2012

27.11.2009 20:31

Nemci prehrali prvú svetovú vojnu. A prehrali aj druhú. Dejepisné osnovy sa nám snažia nahovoriť, že hlavne vďaka Amerike. A niečo na tom musí byť, pretože si inak neviem vysvetliť, prečo dvaja najúspešnejší nemeckí režiséri točia filmy, kde to hlavne USA schytáva z každej strany. 

 

Wolfgang Petersen a Roland Emmerich skrátka likvidujú čo sa dá (Smrtiaca epidémia, Godzilla, Dokonalá búrka, Deň potom) a pri tom sa tvária ako najväčší americkí patrioti. Títo dvaja v podstate vystavali mantinely moderného katastrofického filmu, a preto nám dnes hrdinskí prezidenti či nebojácni vedeckí pracovníci vôbec neprídu čudní...

 

Zatiaľ čo Wolfgang po roku 2000 ostáva v akejsi menšej letargii (Poseidon), Roland sa rozhodol, že je najvyšší čas naplno zabodovať, ako sa mu to kedysi podarilo s Dňom nezávislosti. Odhodil poučnosť, privolal humor a vyrútil sa na nás so scifíčkom o konci sveta. A boduje.

 

2012 má všetky ingrediencie pre hollywoodsky trikový blábol. Je tu rodinný príbeh, šialenec šípiaci sprisahanie, odvážny malý psík, ruský miliardár i čierny prezident. Je tu aj niekoľko slušných naivít a očakávané množstvo hrdinstva.

 

A prečo je potom tento film dobrý? Pretože scenár je šikovne okresaný na putovanie z bodu A do bodu B, hrdinovia sú sympatickí (a predovšetkým vtipní) a je tu aj pár nekorektných úmrtí. Čo sa týka americkej nádeje v ľudské dobro, scenáristi ho prekvapivo účinne skryli za knihu, ktorej autorom je hlavný hrdina a počas celého filmu mu ostatné postavy vyčítajú, že je príliš naivná. Rovnako je to aj zo šťastím – celý dej je gradovaný prostredníctvom toho, že všetko sa mrví viac ako predpokladali, tsunami prichádzajú skôr, zem sa ohrieva rýchlejšie... a tak keď príde konečne trochu šťastia a náhody, nepôsobí to až tak vykonštruovane, ako pri iných katastrofických filmoch.

 

Dvetisícdvanástka je megalomanská rozprávka stojaca na dravosti likvidácie, humore a slušnom tempe - má skrátka všetko to, čo nám sľuboval trailer. Niektoré komornejšie scény hlavne vo finále pôsobia síce nečakane štúdiovo, ale celkový dojem to neskazí. Ak máte ešte stále pochybnosti, ste ten správny adept pre návštevu kina, pretože na DVD už určite nebude toľko adrenalínu ako na veľkom plátne.

 

Hodnotenie: 80%

 

2012

USA / Kanada, 2009, 158 min

Réžia: Roland Emmerich

Hrajú: John Cusack, Amanda Peet, Woody Harrelson, Thandie Newton, Chiwetel Ejiofor, Oliver Platt, Thomas McCarthy, Beatrice Rosen, Chin Han, Danny Glover

 

Publikované na: www.sarden.cz