Aleš Kot: ZERO 4 – Kdo ohněm

04.01.2017 16:28

Záver príbehu agenta Edwarda Zera je tu. A ide o dosť nečakaný koniec. Ak niečo ako koniec vôbec existuje...

Séria scenáristu Aleša Kota vzbudila pozornosť už len tým, že ide o „domáceho“ autora, ktorý prerazil v USA. Okrem toho sme čoskoro zistili, že Zero má naozaj originálny koncept. Či už útržkovitého rozprávania príbehu alebo jeho výtvarného poňatia rôznymi umelcami. Jednotlivé fragmenty postupne naberali spoločné kontúry, aby prišlo veľké finále.

Jednotka (Krize) bola príjemne tradičným úvodom s pôsobivým cliffhangerom na konci. Pri druhej knihe (V srdci všeho) mi trochu vadilo, že sa strácala niť základného príbehu. Trojka (Vlčí něha) veľa nového možno tiež nepriniesla, ale mala pôsobivé akčné scény (i jednu erotickú) a šikovne pracovala s témami z predošlých bookov. Štvorka je však úplne niekde inde.

Už po prvých recenziách bolo jasné, že pre mnohých pôjde o ťažšie stráviteľnú záležitosť. Jednak kvôli všadeprítomným hubám, jednak kvôli (aj na pomery série) netradičnému scenáru. A možnože aj kvôli výskytu spisovateľa Williama Burroughsa.

Spomínate si na pocit, keď ste prvý krát videli v Kubrickovej Vesmírnej odysei halucinogénny prelet čiernou dierou? To je väčšinou moment, v ktorom diváci daný film zatratia ako pózerský exhibicionizmus alebo zažijú myšlienkovú a umeleckú extázu. A nech to znie pri príbehu tajného agenta akokoľvek neuveriteľne, Kdo ohněm je na tom veľmi podobne.

Štvrtý Zero už nie je o príbehu či akcii. Ani o peknej (klasickej) kresbe. Je o pocite. O konci. A o začiatku. O hľadaní vykúpenia. O zmysle existencie...

Priznávam, že nemám predstavu, ako mohol vyzerať rukopis scenára k tomuto komiksu. Ide predovšetkým o vizuálny experiment plný deformácií a zdvojených obrazov popretkávaný filozofovaním o podstate nášho bytia (?). Spochybňované je úplne všetko od prírodných zákonov až po osobu rozprávača príbehu. A na mňa to skrátka fungovalo.

Keďže bol Zero (nie práve šťastne) propagovaný ako „Bond pre toto storočie“, môže záverečná kniha série na niekoho pôsobiť ako útek od „skutočného“ ukončenia. Podľa mňa by však akýkoľvek iný (tradičnejší) záver spravil z komiksu len obyčajnú akčnú žánrovku, kde sa agent nepohodne s vlastnou agentúrou. A takých „bourneoviek“ je, myslím si, celá kopa.

Kdo ohněm dáva sérii nezabudnuteľnú značku originality a solídnu porciu presahu. Ak ste pripravený odbočiť z vychodených koľají a budete s autormi spolupracovať, nájdete oveľa viac než pri bežnej komiksovej produkcii...

Hodnotenie: 80%

ZERO - Kdo ohněm (Kniha 4)
Scenár: Aleš Kot
Kresba: Ian Bertram, Stathis Tsemberlidis, Robert Sammelin, Tula Lotayová
Vydavateľstvo: Crew
Preklad: Filip Škába
Redakcia: Boris Hokr
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2016

Napísané pre www.fandom.sk

Diskusná téma: Aleš Kot: ZERO 4 – Kdo ohněm

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok