Alexandra Pavelková: Medzi nami

21.06.2016 17:55

Alexandru Pavelkovú si väčšina čitateľov spája s poviedkami o vedme Vimke (Prísaha, 2007). Minulý rok jej po dlhšej dobe vyšla zbierka Údolie ľalií, kde nám ukázala viaceré podoby fantastiky, ale stále ostala na poli fantasy. V začiatkoch svojej tvorby však autorka vydala sci-fi zbierku SF001 (1996), a teraz sa vracia s podobne ladeným výberom poviedok Medzi nami.

Samozrejme, nečakajte vesmírne bitky ani nejaký technický postkyberpunk. Pavelkovej príbehy sú hlavne o ľuďoch, prípadne mimozemšťanoch a ich pocitoch. Časť poviedok spadá pod kategóriu mestskej fantasy, ale niekedy je v príbehoch ťažké nájsť presnú žánrovú hranicu.

Martin Králik v príhovore hovorí o bonboniére, že poviedky si máme vyberať postupne ako cukríky. Napriek tomu považujem Medzi nami za kompaktnú zbierku, kde sú texty napísané podobným štýlom. Ak však nemáte skúsenosti s rannými Pavelkovej textami, treba sa pripraviť na trochu odlišný prístup, ako tomu bolo pri posledných autorkiných knihách.

Poviedky často začínajú strohými dialógmi, ktoré spočiatku nedávajú zmysel a až postupne z nich vypláva príbeh. Sú tak kladené väčšie nároky na čitateľovu pozornosti, ale na druhú stranu, texty sú zaujímavé (niekedy aj zaujímavejšie) pri opakovanom čítaní. Napríklad Súkromnú záležitosť o občianskej vojne medzi Banskou Bystricou a Zvolenom som čítal v Krutohlavovi, vo Fantázii, v Dotykoch budúcnosti a teraz opäť. Kedysi mi prišla trochu preceňovaná, ale postupne sa mi páči stále viac.

Podobne sú na tom úvodní Anjeli medzi nami. Tiež pri nich cítiť chladnejší prístup k postavám, ale vo vnútri ide o citlivý príbeh o odvahe a svedomí...

Loď na západ je asi najlepšou poviedkou. Príbeh o chorom dievčatku, ktoré sa rozhodne stať elfkou, možno ani nie je SF, ale má okúzľujúcu atmosféru a skvelo sprostredkuje pohľad na krutý svet detskými očami. Ďalším vydareným „detským“ textom je Príbeh zo škôlky, ktorý dokazuje, že práca učiteľov nie je zamestnanie ale poslanie. Ešte tak vedieť, kto ich sem poslal...

Ku klasickej sci-fi majú najbližšie Správna rúra do neba a Metastázy v duši. Kým v prvom prípade ide o niečo ako postapo s témou hľadania Raja na Lodi plnej potrubia, v tom druhom rieši hrdina dilemu, kde je hranica medzi človekom a strojom. Obe poviedky majú tradičnú SF tému, ale v každej je niečo výnimočné, čo narúša zabehnuté archetypy.

V ničom určite nezaostáva Malý most k Srdcu planét, kde (i keď len na pozadí) rozohráva autorka epickejší príbeh. Dozvieme sa niečo o kastovnom systéme cudzej civilizácie i medzigalaktickom konflikte.

Humornejšie je ladená Tisíc podôb lásky. Úsmevný rozhovor vo vesmírnom bare nesie množstvo odkazov, akurát výskyt Jánošíka mi tam nejako nesadol. Urban fantasy Noc v meste patrí k novším textom a paradoxne mám pocit, že upravená verzia mu ubrala na súdržnosti. V každom prípade, atmosféra nočného mesta i diskotéky ostala...

Zbierka obsahuje aj niekoľko experimentálnejších, menej dejových textov. Kým Pokusný pilot na vykreslenie pocitov strachu z vlastného (ne)bytia používa sci-fi reálie, taká Svetlá vyhliadka je už skôr snovým (a možno aj trochu pridlhým) opisom strachu z umierania.

V knihe je šestnásť poviedok, ktoré predstavujú ten menej bežný typ SF literatúry. Mnohé texty sú založené viac na forme ako na príbehu. Pre bežného fanúšika žánra ide o zaujímavé spestrenie, a oceniť by ju mohli aj nežánroví čitatelia. Ide o podobný pohľad na sci-fi, ako mal kedysi Girovský so svojim Zubatým slnkom (2001) na fantasy.

Po niekoľkých výborných obálkach prichádza Artis Omnis s titulnou ilustráciou tak trochu ako z pionierskeho časopisu. Viem, že asi malo ísť o snahu osloviť young adult publikum, ale práve mladší čitateľ by mohol byť z knihy mierne rozpačitý (odkazy na „staré“ filmy a seriály, vážne témy o živote a umieraní).

Vo výsledku možno povedať, že čím viac vlastnej energie zbierke Medzi nami venujete, tým viac dostanete späť.


Alexandra Pavelková: Medzi nami
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Obálka: Bea Tomash
Väzba: viazaná
Počet strán: 176
Rok vydania: 2016

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Alexandra Pavelková: Medzi nami

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok