Animovaní Avengeri

10.05.2012 20:59

Chlapci a dievčatá z Avengers patria ku komiksovej klasike. V našich končinách však chvíľu trvalo, kým dostali toľko pozornosti, koľko si zaslúžia. Mimo komiksových okienok sa o ich reklamu postarali predovšetkým animáky od Marvel Studios, neskôr (už súbežne s hranými filmami) Marvel Animation. Sú na tom animovaní hrdinovia lepšie ako tí hraní?

 

Ultimate Avengers: Konečná pomsta (2006)

Mimozemšťania chcú zničiť Zem, Nick Fury zostaví neporaziteľný tím na čele s Captain America... Napätie medzi jednotlivými hrdinami i divoké akcie fungujú skvelo. Problém je trochu s príbehom (priveľa postáv, primálo času), ale aj napriek tomu, že zápletka okolo emzáckej invázie je trestuhodne v pozadí, ide o solídnu tímovku. Finále s Hulkom stojí za to. Z časti sa jedná o adaptáciu komiksov Ultimates 1 a Ultimates 2

Hodnotenie: 70%

Ultimate Avengers 2: Konečná pomsta II (2006)

Oproti jednotke sa príbeh trochu viac zamotáva, pribúda ďalší hrdina (Black Panther), vo vnútri tímu Avengers to podchvíľou vrie. Banner má problémy s Hulkom a Furym, Captain Amerika s Black Widow a Giant Manom, Giant Man s Wasp a sám so sebou, Thor s Odinom, jedine Stark je úplne nad vecou. Prichádzajú však opäť mimozemšťania a treba zachraňovať svet. Hulk je tentoraz na reťazi a Iron Man hláškuje ešte viac ako minule. Škoda toho menej zaujímavého úvodu.

Hodnotenie: 60%

Invincible Iron Man (2007)

Netradičná verzia príbehu o vzniku Iron Mana. Trochu prekvapí, že z počiatku je Tony Stark trochu v úzadí. Keď sa mu však dostane viac pozornosti (únos), nezaznie žiadna pompézna hudba – dokonca ani vtedy, keď sa konečne nasúka do brnenia. Iron Man bez akéhokoľvek pátosu likviduje štyroch Elementálov, aby nevzkriesili zlovestného Mandarina, a ako prostriedok používa svoje "obleky". Ono vlastne celkovo jeho klasický červený úbor tu nehrá takmer žiadnu úlohu. Komplikovanosť zápletiek brzdí rozbeh, ale poteší určitá dospelosť príbehu. Zjavná snaha zapáčiť sa aj ázijskému publiku.

Hodnotenie: 60%

Následníci mstitelů - hrdinové zítřka (2008)

Celkom zaujímavé pokračovanie. Deti slávnych hrdinov sa musia postaviť nepriateľovi, ktorý zlikvidoval ich rodičov. Je to točené pre nové, mladšie publikum, preto treba kde-tu všeličo vysvetliť. Kladenie dôrazu na prepojenie s rodičovským tímom trochu spomaľuje dej, ale keď príde na akciu, tá je prekvapivo „unrated“ (síce žiadna krv, ale odtrhávanie hláv a pozdĺžne presekávanie nepriateľov je úplná samozrejmosť).

Hodnotenie: 60%

Hulk Vs. Thor (2009)

Prekvapivo slušná jednohubka. Loki sa pokúša zlikvidovať svojho brata Thora, a tak unesie Hulka, aby mu v tom pomohol. Aj keď to najprv vyzerá ako prostoduchá vybíjačka, kde vystupuje viac Hulkovo telo než samotný zelený obor, postupne sa to zaujímavo zamotá (podsvetie, intrigy). Stále to ostáva v rovine jednoduchej zábavy, ale ako príspevok k Asgardským príbehom je to slušné. Recenziu na DVD Hulk Vs. si môžete prečítať tu.

Hodnotenie: 60%

  

Hulk na neznámé planetě (2010)

Tony Stark a spol. sa naštvali a vykopli Hulka z tímu. Vlastne aj z planéty. Nebol by to však Hulk, keby doletel tam, kam mu to nejakí marvelovskí inteligenti naplánujú. Filmík má síce z počiatku dosť otrepanú tému gladiátorských zápasov, ale ide zrejme o najlepšieho filmového Hulka. Sci-fi príbeh o boji o ovládnutie planéty (miestami pripomenie Johna Cartera) sa totiž postupne dostáva do drsnej Conanovsko-Riddickovskej polohy, ktorej pomohla aj absencia doktora Bannera a akéhokoľvek moralizovania. Ide o adaptáciu komiksového eventu Planet Hulk.  

Hodnotenie: 80 %

Thor: Příběhy z Asgardu (2011)

Thor s Lokim ešte ako mladíci utekajú z domu, aby zažili veľké dobrodružstvo. Spočiatku trochu triviálny a detský dej o ceste k dospelosti. Pozadie príbehu vedúce k súboju bohov a obrov sa však šikovne rozvinie a zatlačí klišé do úzadia. Finálny súboj ma tie správne grády. Pre detského diváka to môže byť skvelá dobrodružná zábava.

Hodnotenie: 60%

Na záver si dovolím spomenúť aj dva seriály:

Avengers: Nejmocnější hrdinové světa - seriál (2010)

Niektoré epizódy sú napísané veľmi zaujímavo, niektoré sú skôr akčné a pompézne. Seriál príjemne okoreňujú mikrozápletky, ako je napríklad konflikt medzi Starkom a SHIELD-om. („Daj nám svoje technológie, aby sme zachránili svet.“ „Trhnite si.“) Zaujímavé je aj pozmenenie niektorých charakterov (Hulk, Giant Man) oproti filmom. Nadväznosť niektorých epizód vytvára napätie a účasť Fantastic Four tiež poteší. Pravá americká komiksovka so všetkým potrebným pátosom i ironickým humorom.

Hodnotenie: 70%

Iron Man - seriál (2010)

Japonci sa rozhodli hodiť pár známych hrdinov do klasického anime vizuálu. Okrem Wolverina, Bladea a X-menov to bol aj Iron Man. A dopadol pomerne dobre. S dravou kresbou však pribudol aj japonský pohľad na animovaný seriál. Úbytok vtipu a sarkazmu u Tonyho Starka nemusí byť pre každého, Iron Man ako ochranca Tokia však ponúka slušnú akčnú zábavu.

Hodnotenie: 60%

Momentálne je vysielaná druhá séria Avengers: Nejmocnější hrdinové světa, všetka ostatná energia sa už ale sústredí na propagáciu pavúčieho muža, keďže sa chystá jeho návrat do kín (navnadiť nás má seriál Ultimate Spider-Man). O ďalšom osude Avengerov tak rozhodnú predovšetkým tržby z Whedonovho veľkofilmu.

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Animovaní Avengeri

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok