Anthony E. Zuiker, Duane Swierczynski: Level 26 - Netvor z temnoty

24.07.2011 13:50

  

Tvorca seriálu CSI Anthony E. Zuiker chcel vždy napísať detektívny román, a tak ho napísal. Ak ste videli epizódu CSI: Las Vegas, kde chlapík v latexe zabíja a súčasne trestá, viete, o čo pôjde. Magor vraždí, policajt s temnou dušou a nepeknou minulosťou mu ide po stope...

 

Level 26 je ideálnym letným čítaním. Krátke a úderné kapitoly, výstižné a krátke popisy. Navyše tu máme video doplnky na webe level26.com. (Knihu som bez problémov prečítal aj bez nich.)

 

Celý príbeh je postavený na šablóne klasického amerického trileru so sériovým vrahom (Mlčanie jahniat, Zberateľ bozkov...). Postavy sú dobre popísané, čitateľ si k nim ľahko nájde cestu. Rovnako aj scény so Škripcom sú pôsobivé a dosť nechutné (krv, semeno...).

 

Netvor z temnoty ale nie je detektívka. Je to však šikovne napísaná kniha, kde príliš nevadí, že ešte na stej strane po Škripcovi jeho lovec ani nepoľuje. A keď sa začne vyšetrovanie, odhalenie stôp vedúcich k finálnemu stretu je také jednoduché, že by sotva stačilo na jednu epizódu seriálu. Celé je to hra – jednak autorov s čitateľom, jednak vraha s vyšetrovateľmi a všeličo sa dá románu odpustiť.

 

Čo sa odpúšťa ťažšie, je nedržanie sa pravidiel. Tam, kde by sa každý autor tohto subžánru sústredil na finálne zúčtovanie a vyústenie celej naháňačky, tvorcovia tejto knihy čiastočne zlyhávajú. Miesto gulervúceho finále, vynakladajú množstvo úsilia na vytvorenie si pôdy pre prípadné pokračovanie (vzhľadom na klišé záver Netvora sa pokračovania fakt bojím).

 

Netvor z temnoty je dobré letné čítanie, ktoré je občas možno príliš televízne jednoduché, ale na druhú stranu aj pekne nemainstreamovo brutálne. Záver ma síce mierne sklamal, ale určite knihu môžem odporučiť. Harrisov Červený drak je iná liga.

 

70%

 

 

Diskusná téma: Anthony E. Zuiker, Duane Swierczynski: Level 26 - Netvor z temnoty

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok