Appleseed Alpha

19.09.2014 10:47

Svet po globálnej vojne. Starí známi - drsná vojačka Deunan a ušatý kyborg Briareos prežili a pretĺkajú sa ako vedia. Napríklad kradnú tajuplné vakcíny alebo likvidujú pomätené drony. A dúfajú, že sa nezapletú do niečoho takého šialeného ako je záchrana sveta... Veď kto by ešte veril na zázraky?

Appleseed Alpha je tretím filmom série a tak ako vždy doteraz je trochu odlišný od toho predošlého. Stále však spracováva podobné kyber témy a ponúka famózne akčné scény.

Príbeh je opäť pomerne jednoduchý – naši hrdinovia stretnú dvojicu ľudí s tajným poslaním, ktoré môže zachrániť zvyšky zničeného sveta. A kvôli ktorému sa ich všetci pokúšajú zabiť. Viac okolnosti ako vlastné presvedčenie donútia Deunan a Bria, aby sa spolu s nimi pustili do boja za lepšiu budúcnosť.

Tvorcovia si už v dvojke uvedomili, že pracujú s o niečo prostoduchším materiálom ako konkurencia. A preto aj v Alphe vsadili na zaujímavé vedľajšie postavy – predovšetkým záporákov, a futuristickú vizualizáciu strojov pripomínajúcu Oblivion či Trona. Celkovo, čo sa týka technickej stránky, je v žánri máločo lepšie než filmy Appleseed, pričom na sérii pekne vidno vývoj animácie.

Appleseed okrem skvelého CGI a gulervúcej akcie ponúka aj priestor na zamyslenie, ale opäť netreba čakať, že pôjde o filozofickú rovinu v štýle Ghost in the Shell či Akiry (napriek tomu že ide o spracovanie námetu autora predlohy GITS). Séria Appleseed si ide svojou cestou a i keď zakaždým jej príbehy pomerne rýchlo vyfučia z hlavy, prináša solídnu kyberpunkovú zábavu.

Zaujímavé je, že kým doteraz sa o česko-slovenskú distribúciu sci-fi anime starali „undergroundové“ spoločnosti typu Mido či Mirax (Appleseed, Vexille 2077, Zkáza Ecobanu, Cyber City Oedo 808), po Appleseed Alpha siahol sám veľký Bontonfilm (v minulosti už podobne bodoval s uvedením Metropolisu a Final Fantasy VII). Bolo by preto super, keby sme sa dočkali napríklad aj DVD nabušenej Hviezdnej pechoty: Invázia, ktorú pred dvomi rokmi natočil režisér Appleseedov.

Appleseed Alpha má rovnaké prednosti a slabiny ako predošlé filmy. Čiže je aj do tretice komerčnou alternatívou k náročnejšiemu Ghost in the Shell. Viacero SF anime prišlo s CGI skôr (Final Fanatsy: Esencia života, Animatrix, Ghost in the Shell 2.0...), ale Appleseed Alpha ukazuje, že až dnes dozrela doba, aby animované tridéčkové postavy pôsobili dostatočne živo a uveriteľne.

Hodnotenie: 70%

Appleseed Alpha
Japonsko / USA, 2014, 93 min.
Réžia: Šindži Aramaki
Scenár: Marianne Krawczyk, Masamune Shirow

Na DVD od 3.9.2014 (Bontonfilm)

Napísané pre www.sarden.cz

Prečítajte si aj Kyberpunk v anime
 

Diskusná téma: Appleseed Alpha

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok