Batman: Rok jedna (Batman: Year One)

10.11.2011 20:31

Komiksy od Franka Millera sú povinnosťou. Čo sa týka netopiera, má na konte legendárny Návrat Temného rytiera ale aj nemenej cenený Batman: Rok jedna. Chlapci od DC Entertainment a Warner Premiere sa konečne rozhodli priniesť nám slávny začiatok vo filmovej podobe.

Režisérska dvojica Lauren Mongomery (Superman: Soudný den) a Sam Liu (Superman/Batman: Veřejní nepřátelé) si už skúsili spoluprácu pri tímovke Liga spravedlivých: Krize na dvou Zemích, a aj keď nešlo o extra omračujúci animák, rozhodne si našiel dosť fanúšikov. Ako sa teda vydarila ich najnovšia spolupráca?

Príbeh sa sústredí na detektíva Jima Gordona a jeho príchod do Gothamu. Napriek tomu, že ide o prototyp správneho policajta, je jeho profesionálna dokonalosť príjemne rozriedená súkromnými zlyhaniami. Skrátka, ako hlavný hrdina funguje skvelo. A čo teda netopierí muž? Batman je vedľajšia postava, ktorá policajnej zápletke (Gordon verzus skorumpovaní policajti) dodáva ďalší rozmer. Ide o to, že Gordon ide po krku aj Batmanovi, zatiaľ čo Batman sa mu snaží pomôcť pri vyčistení mesta...

Dej skáče dopredu prostredníctvom prestrihov na dôležité momenty, vďaka čomu vzniká slušné tempo, ale občas tie krátke úseky spôsobujú určitú nekompaktnosť rozprávania (predsa len ide o 70 minútový film).

Osobne ma potešilo, že tentoraz je Batman väčšinu času považovaný za zločinca a jeho hrdinstvo nikoho príliš nezaujíma. Často sú tu len náznaky zápletok, ktorých výsledok už všetci fanúšikovia poznajú. Film funguje predovšetkým ako ďalší kúsok do už známej skladačky.

Animák sa teda spolieha na znalosť batmanovského univerza, čo pre skalných fanúšikov môže vyznievať ako určitá pocta, z iného uhla pohľadu by sa však dalo povedať, že Selina, Harvey Dent či Vicki Valeová sú pre tento konkrétny film zbytoční.

Ďalším dvojsečným faktorom je drsnosť a temnosť. Psychologický a temný prístup k postavám bol totiž tým, čo pri Millerových komiksoch najviac zaujalo. Ale dnes, v časoch Nolanovho Temného rytiera (alebo Snyderových Strážcov), je to tak trochu štandard a filmový Batman: Rok jedna skúseného diváka príliš neprekvapí.

Najnovší animovaný Batman pôsobí z globálneho pohľadu trochu jednoducho a niektoré dejové línie sú vyslovene samoúčelné (Catwoman). Pre fandov predlohy môže ísť o vysnívanú a vernú adaptáciu, nemožno ale povedať, že by tento film nejako extra vytŕčal medzi ostatnými animákmi od Warner Bros. Superman: Súdny deň, Batman vs. Red Hood i Superman/Batman: Veřejní nepřátelé ostali neprekonaní.

Hodnotenie: 60 %

Batman Rok jedna
Batman: Year One
USA, 2011, 70 min
Réžia: Sam Liu, Lauren Montgomery
Hlasy: Johnny Yong Bosch, Jon Polito, Eliza Dushku, Bryan Cranston, Katee Sackhoff, Ben McKenzie, Alex Rocco

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Batman: Rok jedna (Batman: Year One)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok