Batman vs. Red Hood

12.09.2010 12:17

Napriek tomu, že Burtonove filmy patria medzi klasiku komixového filmu, až Christopher Nolan dokázal z potenciálu postavy Temného rytiera vyťažiť nielen obrazovú ale aj psychologickú temnotu. Vznikol tak nehrdinský hrdina, ktorý má vo svojom vnútri takmer toľko démonov, ako je v celom Gotham City. Po fenomenálnom úspechu posledného netopierieho muža s Christianom Baleom sme sa dočkali aj veľmi osviežejúcej kolekcie krátkych animovaných filmov Batman: Gothamský rytier, ktorá však bola príliš rôznorodá, aby sa dala hodnotiť ako celok. Následne na nás zaútočil Superman/Batman: Verejní nepriatelia, ktorý však napriek vďačnému „obsadeniu“ nesplnil všetky očakávania. Teraz prichádza nový „kreslený“ príbeh, ktorý chce mať ambíciu udržať divácky záujem o ušatého hrdinu do doby, kým nepríde ďalší hraný celovečerák.

 

Kriminalita v Gotham City je na nezvyklo nízkej úrovni aj vďaka chlapíkovi, čo si hovorí Red Hood. Tento týpek v červenej maske sa nebojí preliať krv a zločincov skôr ovláda, akoby ich likvidoval. Je to nový spasiteľ alebo nastupujúci kráľ podsvetia?

 

Príbeh spočiatku pripomenie Temného rytiera, pretože hlavný záporák(?) si zaisťuje rešpekt a poslušnosť gangstrov podobne ako Joker Heatha Ledgera. („Zbláznil si sa? Je mnoho iných spôsobov ako zomrieť.“ „Ako napríklad odporovať chlapovi s AK- 47 v rukách.“) Nasleduje však lavína akcie a samotný príbeh nie je až taký dôležitý. A možnože dôležitý aj je, ale pri stopáži 75 minút a zbesilom tempe nie je možno toľko premýšľať nad jednotlivými zápletkami a motiváciami množstva postáv. Vo filme je totiž kvantum známych figúrok, z ktorých mnohé sa však len tak mihnú, alebo sú spomenuté iba slovne.

 

Takže: Batman si so sebou nesie zlyhania z minulosti, Red Hood je pripravený ovládnuť celé mesto, Black Mask sa chystá oboch zlikvidovať a nemá problém spojiť sa napríklad aj s Jokerom. Do toho sa zapletie Nightwing a bol by v tom čert, keby v tom nemal prsty aj Ra`s al Ghul. Akcia je dravá, hlášky sú trefné a ironické, soundtrack primerane hrdinsky patetický.

 

Áno, Batman vs. Red Hood je tak trochu guláš, ktorý by pri podrobnom rozbore nedržal až tak po kope, ako to na prvý pohľad vyzerá. Množstvo motívov sa prelína a zápletky sú v podstate komixovo klasické. Originálne je hlavne to, že Batman dumá nad vlastnou zodpovednosťou a nad tým, ako ďaleko môže zájsť, aby sa dokázal vrátiť späť.

 

Najnovší film o ochrancovi Gothamu sa podaril. Množstvo vecí, ktoré som vytkol sú zároveň pohladením pre dušu verného fanúšika (kratučká scéna s Riddlerom/Hádankárom bola nevyhnutná). DC Comics opäť potvrdili, že oproti Marvelu lepšie poznajú svojich fanúšikov a Batman dopadol takmer rovnako dobre ako nedávny Superman: Doomsday. Neostáva nám nič iné, len dúfať, že MagicBox nám čím skôr prinesie tímovku Liga spravedlivých: Dvě země v ohrožení, kde sa obom týmto hrdinom postavia ich alter egá....

 

PS: Joker: Myslím, že ti budem musieť dať lekciu... Nie, proste ťa budem ďalej mlátiť týmto páčidlom.

 

Hodnotenie: 75%

 

Batman vs. Red Hood
(Batman Under The Red Hood)
USA, 2010, 73 min
Na DVD od 15. 9. 2010

 

Publikované na: www.sarden.cz

Diskusná téma: Batman vs. Red Hood

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok