Chuck Palahniuk: Neviditelné nestvůry

28.10.2010 19:51

Po Klube bitkárov a Programe pro přeživší vydali Palahniukovi konečne aj jeho prvý román. K nám sa dostáva ako posledný, ale vôbec to nevadí. Je to presne ten román, aký chcú všetci fanúšikovia tohto kontroverzného spisovateľa. Je drsný, absurdný, vtipný...

 

Shannon McFarlandová má problém. Teda má ich celé priehrštie, ale ten hlavný spočíva v tom, že od istého dňa nemá tvár (doslova, nie je to metafora). Je pre svoje okolie neviditeľná, ale v duchu túži len po tom, aby sa o ňu aspoň niekto zaujímal.

 

Hneď v úvode nám hrdinka vysvetlí, že toto rozprávanie rozhodne nebude v štýle a potom, a potom, a potom. Ide o zbesilé skákanie medzi minulosťou a prítomnosťou, postavy menia mená a identity, motivácie sú odhaľované a opäť ukrývané. Jedna lož prekrýva druhú, čitateľ stráca aj tie posledné ilúzie o normálnosti postáv ako aj autora. Ale áno, všetko je presne tak, ako má byť.

 

Už tradične sa u Palahniuka objavujú témy homosexuality, súrodeneckej nenávisti ale ako vždy aj netradičnej lásky. V porovnaní s jeho známejšími knihami je tu badať snahu o maximálnu absurdnosť a jednotlivé zápletky sú tak divoko zakončované, až to pôsobí ako výsmech. Výsmech čitateľa alebo nášho dnešného sveta - vyberte si, veď koniec-koncov jedno nevylučuje druhé.

 

Určitá umelosť príbehu korešponduje s obsahom, no fakt, že v strednej časti je strán priveľa s primalý obsahom, sa pláta podstatne ťažšie. Podoba novely by pomohla odstrániť miernu rozkolísanosť románu (veď to tak fungovalo aj pri nedávnom Snuffe). Našťastie kniha od polovice pridáva na obrátkach a náznakom z úvodu dodáva neskutočne absurdné, nechutné a zábavné vyznenie.

 

Palahniuk napísal ďalšiu dobrú záležitosť, ktorá možno nepôsobí tak zodpovedne ako napr. Program pro přeživší, ale vďaka autorovmu rukopisu a zmyslu pre nezmysel si práve osud Shannon McFarlandovej zapamätáte možno ešte lepšie ako to bolo pri Tylerovi Durdenovi...

 

Hodnotenie: 80%

Ukážka z románu.

 

Chuck Palahniuk: Neviditelné nestvůry
Vydavateľstvo: Odeon
Rok vydania: 2010
Počet strán: 224
Väzba: pevná s prebalom
Rozmer: 132×207 mm 

Diskusná téma: Chuck Palahniuk: Neviditelné nestvůry

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok