Čo pozerať na Halloween

01.11.2012 15:55

Vzhľadom na fakt, že pracujúci človek má čoraz menej času na obľúbené filmy, stále častejšie mi vyhovuje „americký“ spôsob sledovanie filmov či seriálov. Skrátka, keď je Valentín, pozriem si dačo romantické, keď sú Vianoce, pozriem si niečo o policajtovi v mrakodrape plnom teroristov, keď je piatok trinásteho... no, určite ste to už pochopili. Na Halloween si skrátka budem vyberať z tohto:

 


   
Halloween
Klasická vyvražďovačka, ktorá napriek svojej dnešnej sláve vôbec nebola prvá, ale bola prvá naozaj dobrá. Úžasná atmosféra i hudba skvelo vystihujú atmosféru predvečera Sviatku všetkých svätých. Vzhľadom na značne kolísavú kvalitu ďalších filmov možno okrem originálu odporučiť aj comebacky Halloween 2 (1981) , Halloween 4: Návrat Michaela Myersa, Halloween: H20 a Halloween (2007).

Halloweenská noc
Jeden z najkomplexnejších hororov všetkých čias... Minulý rok sme o ňom písali samostatne, takže stačí len spomenúť, že je tu kopec morbídneho humoru, krvi i dušičkovej atmosféry.


South Park
Simsonovci majú niekoľko hororových špeciálov, priznám sa však, že mám rád len zopár z nich. Preto radšej odporúčam South Park, predovšetkým halloweensku epizódu Zánet spojivek. Kennyho zabijú (no, vážne) a nedopatrením sa z neho stane zombík, ktorý nakazí celé svoje okolie. Aj keď podľa lekárov ide o zápal spojiviek... Užijete si množstvo krvi, motorových píl i Hitlera.

 

 
American Horror Story
Tento seriál bol od začiatku menším prekvapením. Spracováva síce len klasické témy, ale vynikajúco ich kombinuje s rodinnými problémami hrdinov, čím vznikla originálna koláž. Atmosféru Halloweenu si užijete hneď v dvojčasti v prvej sérii. Ak sa bojíte duchov, vrahov a autoritatívnych žien, určite si prídete na svoje.

V tom dome straši
Jeden z mojich obľúbených animákov. Je dobrodružný, zábavný a strašidelný dom má skvelú atmosféru. Fajn pocta ducharským príbehom vhodná pre deti i dospelých.

Predvianočná nočná mora
Burtonovka v réžii Henryho Selicka sa pravidelne objavuje v rebríčkoch najlepších animovaných či vianočných filmov, faktom však ostáva, že príbeh začína v Halloweenskom mestečkou, kde prebieha strašenie non-stop. Film je okúzľujúci, ale vzhľadom na to, že ide o muzikál, treba mať naňho tú správnu náladu.
   
Cowboy Bebop
Napriek tomu, že celovečerák so sympatickými lovcami odmien nedosahuje kvalít kultového seriálu, má film neopakovateľnú atmosféru. Keďže ani marťanský teroristi na Halloween nespia, má „vesmírny kovboj“ plné ruky práce. Aj vzhľadom na drsnú akciu určite nie príbeh pre deti.

Donnie Darko
Originálny takmer undergroundový film, ktorý je o mladom outsiderovi, cestovaní časom, konci sveta, obrovskom králikovi a všeličom inom. Okrem toho, že má magickú atmosféru a originálny scenár, je jeho dôležitou súčasťou aj Halloween.

Vrana
Možno aj najlepšia komiksovka. Množstvo temnoty, kreatúr a skvelá akcia. Halloween ako sviatok násilia a ničenia má jednoznačne niečo do seba. Situácia okolo úmrtia Brandona Lee umocňuje aj jeho dušičkové vyznenie. Pokračovania si radšej nevšímajte.

Upírske denníky
Priznávam bez mučenia, že tento seriál ma (aj vďaka trápnosti série Twilight) milo prekvapil. Hlavné i vedľajšie postavy fungujú, scenár je slušne gradovaný (veď naňho ohliada autor Vreskotov Kevin Williamson). Halloweenska časť patrí k tým štandardnejším, ale v celkovom vyznení seriálu je to príjemná epizóda. Skrátka Denníky u mňa dostávajú 31. októbra prednosť pred Angelom i Buffy.

Diskusná téma: Čo pozerať na Halloween

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok