Dominik Dán: Hriech náš každodenný

26.07.2012 19:41

Dominik Dán je pre slovenskú detektívku to isté, čo Juraj Červenák pre slovenskú fantasy. Je to Pán, ktorý sa bude predávať nech kritika napíše čokoľvek . Napriek tomu nezaškodí prehodiť pár slov o jeho spôsobe písania. Veď zohnať na internete poriadnu recenziu na nejakú dánovku je trochu problém (za recenziu určite nepovažujem komentáre na stránkach e-kníhkupectiev a texty Vladimíra Radosu tiež nespĺňajú kritéria kritického rozboru).

Hriech náš každodenný vyšiel už pred pár rokmi, ale akosi sa mi do neho nechcelo. Lákalo ma síce varovanie, že pôjde o nechutnú a krutú knihu, ale hneď z úvodných strán som vycítil, že v dnešnej dobe plnej splatterpunku nepôjde o žiadnu extra kruťáreň a tak mi kniha ešte nejakú dobu ostala v poličke. Jedného dňa som ju opäť chytil do ruky a prečítal za jeden deň.

Pre mainstreamového diváka môže byť surovosť opisov i témy šokujúce, ale trochu ostrieľaný čitateľ dostane „len“ klasický triler o zamotanom vyšetrovaní vraždy malého chlapca.

Krauz a spol. sú privolaní k dokaličenému telu. Po množstve oficiálností je prípad konečne ich a tak zaisťujú stopy, dajú pitvať telo, čakajú na výsledky technikov, zisťujú informácie od každého, kto im príde pod ruku, žiadajú o domovú prehliadku, stopujú mobilný telefón...

Detektívi z oddelenia vrážd sú už na našej scéne kultovými postavičkami. Pre mňa však stále ostávajú len figúrkami, ktoré majú pridelené vtipné (a občas infantilné) repliky a len náznak charakterov. Tak ako v predošlých autorových knihách sú „živými“ postavami predovšetkým aktéri zločinu, ktorých osud sa dozvedáme priebežne počas vyšetrovania.

Dán píše s ľahkosťou a prehľadom, jeho príbehy sú však rozprávané dosť odlišne oproti „západným“ bestselerom. Jeho detektívi totiž makajú na prípade, vďaka čomu čitateľ spozná celý proces vyšetrovania, ale v skutočnosti sú všetky policajné scény bez napätia. V podstate celé oddelenie pôsobí mierne staticky, keďže autor kladie dôraz na autenticitu vraždárskych postupov a tak akcia či napätie opäť ostáva na vedľajších postavách.

V románe ma najviac zaujali strohé a úderné výsluchy a v závere slušná práca s napätím a očakávaniami. Škoda, že pri spätnom pohľade je prípad s toľkými podozrivými až prehnane jednoduchý.

Hodnotenie: 70%

Dominik Dán: Hriech náš každodenný
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2008
Počet strán: 304
 

Diskusná téma: Dominik Dán: Hriech náš každodenný

Dátum: 22.11.2014

Vložil: Iva

Titulok: No name

vdaka za recenziu, ale na jej "presvedcivosti" jej dost ubera Tvoj pravovis - s/z...

Pridať nový príspevok