E L James: Päťdesiat odtieňov sivej

17.04.2013 22:48

Máloktorá kniha má po celom svete horšie recenzie ako Fifty Shades of Grey. Dokonca ani Twilight... Zaprisahal som sa, že za „mizerné soft porno“ nebudem vyhadzovať peniaze. Knihu som si teda požičal...

Nemám rád ságy ani nadrozmerné romány. Päťdesiat odtieňov sivej má rovných 608 strán a všetci vedia, že ide len o prvú časť. A čom je? O ničom.

Anastázia stretne Christiana (Greya). Potom idú na rande. Potom jej dá neslušný návrh. Potom sa spolu vyspia. Znovu sa spolu vyspia. Navštívia jej mamu. Prichádza na rad nejaké to bičovanie (viac emotívne ako sadistické) a napokon nepochopiteľné a asi šokujúce finále. Na toto treba šesťsto strán? Netreba.

Kniha sa nečíta zle, je písaná jednoducho a v prvej osobe. Je však totálne neoriginálna a nenapínavá. Niektoré pasáže sú zbytočne duplikované (opakovanie častí zmluvy). Tieto, ako aj opis bežných činností nútia preskakovať odseky i celé strany. Pár erotických výstupov niekoho poteší, ale som presvedčený, že takto cudne je napísaná každá milostná scéna v akomkoľvek románe z červenej knižnice. Ak niekto považuje zaväzovanie očí a orálny sex za škandalóznu techniku, bude šokovaný.

Čitateľ sa nedozvie nič, čo už nebolo napríklad v Poslednom tangu v Paríži alebo 9 a ½ týždňa.
Keď sa to tak zoberie, Päťdesiat odtieňov sivej ani nie je o román. Napriek počtu strán je to maximálne novela s minimom deja.

Keby šlo o kontroverznejšiu erotiku prípadne o prepracovanú psychológiu postáv, mohla to byť zaujímavá kniha. Takto som zabil čas len s emotívnymi popismi prvého milostného vzplanutia pramálo uveriteľnej hlavnej hrdinky. Pri nejakých dvesto stranách by bolo moje finálne hodnotenie lepšie. Pri trojnásobnom počte som nekompromisný.

Hodnotenie: 40%

Fifty Shades of Grey - Päťdesiat odtieňov sivej
E L James
Vydavateľstvo: XYZ
Rok vydania: 2012
Preklad: Miroslava Sedláčková
Počet strán: 608
Väzba: pevná s prebalom väzba
Jazyk: slovenský

Diskusná téma: E L James: Päťdesiat odtieňov sivej

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok