Emzáci útočia

12.03.2011 17:08

Nie sme tu sami. S týmto faktom sme sa zmierili predovšetkým vďaka filmovým producentom. Téma stretu dvoch civilizácií patrí k najobľúbenejším zápletkám už roky. Zrejme s tým má niečo spoločné aj fakt, že to väčšinou končí masakrom.

Filmový svet je plný konfliktov, ktoré nás ešte len čakajú. Či už hovoríme o Hviezdnych vojnách, Star Treku, Votrelcoch, Avatarovi. A potom sú tu strety, ktoré sa odohrávajú na našej domácej pôde a to práve teraz...

K najznámejším mimozemským sympaťákom, ktorý navštívil náš „súčasný“ svet patrí určite Predátor. Nikdy síce nešlo o nejakú veľkú inváziu, ale to bolo spôsobené predovšetkým tým, že vyhľadáva súboje muža proti ehm mužovi. Po stredoamerickej džungli a Los Angeles (k tomuto mestu sa ešte dostaneme) zinscenoval minulý rok aj zaujímavý súboj na svojom cvičisku. Tie menej zaujímavé absolvoval za účasti votrelcov.

Ďalším z tých „nostalgických“ emzákov tvrdiacich, že prichádzajú v mieri, je aj Talec z Temného anjela. Podobne ako pri Predátorovi, nejde o priamy útok na našu planétu, ale dlhovlasí svalnatí bloňdáci by tu rozhodne nemali zavadzať a štvať Dolpha Lundgrena.

Na Deň nezávislosti nás navštívili o niečo nekompromisnejší a menej humanoidní bojovníci. New York, Los Angeles a Washington to pekne schytali už z ich príchodu. Potom sa do toho opreli ukecaný černoch a americký prezident a invázia rázne zmenila na pôsobivosti. Diváci sa však začali pozerať na trikové veľkofilmy úplne novým spôsobom.

Mimozemšťania Ivana Reitmana poňali svoju návštevu primerane humorne. Keďže z počiatku išlo len o zárodky vesmírnych organizmov, musela Evolúcia prebehnúť značne rýchlejšie ako býva zvykom. Tím okolo Davida Duchovneho patrí k najúspešnejším krotiteľov votrelcov...

Vo Vojne svetov bol výskyt ľudsky vyzerajúcich emzákov rovnako značne limitovaný (teda aspoň v najznámejšej Spielbergovej verzii, v tej pôvodnej šlo o roztomilých Marťanov :-)). K „ozajstnému“ súboju dvoch inteligencií síce nedošlo, ale rozhodne potešilo dodržanie najzákladnejšia zápletka žánru. Prišli sme a zlikvidujeme vás.

Zlým Transformerom sa situácia pri útoku na nás značne skomplikovala, keď sa na našu stranu pridalo pár im podobných. Los Angeles prišlo o pár budov, a tak pri ďalšom zásahu išli auto-roboti radšej do Číny a Egypta. V lete tohto roku by sme mali zažiť ďalší útok. Ale áno, natáčať sa bude aj v Los Angeles.

Fanúšikom invázii určite netreba pripomínať Transmorphers. Naši distribútori sú k tomuto skvostu od kultovej(?) spoločnosti Asylum zatiaľ zdržanliví, ale nepriateľskí roboti sa už stihli vrátiť v Transmorphers: Fall of Man (kde na tie názvy chodia?).

Prvý Deň, keď sa zastavila Zem bol naivný, ten druhý pre zmenu pekne nudný, ale rozhodne išlo o inváziu, teda o jej zárodok. Nie, nie, emzáci, takto to skrátka nejde. O prerasteného robota sa rýchlo postará naša armáda, o tých zvyšných láska.

Ľudstvo si pomaly začalo zvykať na nebezpečenstvo z vesmíru, a keď sa emzáci ukázali najbližšie, mohli sme rozohrať súboj Monštrá vs. Votrelci. Aj v animovanej podobe sú chamtiví agresori nebezpeční a odporní. Našťastie je človek omnoho nebezpečnejšie monštrum.

District 9 sa zaradil medzi najlepšie sci-fi filmy histórie aj napriek tomu, že nešlo o ničenie Spojených štátov. Mimozemšťania však tentokrát neobišli najlepšie ani v Južnej Afrike a hneď z úvodu sa ocitli v koncentračnom tábore. Akčné strety sú preto plné originálnych emócií.

Tí z hora nás navštívili aj v uruguajskom krátkometrážnom Panic Attack! Invázia obrých robotov vo veľkom štýle zaujala aj Sama Raimiho, ktorý sľubuje, že to zažijeme aj celovečernej podobe (Earth Defense Force).

Druhé najväčšie mesto v USA sa vrátilo do hry minulý rok prostredníctvom Skyline bratov Strausovcov. Režiséri AVP 2 ostali verní svojmu debutu nielen námetom - armáda verzus mimozemské obludy, ale aj kvalitou finálneho výsledku. V podstate šlo o telefonát, že do Los Angeles sa blíži niečo naozaj veľké.

Battle of Los Angeles síce nie je tou avizovanou návštevou, ale Asylum Studios sú stále vo forme a prinášajú nám inváziu, ktorú si zaručene mnohí pomýlia s tou „pravou“. Veď takýmto spôsobom vznikla aj Vojna svetov 2. Nie všetci mimozemšťania majú na slušný rozpočet...

Útok, na ktorý všetci čakáme, sa u nás preto bude volať Svetová invázia (v originály Battle: Los Angeles). Napriek nie práve zručnému režisérovi Jonathanovi Liebesmanovi (Texaský masaker motorovu pílou: Počiatok), tak trochu vylúhovanému hereckému obsadeniu (Aaron Eckhart, Michelle Rodriguez) a prístupnosti PG-13 je šanca na slušnú pecku. Rozpočet je sto miliónov dolárov, čo je viac ako trojnásobok toho, čo mal District 9 a takmer toľko, čo stála Vojna svetov). Skupina vojakov by mohla eliminovať nudné „rodinné americké“ klišé a sústrediť sa predovšetkým na boj. Fanúšikovia žánru by si tak konečne mohli vychutnať poriadny akčný film. Veď prečo by to mal byť problém? Keď išlo o našu inváziu na planétu votrelcov, bolo to slušné mäso. Od 10. marca snáď niečo podobné zažijeme aj u nás doma.



Napísané pre www.sarden.cz 

Diskusná téma: Emzáci útočia

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok