Ernest Cline: Ready Player One

15.11.2016 19:19

Opäť vyšla kniha Ready Player One (dokonca aj v slovenčine). A keďže som v nejakej recenzii čítal, že z nej vraj cítiť autorovu neskúsenosť, že má ploché postavy a málo dialógov a podobné kecy, rozhodol som sa pár slov k románu napísať aj ja.

Ready Player One je výborná kniha. Síce tak trochu young adult, ale keďže sa zaoberá starými hrami a filmami, bude najzábavnejšia hlavne pre dnešných tridsiatnikov a štyridsiatnikov.

Autor síce (popri hlavnej línii hľadania virtuálneho „pokladu“) rozoberá aj klasické teen zápletky, ale veľmi plynulo dokáže prejsť od detskej zábavy k dospeláckym problémom. Podobne ako tomu bolo pri Malom bratovi od Coryho Doctorowa (o ktorom je v knihe tiež zmienka :-)).

Samotný nápad vytvorenia videohry, resp. virtuálnej reality, kde môžete žiť svoj alternatívny život, nie je vo svete sci-fi nijako zázračný (a možnože už ani v tom súčasnom svete). Lenže ak do tohto sveta dáte tie správne postavy a dostatok fanúšikovského nadšenia vznikne originálna a napínavá kniha.

Tvorca alternatívnej reality James Halliday umrie a zanechá po sebe niekoľko stôp vedúcich k trom kľúčom. A celý svet sa zblázni, aby jeho tajomstvo odhalil. Veď kto by nechcel získať rozprávkové bohatstvo, ktoré autor hry prisľúbil tomu, kto splní všetky jeho úlohy? (A zákerná korporácia bažiaca po ovládnutí kyberpriestoru tiež na seba nenechá dlho čakať.)

Jednotlivé hádanky a dobrodružstvá sú vystavané na znalostiach starých filmov ako boli Vojnové hry, Návrat do budúcnosti, Blade Runner ale aj Barbar Conan alebo Jastrabia žena. Okrem zodpovedania otázok (či citovania dialógov) je však potrebné vedieť prejsť hry ako Dungeons of Daggorath, Pac-Man, Zork či poznať pesničky k rôznym filmom a seriálom. Z knihy priam srší nadšenie pre staré počítače a konzoly (Atari, Apple, Commodore) a rôzne filmové relikvie. Odkazov a citácii je v knihe fakt úžasné množstvo.

Čím viac záujmu (alebo životných skúseností) ohľadom osemdesiatych rokov máte, tým viac na vás doľahne pocit nostalgie. Ale autor dokáže (aj vďaka rozprávaniu v prvej osobe) „svoj“ svet veľmi pútavo predstaviť aj čitateľovi, ktorý (zatiaľ) nepodľahol čaru videohier a zlatej ére sci-fi kinematografie.

A nedá mi nespomenúť minuloročné Pixely s Adamom Sandlerom, ktoré do veľkej miery ťažili z podobných ingrediencií. Lenže tam, kde film kríval kvôli nenerdovskej časti príbehu, dokáže Cline pár náznakmi vykresliť aj blízku budúcnosť bravúrne, vďaka čomu je prechod od hry k realite veľmi prirodzený.

Spomínal som, že Ready Player One je výborná kniha?

Hodnotenie: 90%

Ernest Cline: Ready Player One

Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2016
Preklad: Michal Jedinák
Väzba: pevná
Počet strán: 398

Diskusná téma: Ernest Cline: Ready Player One

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok