Fantázia 2009

01.01.2009 10:58

 

Časopis Fantázia každoročne vyhlasuje literárnu súťaž Cena Fantázie zameranú na slovenskú fantastiku a už po štvrtý krát sa mu podarilo vydať aj antológiu najlepších poviedok z tejto súťaže. Aj tentoraz sú v zborníku zastúpené známe mená, ale pribúdajú čoraz zaujímavejšie poviedky s menami začínajúcich autorov.

 

Poviedky sú prirodzene rôznorodé, aj keď tento rok prevažujú hlavne fantasy a hrorové diela. Máme tu ducharinu, splatter, mestskú fantasy, humornú fantasy ale aj dva sci-fi príspevky.  Pri každom autorovi cítiť, že písal s chuťou a nadšením. A rovnako takmer všetkým by sa zišlo prečítať si esej Juraja Malíčka s názvom Ani slovo nazmar, ktorá sa nachádza na konci tejto knižky. Prebytok slov je totiž to, čo najviac charakterizuje väčšinu poviedok.

 

Grafomanom kraľuje Miloš Ferko, ktorý nemá problém jediným odstavcom zaplniť dve strany knižky. Poviedka Kam sa deportujú mimozemšťania väčšinu čitateľov zrejme zavraždí svojou krkolomnosťou, ale je to presne to, na čo sme od tohto autora zvyknutí. Ďalším pozoruhodným gigantom je Tomáš Straňák a jeho Ničiteľ škodcov. Kriminálka v štýle Dominika Dána s hororovou zápletkou sa napriek miernej kostrbatosti číta príjemne a jasne ukazuje, že autor potrebuje väčší priestor, ako mu umožňuje poviedka. Trojicu maniakov uzatvára Martin K. Strobus s príjemne akčnou (ale aj trochu naivnou) poviedkou Klenot katedrál o dvojici vyšetrovateľov pátrajúcich po udalostiach okolo tajomného obrazu, ktorý zase pre zmenu vykazuje množstvo podobností so štýlom kníh Dušana D. Fabiana.

 

Za zmienku stojí určite aj Medzihviezdny všemocný Mareka Slabeja, tak trochu psycho-existenciálne sci-fi, ktoré okúzli svojou sugestívnosťou – nie je to však ľahké čítanie. Najprofesionálnejšie sú napísané hororové poviedky Michala Jedináka Rattus a V tomto dome straším ja. Nehýria síce originalitou, ale majú všetko tam kde treba... Poviedky Trojhlavý drak, Hladný tovar a Invázia sú aj napriek známejším  menám (Brynn Absolon, Lucia Droppová) menej výrazné, ale stále sú dostatočne čitateľné, aby zborníku povesť nekazili.

 

Tým najlepším, čo tento výber ponúka, je svižne napísaný splatterhoror Samota od Jozefa Kariku, kde sa nešetrí krvou ani akciou. Pravdou je, že príbeh sa rozbieha pomalšie, ale o to viac môže dej gradovať až do adrenalínového finále.

 

Fantázia 2009 je mierne nadpriemernou antológiou a smelo môže konkurovať zborníkom z niekdajšej Ceny Gustáva Reussa a sympaticky šliape na päty tým z Ceny Karla Čapka. Čitateľ si vďaka rozličným štýlom a žánrom určite nájde ten svoj kúsok a nebude ľutovať tých smiešnych päť eur. Na Slovensku sa píše stále viac a badať stúpajúci záujem autorov o spájanie SF undergroundu s mainstreamovými žánrami, čo môže len pomôcť pri prebojovávaní sa „žánrových“ spisovateľov na pulty kníhkupectiev.

 

Hodnotenie: 60%

 

Fantázia 2009 – antológia fantastických poviedok

Zostavil: Ivan Pullman

Vydavateľ: Mg. Ivan Aľakša - Fantázia

Obálka: Juraj Mandel

Rok vydania: 2009

Počet strán: 240

Prevedenie: Brož.

Rozmer: 110 x 170

Cena: 5 €

 

 

Publikované na: www.sarden.cz