Fantázia 2012 - Antológia fantastických poviedok

03.05.2013 19:13

Prijímanie poviedok do aktuálneho ročníka Ceny Fantázie je v plnom prúde. Nezaškodí pripomenúť si antológiu z toho zatiaľ posledného.

Najväčšia slovenská žánrová súťaž je na svete už nejaký ten piatok. K samotnej Cene Fantázie postupne pribudlo množstvo „vedľajších“ ocenení (Cena poroty, Cena Béla, Cena spoločnosti Intel, Cena Bibliotéky, Cena OZ Fantázia). Aj preto väčšina textov v knihe patrí k oceneným. Ja, tak ako v minulých rokoch, budem ignorovať, ako jednotlivé poviedky skončili v hodnotení poroty či čitateľov.

Zuzana Javorová - Krajina dlhých tieňov
Knihu otvára poviedka o svete rovnom ako doska, kde možno zhasne slnko. Autorka poňala príbeh ako niekoľkonásobnú lovestory. Stránok je zbytočne veľa, postavy nemajú hĺbku, emócie a dialógy nefungujú. Priznávam otvorene, že s poviedkou som sa značne trápil a myslím, že bolo chybou zaradiť ju na začiatok antológie. Ak vám stačí vykreslenie cudzích svetov a divné mená (Keala, Farren, Weeko) možno sa budete baviť o trochu viac.

Marja Holecyová - Kalkulačka smrti
Najznámejšia autorka prináša jednu z najčitateľnejších poviedok. Je napísaná jednoducho a svižne. Samotný SF nápad s kalkulačkou, ktorá vám vypočíta pravdepodobnosť smrti je fajn, ale príbeh stojí na vzťahoch medzi postavami. Príjemný text, aj keď v rámci žánru nejde o zázrak

Eva Lalkovičová - Pavúčie chodníčky
Akčná poviedka so všetkými znakmi „ženského písania“. Nemyslím to v zlom, akurát že tu máme nešikovného hrdinu a neporaziteľnú hrdinku, ktorá vždy vie ako sa zachovať a čo povedať. Dej rýchlo odsýpa, občas pripomenie počítačovú hru. Dobré čítanie aj bez potreby zložitejšieho príbehu - tajomný svet a spád to hravo vynahradia.

Martin Hatala - Prianie Jazera
Pre niekoho málo originálny, pre niekoho správne trademarkový príbeh. Súkromné očko, tajomné zmiznutie, femme fatale... Samotné zakomponovanie fantasy témy (duch) je trochu jednoduché, mne však skôr vadilo, že detektív vyšetruje štýlom nachádzania náhodne pohodených stôp (čo robil do príchodu hlavného hrdinu šerif?). Detektívna zápletka je skôr v štýle Hercula Poirota, kde čitateľ nemá šancu držať krok s detektívom a je odkázaný na jeho finálnu rekapituláciu. Ako celok znesiteľné, len pridlhé.

Ján Iša - Medzi regálmi
Tak ako každý rok aj teraz sa v antológii objavuje uletenosť napísaná trochu úchylne. Medzi regálmi je „len“ prostoduchý splatter o masakri v nákupnom centre, ale v záplave prehnane serióznych textov je príjemným oživením.

Janka Javorka - CC 2.0
Možno až príliš mainstreaomová sci-fi. Príbeh z callcentra budúcnosti sa nečíta zle, ale pre skúsenejšieho čitateľa neprinesie veľa prekvapení. Na to, že ide o vyšetrovanie vraždy, je detektívne rozuzlenie dosť jednoduché. Poviedke by opäť raz svedčilo menej strán.

Ružena Srnková – Monochromázia
Klasická klaustrofobická poviedka o tíme ťažbárov a vedcov na mesiaci Saturnu. Zmiznutie člena posádky nenechá na seba dlh čakať. Sci-fi prostredie je len kulisa, ale dodáva textu na atmosfére. Navyše autorka dokázala do štandardnej schémy pridať aj čosi netradičné. Preškrtaním by poviedka získala na naliehavosti.

Ján Stopjak - Biela tma
Mal som problém Bielu tmu dočítať. Napriek tomu má poviedka niečo do seba. Atmosféra je skľučujúca, prostredie Kysúc tiež poteší. Vzhľadom na to, že ide akoby o spracovanie úvodnej scény zo seriálu Hra o tróny, je text prehnane dlhý.

Katarína Pivarčiová - Slovenský Stalingrad
Pre mňa problematická poviedka. Alternatívna história Slovenska už dlhodobe funguje v tuzemských literárnych súťažiach, lenže Slovenský Stalingrad sa číta akosi ťažko. Napísané to nie je zle, ale s hrdinami som sa nedokázal stotožniť, prepojenie na SNP má skôr otravovalo. Už niekoľko rokov mám pocit, že mladej slovenskej fantasy chýbajú gule...

Lucia Lackovičová - Dobré je to
Najkratší a stále zbytočne dlhý horor. Strašidelný dom a tajomstvo z minulosti dobre fungujú, ale priveľa slov ako i značná kostrbatosť uberá na údernosti už i tak nie príliš originálnej pointe. Poviedka určite neurazí.

Fantázia 2012 prináša klasický prierez modernou slovenskou tvorbou. Je pravda, že kvalitatívne ide asi o najvyrovnanejší zborník, trochu sa však z knihy vytratila šťava. Nie je tu žiadna vyslovene skvelá či netradičná poviedka, čo je zrejme spôsobené aj tým, že zostavovateľovi po vybratí ocenených prác neostalo dosť editorského priestoru. Som presvedčený, že zníženie limitu z 30 na 25 normostrán pomôže súťaži a následne i antológiám. Fantáziu 2012 sa oplatí prečítať hlavne kvôli kalkulačke, pavúkom a regálom.

Hodnotenie: 60%

Fantázia 2012 - Antológia fantastických poviedok
Finálové a ďalšie vybrané poviedky z literárnej súťaže Cena Fantázie 2012
Vydavateľ: Fantázia media
Autor obálky: Fero Mráz
Prevedenie: Brožované
Rozmery: 105 x 175 mm
Rok vydania: 2012
Jazyk: Slovenský

 

Napísané pre www.fandom.sk