Fantázia 2014 - Antológia fantastických poviedok

06.07.2015 13:19

Aktuálny zborník zo súťaže Martinus Cena Fantázie mal pred sebou pomerne ťažkú úlohu. Tromfnúť ten predošlý, zatiaľ najlepší.

Ján Franko: Deň, keď piatok trinásteho skončil, 5/10
Nič moc, napadlo mi po dočítaní. Uznávam solídnu atmosféru i originálne postavy, ale nakoľko v poviedke nevystupuje nikto normálny, nepodarilo sa mi s nikým stotožniť. Finále dobre umiestnené a vyvolávajúce očakávania, ale napokon trochu odfláknuté. Víťazná poviedka MCF.

Dominika Polakovičová: Oakville, 5/10
Tuctová ducharina, ktorá sa nečíta zle a dosť dlho dáva nádej, že skončí nejako zaujímavo. Lenže skončí presne v zmysle tuctovej duchariny. Ak by sa príbeh odohrával na Slovensku a využil trochu tuzemskej mystiky, mohlo ísť o podstatne zaujímavejší text. Poviedka ovenčená Cenou Béla.

Adriana Markovičová: Svedectvo Miliducha Grg-Neduživého vo veci konca Angálie, 8/10
Náročnejšia poviedka, ktorá vám však námahu investovanú do jej čítania bohato vráti. Stačí si zvyknúť na štýl a začnete odhaľovať úžasný svet plný odkazov a podobenstiev. Humorná fantasy neparí k mojim obľúbeným subžánrom, ale musím uznať prepracovanosť tohto textu. Tretie miesto v MCF a Cena poroty.

Richard Brenkuš: Kontraktor, 7/10
Klasická ukážka finálového sci-fíčka Ceny Fantázie. Nič hard, len klasická téma (boj proti systému) napísaná dostatočne pútavo a zrozumiteľne. Musím povedať, že za tých pár rokov fungovania CF som si už zvykol na tieto trochu vyvarené príbehy. Dnes mi už plne stačia a pri čítaní ma solídne bavia. Štvrté miesto v MCF.

Marek Mittaš: Kamaráti, 6/10
Autor ukazuje silu mainstreamu. Mám na mysli fakt, že poviedka zaujme omnoho viac spôsobom napísania ako samotnou témou. Na poviedke vidno, že ak máte dobre zvládnutú psychológiu postáv, okamžite sa zo spáchania vraždy stáva horor (i keď len ľahký). Pre žánrovú súťaž však ide predsa len o trochu primálo akčnú a primálo príbehovú poviedku. Piate miesto v MCF.

Anna Olejárová: Mačka a Motúzik, 7/10
Humorná poviedočka odohrávajúca sa v okúzľujúcom prostredí starého antikvariátu. Pekne napísaná, ale aj vzhľadom na pointu mohla byť o niečo kratšia. Mačka a Motúzik má smolu, že je v jednej knihe s inou vynikajúcou humornou fantasy.

Lucia Lenická: Tenmnovlasá Barbora, 9/10
Jednoduchý bosorácky príbeh napísaný bravúrnou formou. Atmosferická fantasy dokáže pomocou dobového jazyka dokonale vykresliť pohansko-mýtickú živočíšnosť našej minulosti. Najsilnejší zážitok zo zbierky. Cena OZ Fantázia pre najlepšiu fantasy.

Ján Stopjak: Nočný spoj, 7/10
Autobusový horor mohol byť možnože kratší a vypointovanejší, ale to nič nemení na jeho čítavosti. Autor šikovne narába s údernosťou viet a veľmi dobre dávkuje násilie a brutalitu.

Marian Kubicsko: Jožo Fero a záhada družstevného sadu, 6/10
Autor sa síce vyznáva z platonickej lásky k hlavnému hrdinovi, ale faktom je, že Jožo Fero nie je príliš prepracovanou postavou. Poviedka je to však dobrá, ale stojí hlavne na socialistickej atmosfére, akcii a vedľajších postavách. A je najvyšší čas vysvetliť, prečo sa Winnetou dnes už píše s jednoduchým V...

Simon Crabak: Starostlivosť o magického živočícha v praxi, 5/10
Druhová ochrana a s ňou spojená byrokracia ozvláštnená SF motívom. A to je všetko. Téma odchytu chráneného živočícha je zaujímavá, ale nič naozaj zaujímavé sa neudeje. Škoda. Poviedka získala Cenu Bibliotéky.

Barbora Vinczeová: Fialky, 8/10
Mrazivý sci-fi príbeh o svete, kde slnko už nevychádza ani nezapadá. Detský hrdina je vďačný prostriedok na vykreslenie silnejších emócií. Veľmi funkčná je aj filozofická rovina. Pri striedmom preškrtaní, by možno išlo o najlepší text knižky. Cena spoločnosti Intel za najlepšiu sci-fi.

Ján Gálik: 201 217, 6/10
Poviedka zaujme hlavne plynulým prepojením učiteľskej témy s fantasy. Problematika výchovy žiakov je pekne parafrázovaná, ale príbeh má pozvoľnejší spád a nenastanú ani žiadne nečakané odhalenia.

Fantázia 2014 je klasickou antológiou z literárnej súťaže. Všetky texty sú napísané remeselne a z rôznorodými témami. Občas trochu pokrivkáva psychológia postáv a pri viacerých poviedkach by nezaškodilo viac škrtať. Super je, že slovenské prostredie sa už stalo štandardnou súčasťou tuzemskej fantastiky a autori dokážu z našej histórie, bohatosti jazyka či administratívy vyťažiť ten správny odlišujúci prvok, aby slovenská SF nezanikla v mori tej zahraničnej.

Hodnotenie: 6/10


Fantázia 2014 - Antológia fantastických poviedok
Editori: Ivan Aľakša, Lucia Lackovičová
Vydavateľstvo: Fantázia media
Rok vydania: 2014
Jazyk: slovenský
Väzba: brožovaná
Počet strán: 306

Diskusná téma: Fantázia 2014 - Antológia fantastických poviedok

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok