Gordon Reece: Myši

03.07.2011 20:29

Kniha Myši od vydavateľstva Jota má zaujímavý názov a atmosferickú obálku. To bolo všetko, čo som o tomto románe vedel, keď som sa do neho pustil. Každému raz dôjde trpezlivosť, hlása slogan (priam až podnadpis) a čitateľ hneď šípi, o čo pôjde. Po prečítaní anotácie je každému jasné, že pôjde o boj o prežitie. A možno aj nie.

Shelly s mamou sa sťahujú. Preč od otca a manžela, preč od spolužiakov, preč od nepríjemných spomienok. Konečne našli útočisko, kde sa im v pokoji môžu zahojiť rany. Lenže kde sú myši, musí byť aj kocúr...

Gordon Reece napísal triler v štýle Stephena Kinga. Vlastne, skôr v štýle Richarda Bachmana. Ak ste čítali Kliatbu, Geraldovu hru či Drobca (Blaze), z veľkej časti viete, čo môžete očakávať. Jednoduchý príbeh s nepríjemnou situáciu, ktorá je pedantne rozpracovaná. Autor postupne odkrýva minulosť a spolu so psychológiou postáv buduje stiesňujúcu atmosféru.

Román má dvestošesťdesiat strán, ktoré ubehnú ako voda. Okrem úderného dávkovania informácii, má aj skvelo vypointované kapitoly a čitateľ je nútený, hovoriť si: ešte jednu a ešte jednu a ešte jednu, a zrazu je hlboká noc a vy rozmýšľate, či sa vám vôbec oplatí ísť spať a či knihu radšej hneď nedočítate.

Autor okrem dobrej práce s tempom skvelo ovláda aj vykresľovanie prostredia a pocitov. Chvíľu vás mrazí a po chladných dlaždiciach steká krv a vzápätí sa vyhrievate v slnkom zaliatej záhrade a cítite vôňu ruží.

Myši sú napísané s prehľadom a i keď využívajú veľa postupov „klasického amerického trileru“, majú svoju hĺbku a emocionálny náboj. Nebyť pri konci mierneho zaváhania pri príliš doslovnom (a menej uveriteľnom) vysvetľovaní niektorých udalostí, považoval by som tento román za adepta na jednu z najzaujímavejších kníh roku.

 

PS: Tá obalka s dievčaťom je z brožovaného vydania. Má ísť akože o verziu pre mládež, ehm...

Hodnotenie: 80%

Gordon Reece: Myši
Vydavateľstvo: Jota
Rok vydania: 2011
Redakcia: Martina Sendlerová, Petr Kovář
Obálka: Jiří Mičkal
Preklad: Dana Vlčková
Počet strán: 264
Prevedenie: viazaná s prebalom

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Gordon Reece: Myši

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok