Hory zaliate krvou

28.11.2009 19:25

 

Psí vojaci, Cabin Fever, Hnev duší... To je len niekoľko z novodobých „undergroundových“ filmov, ktoré sa nečakane zablysli na krvavom nebi hororov. Teraz sa k nim pokúša pridať ďalší dostatočne brutálny kúsok, ktorý sa rozhodol vyťažiť maximum z klasík žánra.

 

Hills Run Red sa vôbec neboja. Názvom jednoznačne smerujú ku klasike Hills Have Eyes, plagátom a motorovou pílou sa hlásia k Texaskému masakru a obsahom k legendami opradenému Hills Run Red... Ide o to, že tento horor sa celkom zaujímavo točí okolo pátrania po filme, z ktorého sa okrem pár záberov moc nezachovalo a ktorý údajne stiahli z kín kvôli svojej brutalite. Vymyslený svet vo vymyslenom svete je zaujímavý mix a prináša nevyhnutnú štipku originalitu do klasickej schémy vyvražďovačky.

 

Film hneď zo začiatku zapôsobí sympatickým odstrihávaním kože z tvaré a krátkymi ukážkami z už spomínaného strateného filmu. Hlavný hrdina sa následne rozhodne, že jeho študentská práca sa bude venovať práve legende okolo tohto filmu. Zoberie frajerku,  najlepšieho kamaráta, filmovaciu techniku a začína pátrať a natáčať... Aby divák náhodou nezačal premýšľať nad tým, že prečo sa film, kde pátrajú po filme Hills Run Red vola Hills Run Red, strčia mu tvorcovia pred oči vyzliekajúcu sa blondínu. A jej prsia budú hrať svoju dôležitú úlohu až do konca...

 

Hory zaliate krvou ťažia predovšetkým z mysterióznosti a brutálnosti filmu, ktorý nikto nevidel. Krátke ukážky, plagáty, špinavosť záberov – to všetko vytvára pocit, aký mnohí kedysi cítili pri prvom pozeraní Blair Witch. Samotné hľadanie stôp po tomto filme nemá až takú atmosféru ani fungujúcu brutálnosť, ale o to viac vyniknú žmurknutia v podobe porušovania pravidiel (hrdinovia hovoria o tom, že v slasheroch obete nikdy nemajú zo sebou zbraň a vždy im prestane svietiť baterka, preto si zo sebou zoberú svetlice a pištoľ...)

 

Filmárska téma pomerne skoro vyprchá a film speje k štandardnému finále, kde nechýba mučenie, nahota a litre krvi. Divák sa už nemusí toľko sústrediť a konečne si spomenie na Temnú legendu 2, kde dostala na frak partia študujúcich filmárov. Vďaka detskej maske hlavného killera si určite zaspomína aj na Valentína. A začarovaný kruh Texaský masaker - Hory majú oči - Pach krvi – Texaský masaker - Hory majú oči asi ani netreba rozoberať.

 

Napriek vyžmýkaniu známejších filmov, pôsobia HRR stále sympaticky a potešia o to viac, že reinkarnácia Piatka trinásteho či pokračovania už remakovaných Hory majú oči a Texaského masakru motorovou pílou nedopadli najslávnejšie. A konečne tu je nejaký nový zabijak – Babyface – ktorý by mohol rozbehnúť slušnú béčkovú kariéru.

  

Hodnotenie: 60%

 

USA, 2009, 82 min

Réžia: Dave Parker

Hrajú: Janet Montgomery, William Sadler, Tad Hilgenbrink, Sophie Monk, Alex Wyndham

 

Publikované na: www.sarden.cz