Hostel III (Hostel: Part III)

25.01.2012 18:00

To, že u nás vo východnej Európe to nemáme na ružiach ustlaté, sa už dozvedel celý svet. Veď to poznáte: bezkrkí mafiáni, rabujúce cigánčatá a k tomu radosť zo sprostredkovania bolesti a utrpenia. Koho by ale to, čo už vie celý svet, zaujímalo aj do tretice?

Každý, kto siahne po tretej časti série Hostel, musí mať nejaký vzťah k jeho predchodcom. Ja konkrétne prvý film akceptujem ako priemerný príspevok k žánru, pri druhom musím priznať, že napriek značnému poklesu súdnosti ide o môj guilty pleasure. Slovenské ľudovky v americkej gore vyvražďovačke ma skrátka dostali.

Lenže trojka vôbec nie je o Slovensku. Ani o Európe. Je o nudnom Las Vegas, kde sa (niečo ako) rozlúčka zo slobodou zmení na dosť nepríjemnú záležitosť. Partia chlapíkov v podstate kopíruje dianie z Vo štvorici po opici, len ich vytriezvenie nebude práve zábavné. Vlastne bude, ale len na malý moment, respektíve niekoľko mikro momentov.

Deje sa očakávané. Postavy sú odchytávané a pár magorov si vychutná ich dlhé umieranie. Apropo umieranie. Je slabé. Kým je tam krv a strhávanie kože, ešte to funguje, ale potom prídu už len veci, ktoré dnešného diváka odchovaného napríklad na (ôsmich!) filmoch SAW nechajú chladného. Pár scén má čosi ako atmosféru, ale samotný akt mučenia je vyslovené vycucaný z prsta (respektíve z filmov o Winnetuovi).

Tretí Hostel sa nevydaril a je to škoda, pretože vôbec nie je zle napísaný. Scenár síce nedokáže dať postavám život, ale so samotnou „psychologickou“ témou okolo dodávania si guráže pre zabitie bez dôvodu, to vôbec nevyzerá až tak zle. Dokonca sa tu nájde náznak hry s divákovými očakávaniami. Nápady boli skrátka fajn, ale ich predvedenie mdlé. Nadšenie (alebo čo to bolo) Eliho Rotha tu skrátka citeľne chýba.

Hostel 3 je na rovnakej úrovni ako väčšina dielov už spomínaného SAW, lenže tu nenájdete žiadnu scénu, ktorá by dodala žánru niečo zaujímavé či nebodaj potrebné. Ak vám stačí niekoľko obnažených pŕs a asi dva vtipno-nechutné zábery, môžete to skúsiť. Ale nehovorte, že sme vás nevarovali.

 

Hodnotenie: 40%


Hostel III, USA, 2011, 88 min. 
Réžia: Scott Spiegel
Hrajú: Kip Pardue, John Hensley, Brian Hallisay, Sarah Habelová, Zulay Henaová, Kelly Thiebaudová

 

Napísané pre Fandom SK

Diskusná téma: Hostel III (Hostel part III)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok