James S. A. Corey: Expanze I a II

27.11.2016 14:25

Expanze už stihla naboptnať do šiestich dielov (štyri vyšli v češtine) a vďaka SyFy sme mohli zhliadnuť aj prvú sezónu seriálu The Expanse. Séria získala množstvo fanúšikov a kladných kritických ohlasov.

A o čo ide? Posádka ťažiarskej lode Červený trpaslík... Vlastne nie. Posádka inej (ale tiež ťažiarskej) lode zachytí signál o pomoc, a rozhodne sa pre záchrannú misiu, vďaka čomu sa zapletie do hry o ovládnutie známeho vesmíru (Zem vs. Mars vs. Vonkajšie planéty vs. Neznámy čierny sliz). Medzitým detektív Miller pátra po zmiznutom dievčati. Keď mu zrazu povedia, že má dať od prípadu ruky preč, začne tušiť sprisahanie...

Prvý diel (Leviatan se probouzí) ma celkom potešil. Hlavne vďaka (priznanej) inšpirácii Alfredom Besterom (Hvězdy, můj osud) a Arthurom C. Clarkom (Setkání s Rámou). Predovšetkým zobrazenie kolonizovania hviezdnej sústavy a vzťahov medzi kolonistami a pozemšťanmi je fajn.

Celá kniha vlastne stojí na detektívovi Millerovi. Jeho životom strhaná postava si kradne takmer všetku pozornosť pre seba (čo napríklad v seriáli aj napriek obsadeniu Thomasa Janea nevyšlo) a posádke lode Jima Holdena necháva len odrobinky. Kapitán je síce hýbateľom deja a bez zvyšných Holdenovcov by kniha stratila zaujímavú interakciu medzi postavami, ale z ich časti príbehu (bez Millera) ostane v pamäti len jedna výborná (takmer) romantická scéna.

Zaujímavé je, že aj autor(i) tvrdia, že Holden pre nich predstavuje naivného blba, ktorý verí, že pravda a láska zachránia svet. Napriek tomu je to on, kto preberá žezlo v druhej časti (Kalibánova válka).

Absenciu sympatických postáv (posádka Rosinante je proste šablónovitá) tvorcovia vyriešili trochu zvláštne. Ale rozhodne originálne. Pribudol totiž otravný (čítaj nezaujímavý) vedec, okolo ktorého sa príbeh točí (únos dcéry) a svojská (čítaj panovačná, tvrdohlavá ale inteligentná) starnúca politička. Pozície hrdinu, ktorému naozaj držíte palce je tak napokon marťanská marináčka Bobbie.

Dvojka je veľmi dlhý čas málo zaujímavá. Kým v jednotke ešte fungoval prístup „Nikto nič netuší, ale každý ma vlastnú teóriu, kto za všetko môže.“ teraz by už čitateľ potreboval viac odpovedí alebo nejaký nový konflikt. Z Kalibánovej války je ozaj zábavné čítanie až vo finále, keď začne boj všetkých proti všetkým naberať na obrátkach a dočkáme sa aj parádnej vesmírnej bitky i akcie na nehostinnom povrchu mesiaca Io. Obsahovo by sa však udalosti druhého románu dali zhrnúť v dlhšej poviedke či novele.

Televízny seriál sa logicky snaží natiahnuť Millerove pôsobenie v príbehu, ale detektív potom trochu vyznieva akoby do stretnutia s Holdenom nič nerobil. Už v prvej sezóne sa objavuje politička Avasarala, ale keďže jej dejová línia z románu ešte čaká na rozbehnutie, nepôsobí jej postava dostatočne dôležito. Seriálu nemožno uprieť, že vyzerá dobre a že zaujímavo predstavuje technológie budúcnosti, slúži skôr však ako doplnok k románom než ako samostatný projekt.

Ak môžem niečo zo sveta Expanze odporučiť, tak Leviatan se probouzí.
 

Leviatan se probouzí 80%
Kalibánova válka 60%


Vydavateľstvo: Triton
Rok vydania: 2013, 2014
Preklad: Jana Rečková
Väzba: brožovaná
Počet strán: 456

Diskusná téma: James S. A. Corey: Expanze I a II

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok