John Grisham: Maklér

12.08.2011 14:43


John Grisham bol mojim ďalším restom. Ako to už býva, mohli za to adaptácie jeho kníh. Filmových grishamoviek je pomerne dosť (a sú to väčšinou dobré filmy: Čas zabíjať, Firma, Čarodejník...), takže som necítil potrebu siahnuť po knihách. Ale patrí sa mať prehľad.

Maklér je dokonalou ukážkou letnej oddychovky. Jednoduchá zápletka okolo programu na ochranu svedkov, slnkom zaliate Taliansko, korenie v podobe tajných agentov. Veru, súdna sieň v nedohľadne.

Grisham je profesionál a píše pútavo a ľahko. Hlavný hrdina sa učí splynúť s prostredím a až tak veľa sa toho nedeje. Je to však zábavné čítanie, plné vytvárania dovolenkovej atmosféry. Informácie o minulosti a okolnostiach predchádzajúcich zásahu CIA sú dávkované po štipkách.

Celý román stojí na očakávaní, čo sa bude diať? A keď sa všetko pohne, kniha odhalí svoju prostoduchosť. Rôzne agentúry, agenti a zabijaci zrazu pôsobia dosť zbytočne, a zo stránok priam kričí, že šlo len o atraktívne ingrediencie, s ktorými autor nemá moc skúseností.

Maklér napokon vyznie dosť plytko, ale predošlé dianie je príliš pohodové a zaujímavé, aby som kvôli tomu zatratil celú knihu.

Zjavne išlo o netypický Grishamov román, preto som zvedavý na niečo zo súdnej siene. Tam je autor zjavne viac doma ako medzi špiónmi.

60%
 

Diskusná téma: John Grisham: Maklér

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok