John Grisham: Zoznam

04.09.2011 11:32


Keďže Maklér bol letná zábavka, rozhodol som sa siahnuť po serióznejšom románe od Johna Grishama. Tak prečo nie po knihe, ktorá je niečím ako pokračovaným kultovej Kedy zabiť?

Zoznam naplno ťaží z južanského prostredia prehriateho slnkom. Príbeh rozpráva novinár, ktorý je do prípadu vraždy a znásilnenia zapojený len okrajovo, prostredníctvom svojich novín. Aj preto ide vlastne o podanie informácii z druhej ruky. Trochu zvláštny prístup k téme, a chvíľu mi trvalo, kým som sa naladil na to, že hlavný hrdina vlastne väčšinou nie je pri samotných zločinoch.

Grisham to však poňal aj ako výpoveď o demokracii v USA (černošská otázka). Popri vražde sa dozvedáme všetko možné o mestečku, kde sa všetko odohráva, o jednotlivých obyvateľoch, spoznávame vzťahy medzi občanmi, zúčastníme sa volieb... Skrátka je to viac príbeh mesta, resp. okresu ako príbeh samotného zločinu.

Občas mi vadilo, že príbeh je podávaný trochu rozvláčne, keďže niektoré postavy sú tam viac kvôli vykresleniu spoločenskej situácie než kvôli samotnému prípadu, ale zato má čitateľ pocit, že ide o kus dobre odvedenej práce a okrem zápletky sa dozvie aj niečo viac.

zoznaDianie v súdnej sieni je dôležité, ale je poňaté trochu odlišne, ako som očakával. Je to také korenie, ktoré vytvorí trochu napätia, trochu emócii a opäť zmizne, aby sa autor opäť venoval novinám a situácii okolo práv černochov. Samotné vyústenie je takmer až nepodstatné a názov Zoznam je možno aj trochu zavádzajúci.

Zaujímavo napísané. Výsek americkej histórie, ukážka života v malom južanskom meste a až na poslednom mieste príbeh o vražde. Samotné zabitie nie je také dôležité, ako fakt, že jedna z postáv bola jedným z prvých čiernych porotcov pri súdnom procese.

Odporúčam. Aj mimo dovolenkovej sezóny.

80%

Diskusná téma: John Grisham: Zoznam

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok