Juraj Kaščák: Jolana vs. Sloboda Jeleňov a ďalšie príbehy z Flufilonu

09.05.2016 17:46
Jolana je zaujímavá postavička. Čarodejnica, ktorá má na prvý pohľad bližšie k Vimke a pratchettovským babičkám než k Lote, Roganovi alebo Geraltovi. Lenže ako to už býva, zdanie klame a stará pani je vo svete zaklínačov a černokňažníkov niečo ako Yoda vo svete Hviezdnych vojen. Na ňu skrátka nikto nemá.
 
Juraj Kaščák nám prináša sedem príbehov, ktoré viac-menej súvisia s krajinou Flufilon a babkou Jolanou. Ide o e-book a je voľne stiahnuteľný na sci-fi.sk. Rozsahom síce neveľká kniha, ale trochu zle sa v nej orientuje, nakoľko nemá spravený obsah. Poviedky sú však aspoň číslované, čo pomáha pri opakovanom listovaní.
 
Jolanina starecká coolovosť je požehnaním i prekliatím. Tak ako ju akčný apetít sympaticky odlišuje od „bežných“ hrdiniek, jej neporaziteľnosť ju ako živú postavu pochováva. Je to vlastne podobný problém, aký som mal s Kladivákom z minuloročnej Ceny Fantázie. Po úvodnom predstavení, kedy pochopíte, aké má čarodejnica schopnosti, už nie je dôvod sa o ňu báť. Miesto očakávaní, ako osud hrdinky dopadne, už ide len o exhibíciu v štýle (posledných filmov) Michaela Baya, kde blesky vybuchujú, palisády sa rúcajú, vojaci odlietavajú, obri horia...
 
Vzhľadom na autorov štýl mi najviac vyhovovali kratšie poviedky, kde lepšie vyznel humor, vulgarizmy i prepálená akcia. Tieto poviedky občas končia nečakane rýchlo, ale o to lepší (úsmevnejší) pocit z nich máte. Príbeh Gertrúdy je asi najlepšou ukážkou Kaščákovho zmyslu pre zábavnú akciu i budovanie magického sveta. Jednorožec Augustus by síce zniesol aj kratší príbeh, ale určite sa zaradí k zapamätania hodným fantasy tvorom ako je Červenákov Goryvlad či Draco z Dračieho srdca.
 
Dlhšie poviedky (Nevďak, Karol, Jolana vs. Neutro) strácajú rozprávkové čaro a snaha o epickejšie poňatie fantasy tém ich tlačí do šedého a menej vtipného priemeru. V prípade poslednej poviedky je dokonca otázne, či to autor neprehnal so snahou o fekálny humor.
 
Paradoxne najzaujímavejším textom je Lovkyňa v hmle, ktorá je najmenej flufilonovská. Pekne napísaná moderná mestská fantasy, s atmosférou, napätím i zaujímavým koncom.
 
Ak chcete vyskúšať o čom Flufilon je, najlepšie na to poslúži úvodný text Jolana vs. Sloboda Jeleňov, ktorý vám pekne predstaví nové univerzum ako aj väčšinu kladov i záporov celej knižky.
 
Na slovenskej scéne sa zjavila zaujímavá zbierka poviedok. Na rozdiel od väčšiny humoristickej fantasy je táto čitateľná aj pre čitateľov tej klasickej. Netreba očakávať psychologické sondy do hláv a duší hrdinov a minimálne pri pár textoch sa určite pobavíte.
 
Poviedky:
1. Jolana vs. Sloboda Jeleňov
2. Gertrúda
3. Lovkyňa v hmle
4. Karol
5. Augustus
6. Nevďak
7. Jolana vs. Neutro
 
Juraj Kaščák: Jolana vs. Sloboda Jeleňov a ďalšie príbehy z Flufilonu
Jazyková korektúra: Lenka Cimrová
Ilustrácie: Monika Herda Belicová
Vydané vlastným nákladom v roku 2015
ISBN: 978-80-972193-2-1
EAN: 9788097219321
 
Napísané pre www.fandom.sk

Diskusná téma: Jolana vs. Sloboda Jeleňov a ďalšie príbehy z Flufilonu

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok