Jozef Karika: Nepriateľ štátu

30.10.2011 10:59


Najnovšia kniha Jozefa Kariku je sračka... Neviem, ako inak začať túto recenziu. Mojím vyhlásením možno vyvolám nepokoje na strednom Slovensku, do ktorých prileje olej tajná organizácia I-K-A-R, čo následne donúti odstúpiť ministra kultúry a nové vedenie ministerstva pretlačí cez parlament zámer zavrieť knižnice, uvaliť embargo na dovoz zahraničných kníh a recenzie na internete sa stanú ilegálnou záležitosťou.

Takto nejako sa odvíjajú udalosti v Nepriateľovi štátu. Karika sa prestal hrať na „výpoveď jednej generácie“ a odpálil to v štýle konšpiračno-akčno-politckého trileru. Prevedenie alá americký bestseler sa na našom trhu často nevidí. Ale to nemôže byť dôvod, prečo tvrdiť, že ide o dobrú knihu. Skôr je to námet pre céčkový filmový akčniak, kde stačia vrtuľníky, teroristi a pár RPG-éčiek.

Kniha sa sústredí na konšpiráciu a psychológia postáv je na úzadí. Karika sa snaží dodať zápletke na emóciách prostredníctvom odkazov na kontroverznú históriu slovenského štátu a stále aktuálnu maďarskú kartu. Autor použil aj osvedčené odpočítavanie času v názve kapitol. Len škoda, že delenie kapitol vôbec nekorešponduje s popisovaným napätím.  Jozef Karika sa skrátka v žánri oddychového trileru pohybuje dosť neobratne, akoby nemal šajnu, čo pri takýchto knihách zaberá (Dan Brown, John Grisham, Michael Crichton, Tom Clancy...).

Politická línia vôbec nefunguje - nedokážem uveriť, že politik Slotovho formátu dokáže donútiť ostatných 149 poslancov, aby mu tlieskali! Rovnako je naivné vysvetlenie vzniku národnostných nepokojov (Karikov článok Prečo na Slovensku vypukne občianska vojna mal oveľa uveriteľnejší základ). Autor síce tvrdí, že situácia je vybičovaná vďaka tajnej organizácii, ktorá má svojich členov všade, ale pri takomto druhu silnej organizácie je nepochopiteľné, prečo svoje záujmy nepresadia bez konfliktu. Tvrdenie, že vojna je biznis, je v slovensko-maďarskom priestore dosť nedotiahnuté.

Pár drobností som odcitoval na konci recenzie, okrem nich ma pobavilo napríklad zakódovanie(!) údajov tak, že nepriateľ okamžite spozná o aký druh zašifrovaných informácií ide. Dosť mi vadili aj scény, kde sa prvý krát stretnú dve postavy (a ide o nepriateľov) a nerobí im problém niekoľko strán kvákať o prvom slovenskom štáte alebo v druhom prípade (pri inej postave) o kresťanstve a Starom zákone. Kopanec do vajec pre všetkých, čo majú radi nespisovné vyjadrovanie v literatúre, predstavuje slovíčko „hajzeľ “. (Len pre istotu, narážam na ten mäkčeň).

V tieni mafie bola fajn, aj keď by sa ju zišlo preškrtať. Čas dravcov bol mierne roztržitý, ale celkom fajn triler. Nepriateľ štátu stavil na ingrediencie (akcia, brutalita), ktoré slúžili ako korenie v predošlých častiach a je to prúser, lebo tieto zložky sami o sebe nedokážu fungovať. (Karika skrátka nie je Červenák ani Kulhánek).

A, samozrejme, musím spomenúť aj fakt, že Karika sa nepoučil a pokračuje v brutal pasívnom písaní, kde privedie na pľac novú postavu a nasledujúce tri strany nám opisuje jej detstvo. Vlastne, takmer celá kniha je písaná neakčne, je tam málo dialógov, priveľa vysvetľuje rozprávač a úvodných šesťdesiat strán s chorým dievčatkom je vyslovené peklo nudy. Na slovenského Fredericka Forsytha a kvalitný konšpiračno-politický román si budeme musieť ešte počkať.

Po 80% (V tieni mafie) a 60% (Čas dravcov) prichádza 40%.

PS: Určite pritlačím na svojho človeka v parlamente, aby presadil zákon, na základe ktorého by vám za takto slabú knihu mali vrátiť peniaze.



Pár spomínaných ukážok:
#1
„Nastavil prepínač streľby na samopale smerom nadol, do polohy označenej 0, čo znamenalo zaistenie zbrane.“
#2
Harvan vytiahol mobil, spustil funkciu GPS.
„Sme asi päť kilometrov severovýchodne od Štrby,“ povedal po chvíli.
„Šikovná vecička.“ (agent tajnej služby!)
„Iste, môže okamžite zistiť aktuálnu polohu,“ prikývol primátor.
#3
„... čepeľ mu preťala krčnú chrbticu i miechu a zaborila sa hlboko do krku. (...) A vzápätí sa v oslňujúcom záblesku stratila kuchyňa (...), stratilo sa v ňom úplne všetko a nakoniec aj on sám.“ Autor o chvíľu píše, že dotyčný chrčí a dusí sa vlastnou krvou...
#4
„Chcete, aby som ta šiel sa vami?“
„Nemusíte, je to na vás, ale radšej by som vás mal na očiach. Viete toho priveľa. Možno by ste sa aj hodili.“ (riaditeľ sekcie vnútorného spravodajstva tajnej služby!)

Diskusná téma: Jozef Karika: Nepriateľ štátu

Dátum: 13.10.2018

Vložil: BrandonHoirl

Titulok: Test, just a test

Hello. And Bye.

Dátum: 07.11.2011

Vložil: mato kochlica

Titulok: sila organizacie

Podla mna sa sila organizacie prejavuje v tom, ze dokaze presadit svoje zaujmy "legalnou cestou". Vsak o tom je podla mna spojenie "v tieni mafie." Ved ak organizacia ma cloveka, ktory dokaze strhnut davy (poslancov) naco im je konflikt? Vsak sam vidis, ze premierku aj v realite "odstranili" a uz po nej nestekne ani pes - nemyslim, ze pri atentate by to bolo inak. Podla mna si tomu napadu z konfliktom venoval primalo casu (chybalo mi napojenie na obchod, intrigy, postavy v zakulisi, absencia zahraničnej politiky...)

Co sa tyka toho odpocitavania mas pravdu, moja chyba (0300 vs. 0030) - opravim si to. Ale nie je to prilisna vyhra :-) kedze ide presne o cast, ktora zlyhava v tempe - str. 152: "bude to sialena jazda", str. 158: "bola to najsialenejsia jazda, aku Harvan zazil" Medzi tym je totiz vata, ktora s divokym tempom nema nic spolocne (nikto sa zrazu neponahla). Nechcem nijako utocit, len som sa snazil vysvetlit moj nazor...

Dátum: 08.11.2011

Vložil: Jozef Karika

Titulok: Re:sila organizacie

Martin, určite tu ako autor nechcem obhajovať svoju knihu, ani ti brať tvoj názor, máš naň právo a ja s tým nemám najmenší problém.
Môžem sa vyjadriť iba k technickým veciam.
Dôvody, prečo sa zámerne vyvolávajú konflikty, som vysvetlil. Z ekonomických príčin a najmä preto, aby bolo možné prijať opatrenia, aké by inokedy možné prijať nebolo. Deje sa to tak v súčasnosti, ale aj v minulosti, napr. Hitler tak podobným spôsobom využil podpálenie Reichstagu atď.
Hovorím, do toho, ako si knihu vnímal, nechcem hovoriť. Každopádne je však dobré si pri kritike radšej dvakrát overiť, či veci fakticky sedia.

Dátum: 26.12.2011

Vložil: mirec

Titulok: Re:sila organizacie

Ale tak to si potom nečítal poriadne, totiž vesne nešlo iba o peniaze (tak ako “obyčajným“ chlebodarcom) išlo o VVVVVVeľké peniaze a v podstate o postupné nastolenie diktatúry na Slovensku. Boli to fašisti, ktorých viedol drbnutý, starý fašista, ktorý sa toho ešte chcel dožiť, takže sa nemám nad čím rozmýšľať .
Ako by si puč previedol ty? Samozrejme legálne, nemyslíš náhodou niečo na spôsob februáru 1948 či sa to dá považovať za legálne neviem........
Ale predsa je to “len“ kniha, ktorej úloha je vyvolať u čitateľa reakciu: zamyslieť sa, činy? ....
Napríklad keď sa mi páči film, tak nebudem rozoberať, že niekto niekomu odstrelí hlavu a v nasledujúcom zábere jeho krv už stihla zaschnúť na stene, ide mi o myšlienku. Vtom by mala byť "sila" literatúry, no nie?

Dátum: 06.11.2011

Vložil: Jozef Karika

Titulok: k recenzii

Predsalen ešte jeden technický dotaz - hľadal som tie dve kapitoly s rovnakým číslom časového odpočtu, lebo takéto chybičky sa občas naozaj pritrafia.
V tomto prípade ich však napriek snahe neviem nájsť. :) Mohol by si mi prosím napísať, ktoré dve kapitoly majú rovnaké číslo odpočtu? Najlepšie aj s číslami strán, na ktorých kapitoly začínajú. Dík.

Dátum: 06.11.2011

Vložil: Jozef Karika

Titulok: k recenzii

Díky za recenziu Martin, aj keď ma mrzí, že ťa kniha nenadchla.
Mám len jednu pripomienku, a to k bodu, prečo by takáto organizácia nepresadila svoje záujmy bez konfliktu. Domnievam sa, že toto je v knihe vysvetlené. Jednak kvôli vlastným finančným záujmom na konflikte, a za druhé preto, že zmeny, ktoré chcú uskutočniť, nie je možné v demokracii presadiť v inom než krízovom stave. Obe tieto metódy (rozpútanie konfliktu kvôli ekonomickým cieľom, rozpútanie nepokojov, aby bolo možné prijať opatrenia, ktoré by inokedy než v kríze neprešli), boli veľa ráz použité – v histórii, aj v súčasnosti.
K ostatným pripomienkam nemám čo dodať, považujem to aj za vec vkusu. Ako vidno aj v komentároch ku knihe na Martinus.sk, niektorí čitatelia knihu považujú za najakčnejšiu z celej trilógie, ďalší oceňujú psychologické spracovanie postáv atď.
https://martinus.sk/?uItem=111616
Ako hovorím, je to rôzne a beriem, že táto kniha nemusí sadnúť každému (ako každá kniha).
Každopádne, ešte raz díky za tvoj čas.

Ak by niekoho zaujímalo, prečo je Nepriateľ štátu skôr hyperbolou než realistickým románom, a prečo sa pohybuje kdesi na hranici komiksového spracovania, hovorím o tom v tomto článku: https://www.karika.sk/nepriatel-statu/preco-je-nepriatel-statu-iny.html

Pridať nový príspevok