Krvavý potok (Town Creek)

09.02.2010 11:35

 

Poznáte to. Niekde sa objavia tajomné runové kamene a hneď sa o ne zaujíma Hitler. Veď pomocou nich sa dajú oživovať mŕtvi a je tu aj slušná šanca na celkom praktickú neobmedzenú moc... 

 

Napriek tomu, že film začína retro vsuvkou, nejedná sa o nejaký vojnový mysteriózny triler. Našťastie ide o klasický krvavý horor o prebudenom monštre. Našťastie?

 

Meno režiséra Joela Schumachera je vďaka filmom ako Voľný pád, 8 MM či Telefónna búdka vytesané do chodníka vedúceho do kinematografického neba. Lenže vďaka Číslu 23 alebo Batmanovi a Robinovi má niekoľko známych aj v najhlbšom pekle.

 

Aktuálny Krvavý potok je značne iný ako jeho doterajšia tvorba. Príbeh o dvoch bratoch, z ktorých jeden sa rozhodne zničiť démona, je síce temný, ale skrz na skrz triviálny. Jednoduchosť sa preto snaží vynahradiť svojou zbesilosťou a miernou chaotickosťou – jeden zo súrodencov totiž väčšinu filmu netuší o čo ide, a ten druhý toho moc nepovie a keď povie, zisťujeme, že má podstatne viac odhodlania ako informácií o tvorovi uväznenom v stodole.

 

Časový skok od druhej svetovej vojny po súčasnosť síce umožnil zamiešať do filmu nacistickú tematiku, ale otvoril Pandorinu skrinku pochybností. Počas jednej noci sa totiž toho odohrá podstatne viac než za uplynulých cca 65 rokov. Keď k tomu prirátame nie práve premyslené útoky záporáka, zacítime závan naivnosti.

 

Tento film je béčko. A nielen príbehom, ale aj réžiou – niektoré zábery sú vyslovene škaredé a značne narúšajú atmosféru. Dominic Purcell (seriál Prison Break) svojim buldočím herectvom tiež neoslní a navyše keď behá, pôsobí úsmevne nemotorne. Tejto nešťastnej kombinácii definitívne láme krk absencia nadhľadu. 

 

Horor skrátka vyzerá príliš seriózne na to, čo ponúka. A pretože je všetko myslené smrteľne vážne, ani čvachtanie krvi, ani (vo svojej podstate ozaj husté) škrtenie ostnatým drôtom nemá ten správny osviežujúci efekt. Schumacher nepochopil, v čom spočíva čaro béčkových krváčin a nedokázal vynahradiť scenáristickú bezradnosť niečím ozaj prekvapivým či aspoň absurdným. Krvavý potok si len tak tečie a napriek vzdialenému hukotu sa k vodopádu ani na moment nepriblížime. 

 

To čo mal byť námetom jednej epizódy Lovcov duchov (Hrozba z temnoty/Supernatural), sa nejakým nedopatrením stalo celovečerným filmom. Ak sa chcete báť pri likvidovaní krvilačného monštra, pozrite si radšej Jeepers Creepers, ak sa chcete zabávať, pozrite si jeho pokračovanie.

 

Hodnotenie: 40%

 

Town Creek

Dráma / Horor / Triler

USA, 2009

Réžia: Joel Schumacher

Hrajú: Dominic Purcell, Shea Whigham, Gerard McSorley, Winter Ave Zoli, Michael Fassbender, Henry Cavill

 

Publikované na: www.sarden.cz