Kým spíš (Mientras duermes/Sleep Tight)

21.04.2012 21:42

Občas sa stane, že dobrý nápad vypáli úplne inak, ako tvorcovia zamýšľali. A potom o nejakú dobu vznikne čosi ako reparát, ktorý diváci zbožňujú už len preto, že je to lepšie ako minule. Preto máme radi Neuveriteľného Hulka (ako vylepšenie Hulka), uznávame Střepy v hlave (ako vylepšenie Zrkadiel) a teraz tu máme Kým spíš, čo je takmer remake nedávnej Intímnej pasce.

César sa zobudí, vstane z postele, umyje si zuby a ešte pred odchodom z bytu láskyplne zakryje spiacu ženu. Ide do práce. Pracuje ako vrátnik v tom istom dome, kde býva. Jeho práca je monotónna, ale jeho napĺňa. Veď koho by nebavilo spoznávať ľudí? Problém je trochu v tom, že vyššie spomenutá posteľ, zubná kefka, byt ani žena nie sú tak úplne jeho.

Režisér Julio Fernández je dnes už klasik hororového žánru. Po menej nápadných (ale výborných) filmoch ako napríklad Nepremožiteľné zlo (Fragile) si vydobil pozíciu legendy sériou REC. Tentoraz sa rozhodol pohrať so žánrom psychologického trileru.

Príbeh je pomerne priamočiary. Divák spoznáva hlavného hrdinu a stále viac sa ponára do jeho temného sveta plného intríg a premyslených podrazov. Fakt, že minulý rok sme tu mali Intímnu pascu, vytvára určitý pocit deja vu, na rozdiel od predošlého sympaťáka-magora tu ale celú dobu viete, že režisér ma opraty filmu pevne v rukách.

Atmosféra je budovaná postupne, jednotlivé napínavé scény sú šikovne vygradované. S každým Césarovým krokom sa posúvame nielen do vnútra bytu jeho obete, ale aj do jeho vlastnej hlavy a odhaľujeme jeho motivácie. Talent režiséra sa prejavuje aj v tom, že podchvíľou hlavnému antihrdinovi držíte palce.

Neopozeraní španielski herci pôsobia osviežujúco a fakt, že ide akoby o príbeh zo života, robí z filmu príjemne odpornú záležitosť. Scenár neohúri, ale vyťažil tému neželaného hosťa dôsledne a obsahuje pár zaujímavých momentov. Nebyť už spomenutej Intímnej pasce, išlo by ešte o niečo prekvapivejší film.

Treba na rovinu povedať, že nejde o horor. Pár ľakačiek poteší, ale divák dostane skôr dávku mrazivosti ako strachu. Na Sardene je táto recenizia z rovnakého dôvodu, z akého tu boli podobne ladené Funny Games USA či Strašiaci. Jednoducho ide o dobrý film, ktorý by ste mali vidieť.

Hodnotenie: 80%

 



Zatímco spíš/Kým spíš
Mientras duermes (Sleep Tight)
Španielsko, 2011, 102 min
Réžia: Jaume Balagueró
Hudba: Lucas Vidal
Hrajú: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan, Carlos Lasarte, Iris Almeida, Petra Martínez

Distribútor v SR: Film Europe

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Kým spíš (Mientras duermes/Sleep Tight)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok