Level 26: Proroctvo z temnoty

07.08.2013 10:10

Level 26: Netvor z temnoty ma prekvapil. Svojou svižnosťou, krutosťou i poctivosťou. Záver knihy ma však vydesil, nakoľko naznačoval, že pôjde o seriál... A teraz sa mi dostalo do rúk to naznačované pokračovanie. Ide však len veľmi voľné pokračovanie, kde si akurát hlavný hrdina nesie traumu z predošlej časti.

Proroctvo z temnoty sa číta veľmi dobre. Krátke kapitoly, úderné vety atraktívne prostredie väčšinou bohatých ľudí. Tentoraz sa vraždí podľa tarotových kariet, takže sa dozvieme čo-to aj o tejto téme. Po prvých vraždách to však začína byť otravné. Stále nová karta, nová postava, nová vražda... V závere sa to však urýchli, takže na konci až tak nevadí, že v hre bolo až toľko kariet.

Dark už nepracuje pre oddelenie mimoriadnych okolností, ale vraždiaci maniaci mu nedávajú spať. Je stále v strehu a stále sleduje svoje okolie. Chce si vybudovať vzťah so svojou malou dcérkou, ale niečo ho ťahá k chytaniu šialencov.

Zaujímavé je, že tu vystupuje väčšina postáv z „jednotky“ a väčšina z nich nič nerobí. Vlastne aj hlavný hrdina sa len tak bezradne potuluje a stopu zavetrí až niekde v druhej polovici. Všetci ostatní kladní hrdinovia riešia skôr administratívne veci (konflikt s ministrom) alebo naháňajú Darka, keďže sa im pletie pod nohy.

Vďaka rýchlemu strihu má text dynamiku, ale keď sa nad vývojom deja zamyslíte, veľa sa tam toho neudeje. Len umrie niekoľko desiatok ľudí...

Ako časť seriálu Myšlienky vraha alebo CSI by bola tunajšia zápletka fajn. Pre román o sériovom vrahovi mi však prišlo vyčíňanie vraha málo psychologické a jeho pohnútky málo originálne. Vďaka narážkam na terorizmus, možno na niekoho bude fungovať záporák, ktorého bežne stretávate na ulici, mne to však prišlo príliš suché. Možno je to aj tým, že vzťahy medzi postavami sú nahadzované až v závere, ale vtedy sú už príliš skratkovité.

Level 26 Proroctvo z temnoty nie je zlé čítanie. Len som mal pocit, akoby si autori tentoraz odhryzli primalé sústo. Akoby sa báli ísť do niečoho ambicióznejšieho.

60%

Diskusná téma: Level 26: Proroctvo z temnoty

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok