Marián Kubicsko: Veža elfov

04.12.2014 14:02

Temný pán opäť naberá na sile. Dokážu trpaslíci, elfovia a ľudia spojiť svoje sily, aby ho porazili? Pokračovanie známej fantasy trilógie je tu. A je dobré.

Nech som úvodný odstavec naformuloval akokoľvek, stále to vyzeralo, že hovorím o Pánovi prsteňov. Reč však bola o Miešancoch, ktorých napísali Štefan Konkol a Alexandra Pavelková na začiatku aktuálneho tisícročia. Ich inšpirácia bola už vtedy úplne jasná a vydavateľ otvorene použil celkom výstižné pomenovanie „slovenská tolkieniáda“. Na trilógiu nadviazal v roku 2008 Štefan Konkol svojím Pohrobkom, ale nakoľko išlo o príbeh chlapca zo súčasnosti (navyše z Bratislavy :-)), ktorý padne do „sveta Miešancov“, knihu som radšej nečítal (musíte uznať, že aj na knihu pre mládež ide o hrozne otrepaný motív).

Veža elfov je našťastie klasickou fantasy o večnom boji dobra a zla a nikto už nerieši nejaké prechody medzi dimenziami. Akurát, že hlavný hrdina si teraz so sebou doniesol knihy, ktoré stratil, a teraz treba zabezpečiť, aby neskončili v nepovolaných rukách. Najlepšie v žiadnych rukách. Ak zvládnete túto základnú premisu, môžete sa tešiť na zábavné čítanie.

Kocky sú hodené pomerne jasne už v úvode. Treba nájsť Vežu elfov a treba poraziť Šajdána.
Román hneď od začiatku naberá na tempe a vŕši jedno akčné dobrodružstvo na druhé. Sledujeme osudy hneď niekoľkých hrdinov, ale v solídnom filmovom strihu, takže rýchlosť odvíjania príbehu nič nebrzdí. Z textu srší nadšenie z pohybu, akcie, vymýšľania mikrozápletiek. Občas vyslovene cítite, že ide o motív, bez ktorého by sa kniha obišla, ale autor danú eskapádu vzápätí okorení nejakou hnusnou vraždou, neverou či zradou, že len uznanlivo pokývate hlavou a čítate ďalej.

Na internete nájdete odporúčanie 13+, aby bolo jasné, že nejde o nejaký príbeh pre deti, ale ja som mal miestami pocit, že aj trinásť rokov je celkom na hrane. To je však pre dospelého čitateľa veľké plus, a vlastne aj pre nedospelého. Veď sex a explicitné násilie poteší každého.

Nemám rád opisné ságy typu Hry o tróny a aj tu som sa bál, že prvotina zaberajúca cez 300 strán bude pre mňa ťažšie sústo. Ale opak bol pravdou. Autor sa totiž venuje len nevyhnutným popisom, dokonca aj postavy charakterizuje skôr činmi ako nejakými psychorozbormi.

Veža elfov je vynikajúce oddychové čítanie, až ma mrzelo, že nejde o samostatný román. Teda kniha sa dá čítať aj bez znalosti ostatných príbehov zo série, ale nebyť nutnosti nadväzovania na motív chlapca v inej dimenzii, bola by to tá pravá fantasy jazda.

Prvý román Mariána Kubicska je prekvapením. Tým, že neexperimentuje a plne využíva žánrové ingrediencie, fungujú aj drobné pohrávania sa s očakávaniami čitateľa ako to pravé korenie. Nedávno ma slušne pobavila Červenákova mlátička Sekera z bronzu, rúno zo zlata, a musím povedať, že teraz som sa bavil ešte o niečo viac.

Hodnotenie: 70%

PS: Tu si môžete od autora prečítať dve poviedky zasadené do rovnakého sveta ako jeho aktuálny román.

https://www.fandom.sk/clanok/ghulsky-prach
www.fandom.sk/clanok/ten-kto-hadze-kamenim

Marián Kubicsko: Veža elfov
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Počet strán: 320
Väzba: pevná
Rozmer: 125×206 mm
Rok vydania: 2014

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Marián Kubicsko: Veža elfov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok