Moji zlatí chlapci alebo Tí hnusní bastardi 2

12.04.2010 13:22

Nová vlna vyvražďovačiek už nepriniesla toľko kultových zabijakov, a často ťažila z kopírovania a kriesenia chlapcov zlatej éry, rozhodne sa jej však nedá uprieť snaha o hľadanie si vlastnej cesty a svojského prístupu k zabíjaniu...

 

GHOSTFACE

Tento smiešny chlapík v „sutane“ sa do svojho remesla fakt vyzná. Asi to bude tým, že príliš čumí na filmy ako Piatok trinásteho či Halloween. Po vzore Michaela pichá dievčatá nožom, no nepohrdne ani (zväčša) nadŕžanými mladíkmi. Odštartoval druhú vlnu teenagerských vyvražďovačiek. Asi ako jediný zo všetkých, si dokázal udržať svoj vražedný apetít a schopnosť šíriť strach počas celého svojho pôsobenia (1996,1997, 2000). Okrem scenáristu Kevina Wiliamsona sa na jeho vzniku podieľal aj ostrieľaný režisér Wes Craven. Zabijak má veľkú nevýhodu. Jeho budúce obete sa priamo priznávaniu k sledovaniu teenagerských hororov. Jeho hlavnou prioritou sú študenti. Pod Ghostfaceovou krvavou dýkou vznikli hviezdy: Neve Campbell, Courtney Cox, David Arquette, Sarah Michelle Gellar. Podľa všetkého je tento zabiják na odpočinku. (Režisérovi Cravenovi však netreba veriť, veď sa pozrite na Freddyho, ten je vo forme aj v dôchodkovom veku).

 

RYBÁR

Rok po Vreskote sa zrodil tento hybrid medzi Candymanom a Jasonom. Vzhľadom na jeho blízky vzťah k ochrane prírody, si za zbraň zvolil rybársky hák. Jeho oteckom je scenárista Vreskotu Kevin Wiliamson. Rybár je profesionál, ktorý sa šliape na päty mrazivému štýlu Michaela Myersa a určite by si zaslúžil ďalšiu šancu vykonávať robotu, ktorá mu ide najlepšie. Určite však nie takú, ako dostal vo svojom katastrofálnom druhom a treťom vyčíňaní... Má pomerne silnú motiváciu - veď kto by nechcel dostať Jennifer Love Hewitt? Hlavne keď pred vami pobehuje v plavkách. Tajomstvo minulého leta môžeme opäť zaradiť do kategórie Zrodili sa hviezdy. Freddy Prince jr., Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe sa stali prototypmi teenagerov na zabitie.

 

OSUD

Má nad ostatnými rozhodne navrch. Za všetko hovorí už názov Nezvratný osud. Ak ste na zozname, čakajte ozajstné problémy. Osud sa na začiatku svojej filmovej kariéry nezvyčajne zaradil do áčkovej triedy. Je zaťažený na dopravné prostriedky (akoby vedel, že tam je najväčšia pravdepodobnosť, že mu niečo prekazí plán) a neznáša teenagerov, ktorí vidia do budúcnosti. Do jeho vyčíňania stále fušuje starý známy Tony „Candyman“ Todd v úlohe až príliš múdreho chlapíka z márnice. Zatiaľ sú zaznamenané tri jeho veľké akcie z rokov 2000, 2003 a 2006. Do série bohužiaľ patrí aj 3D variácia resp. netradičný reštart (v našich kinách pod názvom Nezvratný osud 4). Aj napriek tomuto zakolísaniu, sa fanúšikovia už teraz tešia na ďalší poctivý smrtiaci úder.

 

CREEPER

Režisér Victor Salva ukázal nečakanú odvahu, keď na konci druhej vlny klasických teenagerských vyvražďovačiek v roku 2001 priviedol na plátno novú tvár. Jonathan Breck v úlohe Creepera síce nie je taký charizmatický ako Tony Todd ani sympatický ako Robert Englund, má však štýl takmer zrovnateľný s tým Myersovým. ...a má coolovú starú dodávku. Svojim spôsobom je najnebezpečnejší. Keď sa rozhodne vás dostať, takmer neexistuje spôsob, ako ho zastaviť. Teda ak nemáte na tereňáku namontovanú obrovskú harpúnu s päťdesiat metrovým oceľovým lanom... Pohybuje sa po zemi, a čo je horšie aj vo vzduchu. Má obdivuhodnú výdrž, a občas aj freddyovský zmysel pre čierny humor, aj keď toho veľa nenarozpráva. V roku 2003, kedy po druhý krát rozprestrel svoje „batmanovské“ krídla, bol údajne dolapený, ale ako vieme nie zlikvidovaný (trojka sa chystá v tomto roku). Keď pôjdete na školský výlet, alebo domov z internátu, dajte pozor po ktorej ceste sa vyberiete. A ak zbadáte postavu v plášti a klobúku, ako hádže do rúry telá, môžete si byť istý, že si vás ovonia. A to doslova.

 

VALENTÍN

Na konci druhej zlatej éry teen vyvražďovačiek sme mali vďaka režisérovi Jamie Blanksovi česť zoznámiť sa aj s pánom s maskou bôžika lásky. Chlapík s bielou maskou sa vám možno bude zdať aj trochu povedomí... Vykašľal sa na sarkastický nadhľad a roztočil to pekne v drsnom štýle Jasona a Michaela. Všemožne sa snažil vyrovnať svojim predobrazom, ale... Atmosféra však bola celkom hustá a to sa počíta. Ako správny maniak, mal na zozname aj nejakú tú hviezdu – Denise Richards určite nebude mať dobré spomienky na bazén a vŕtačku. Tento romantik vystriedal všetky zbrane, ktoré ste mohli vidieť v klasických hororoch. Na svoje pokračovanie ešte len čaká, má na to však všetky predpoklady.

 

THREE FINGER

Ako jedinému z „horských ľudí“ sa mu podarilo zúčastniť sa všetkých troch masakrov v lesoch Západnej Virgínie. Three Finger je v podstate klonom fešákov z Hory majú oči a aj preto má v zálohe partiu rodinne založených kreatúr (Saw-Tooth, One-Eye, Three Toes, tatko, mamka...), ktorí obľubujú predovšetkým luky, nože, mačety a samozrejme ľudské mäsko. O vizuál týchto fajnšmekrov sa postaral Stan Winston, napriek tomu najpôsobivejšie zabíjajú vtedy, keď ich nevidno... Survival séria Pach krvi ukázala, že vlna teen slasherov nasledujúcich Vreskot končí a prichádza hixploitation éra plná odseknutých končatín a vyliezajúcich čriev.

 

MICK TAYLOR

Tí najlepší drsňáci boli vždy z Austrálie. Aby to neostalo pri Melovi Gibsonovi, Hughovi Jackmanovi či Ericovi Banovi, uzrel v roku 2005 svetlo sveta tento vidiecky buran, ktorý rozhodne nemá rád reči v štýle: „To je nôž? Toto je nôž!“. Mick je v podstate logická odpoveď na obnovený záujem o Texaské a iné masakre. Chlap v klobúku s poľovníckou puškou neodmietne podať pomocnú ruku turistom a rozhodne nepohrdne dobrým mučením. Ak chcete vedieť, čo znamená výraz „hlava na tyči“ určite ho vyhľadajte – je to cestou na Wolf Creek. Mimochodom, robí sa to fakt veľkým nožom...

 


VINCENT SINCLAIR

Chlapík so slabosťou pre voskové masky, sochy a Paris Hilton. Zatiaľ nemal veľa práce, ale tú doterajšiu zvládol s prehľadom mnohoročného profesionála. Jeho obete síce neprekypovali inteligenciou, dá sa však tušiť, že tento vlasatý killer zvládne aj serióznejšiu záležitosť, ak dostane šancu. Vďaka svojej rozhľadenosti vie zabodovať aj ako priamočiary prebodávač, rovnako mu nerobí problém pridať nejakú tu brutalitku.

 

RAY SAWYER

Režisérovi Tajomstva minulého leta nestačil jeden zabijak, preto pomohol na svet Rayovi Sawyerovi. Respektíve (tak ako to má vo zvyku) mu najprv pomohol z tohto sveta. Ray je totiž v podstate zombie a v žilách mu koluje značné množstvo hadieho jedu. Aj preto, v akom stave sa nachádza, nepatrí voodoo k jeho obľúbeným aktivitám. Horor Venom nepatrí ku klenotom žánru, ale nedá sa mu uprieť nadštandardná vizuálna stránka a labužnícke plytvanie krvou.

 

VICTOR CROWLEY

Že kto to zasa sakra je? Zdeformovaná hora mäsa s nie práve vrúcnym vzťahom k „nám ostatným“. Áno, je to štandardný outsider. Samozrejme je pekne brutálny a zábavný. Dôsledne si stráži svoj močiar a sekerou likviduje návštevníkov. Vďaka filmom ako je Hatchet triedenie na slasher, splatter, exploitation či hixploitation stráca zmysel – tu dostanete naservírované všetko, navyše okorenené humorom a účasťou Tonyho Todda či Roberta Englunda. Tento rok sa chystá dvojka, takže sa je rozhodne na čo tešiť.

 

JACOB GOODNIGHT

V roku 2006 už naplno ovládala svet vlna brutálnych slasherov a bol v kurze predovšetkým podžáner splatter vyšperkovaný (ne)chutnými gore efektmi. Aj preto má Jacob záľubu vo vytrhávaní očných buliev a narážaní obetí na hák. Išlo o jednorázovku, napriek tomu si svojím wrestlerským prístupom získal dosť fanúšikov. Neviditeľné zlo vo svojej primitívnosti má slušný potenciál, aby sa tento valibuk vrátil. Stačil by sa trochu pohrať s jeho minulosťou a motiváciou a nová konkurencia Jasonovi je na svete.

 

SAM

Napriek tomu, že to vyzerá, akoby tvorcovia pri vymýšľaný nových filmových maniakov rezignovali na originálne mená, patrí Sam z filmu Halloweenská noc k tým najzaujímavejším a najrozkošnejším. Malé monštrum s vrecom na hlave sa často uspokojí len so svojou prítomnosťou na mieste činu, keď sa však odhodlá pustiť do práce, vie byť naozaj nepríjemný a prekvapivo odolný. Aj keď ide o vedľajšiu úlohu, má toto strašidlo slušnú šancu spraviť kariéru...

 

CHROMESKULL

Na aktuálnosť a žiadanosť brutálneho gore zabíjania úspešne zareagovali tvorcovia Laid to Rest. Ich zabijak stavil predovšetkým na brutálnosť, jednoduchosť a lesklosť chrómu.... Na rozdiel od väčšiny tu spomínaných vrahov k svojej zábave využíva aj moderné technológie. Diváci v tej dobe boli (hlavne vďaka prispeniu tzv. francúzskej vlny) zvyknutí na všelijaké brutality, napriek tomu Chromeskull dokázal vyvolať dostatočné pohoršenie, takže má vysokú šancu na svoj návrat.

 

BABYFACE

Po prvotných úspešných oživeniach klasických maniakov zákonite prišiel aj ich pád. Jason, Michael i Leatherface zrazu neboli práve najžiadanejší, tí mladší sa ešte nestihli udomácniť, a tak v roku 2009 prišiel čas pre „novú krv“. Monštrum s detskou maskou a sekerou sa na nič nehrá a z osvedčených ingrediencií svojich predchodcov namiešava tú správnu zábavu. V tej dobe (Pach krvi, Hory majú oči, Dom tisíc mŕtvol) už bolo zvykom, že zabijaci majú za chrbtom partiu pomocníkov a tak aj Babyface je „len“ jedným kolieskom v dobre zakrvavenom stroji. Ale rozhodne ten najsympatickejší... Hory zaliate krvou sú najvážnejším kandidátom na novú vraždiacu sériu.

 

Pokračovanie nabudúce...

 

 

Diskusná téma: Moji zlatí chlapci alebo Tí hnusní bastardi 2

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok