Mrtví a neklidní (Warm Bodies)

30.06.2013 16:18

Dva znepriatelené rody. Ona a on, každý na inej strane. Vrcholiaci vojnový konflikt. Nevideli sme to, sakra, už niekde? A nie raz. Lenže teraz je hlavný hrdina zombie... Láska kvitne v každom... tele...

Žáner či skôr vekové zameranie young adult žne v literatúre už dlhšiu dobu obrovský úspech. Postupne tak vznikla aj šnúra filmov pre mladých, ktoré sa pokúsili byť rovnakými hitmi ako knihy. Twilight, Covenant, Jumper, Som číslo štyri, Push, Hry o život, Hostiteľ. Fakt podarená romanca však prichádza až teraz.

Hlavný hrdina je (ešte ne)hnijúca mŕtvola. Svoj stav si plne uvedomuje, ale to je asi tak všetko, čo s tým môže robiť. Keď zacíti človečinu, ide všetko bokom. Šťavnatým mozočkom sa ťažko odoláva. Až kým nestretne Juliu. Divokú blondzku, ktorá dokáže s brokovnicou ozajstné zázraky. Má síce chalana, ale to sa pomerne rýchlo vyrieši. Teda náš hrdina ho porieši...

Zombie ako rozprávač nie j síce logicky úplne obhájiteľný nápad, ale filmu to od začiatku pomáha vytvoriť príjemne úsmevnú atmosféru (podobnú ako mal Zombieland). Navyše hrdina, ktorý si nevie spomenúť na svoje meno, je vo svojom postavení premýšľajúcej mŕtvoly v podstate outsider. A to máme tiež radi.

Zápletka nie je nijako zložitá ani objavná. Dvaja odlišní mladí ľudia sa stretnú a vďaka okolnostiam spolu strávia nejaký čas. Lenže je tu viacero zombie postáv, ktoré by hrdinku radi strávili. Nehovoriac o jej naštvanom otcovi, ktorý je pripravený vpáliť guľku každému nemŕtvemu.

Film má okrem dobrého humoru aj celkom slušné akčné scény. Celkové vyznenie je síce podľa očakávaní pocornové, ale pár momentov je príjemne temných. A film aj počas zoznamovacích scén ubieha solídne rýchlo.

Keď si predstavím, ako som si trhal vlasy pri sledovaní nedávneho Hostiteľa, je veľká škoda, že sa Mrtví a neklidní nedostali do širšieho povedomia. Režisér skvelého 50/50 ukázal, ako sa dá natočiť zmysluplný jednoduchý film pre mladé publikom. Vlastne pre hocijaké publikum. Natočil totiž zábavný film. Lepší ako všetky menované v druhom odseku.

Hodnotenie: 70%

Mrtví a neklidní
Warm Bodies
USA, 2013, 94 min.
Réžia: Jonathan Levine
Předloha: Isaac Marion
Hrajú: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, Analeigh Tipton, John Malkovich, Dave Franco, Rob Corddry, Cory Hardrict, Tod Fennell

Na DVD a BR od 19.6.2013 (Bonton)

Diskusná téma: Mrtví a neklidní (Warm Bodies)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok