Najlepšie vianočné filmy

17.02.2012 22:53

Bez zbytočného úvodu sa vrhneme na filmy, ktoré najlepšie chutia na vianoce (a pri tom bez štipky hanby vynecháme Pána prsteňov i Harry Pottera).

Čím iným by mohol začínať takýto článok ak nie Gremlins. Kultovka z produkčnej dielne Stevena Spielberga a z pera Chrisa Columbusa (ale áno, presne toho, čo natočil Sám doma či prvé dve potterovky) o malých krvilačných príšerkách. A prečo podľa nás patrí k najlepším? Pretože je zábavný, nechutný, roztomilý a má Gizma. A dáva pojmu „nahnevaná mama v kuchyni“ úplne nový rozmer...

Orwellovský rok vyprodukoval aj Tichá noc, vražedná noc. V podstate variácia na Halloween, ale dostatočne poctivá, aby stála za pozornosť. Vraždiaci Santa, sekera a traumatizované detstvo. Čo viac dodať? Snáď že existujú štyri pokračovania.

Pri hororovom žánri ešte ostaneme a zavítame do prostredia západných Karpát. Kedysi najlepší, dnes najpreceňovanejší slovenský režisér zobral niekoľko priam pohanských mýtov a natočil vizuálne pôsobivý film, ktorý z nejakého dôvodu označujeme za rozprávku. Perinbaba je občas slušne drsná, občas slušne umelecká. Skrátka poctivý „iný“ film zrozumiteľný predovšetkým slovenskému publiku.

Keď už sme pri tom východnom folklóre nemôžeme obísť ani Mrázika. Šialenosť a multižánrovosť povzniesla toto dielko na piedestál kultu. Zaujímavé je, že akonáhle si rozprávku pozriete v inom dabingu, ako ste zvyknutí, značne stráca na toľko rokov trvajúcej znesiteľnosti. Na dobu vzniku (1964!) však rozhodne ide o kus dobre odvedenej roboty.

Neexistuje nekorektnejší skok ako priamo do Spojených štátov. U Grincha to najprv vyzeralo na prehnanú snahu opäť oživiť zelenú vianočnú klasiku s minimálnou šancou zasiahnuť európskych divákov. Chlpáč s rysmi a gestami Jima Carreyho však pri opakovaných zhliadnutiach v sebe skrýva prekvapivé množstvo odkazov a originálne podaných posolstiev.

Najvyšší čas opäť pritvrdiť. Čierne Vianoce sú na to ako stvorené. Pramatku slasheru si môžete vychutnať v dvoch verziách (1974, 2006). Psychopat vracajúci sa na sviatky domov je okúzľujúci vždy. Škrtenie, dusenie, mordy cencúľmi, vianočné ozdoby ostriekané krvou... Kto by odolal.

A do tretice americká klasika. U nás nie až tak známy animák Mestom chodí Santa Claus z roku 1970 perfektne prepája a vysvetľuje legendy o Santovi, Mrázovi aj Rudolfovi... Dabing s prerozprávanými pesničkami je trochu zvláštny, ale ak chcete vedieť prečo Claus chodí komínom a prečo treba mať nachystané ponožky, vrelo odporúčame.

Ponúknuť niečo nové do vianočného menu skúsil Robert Zemeckis svojím Polárnym expresom. Z jedného pohľadu okúzľujúce a dravé, na druhú stranu značne chladné. V ďaka tomuto filmu však vznikla Vianočná koleda. Jim Carrey v animovanej podobe nie je až tak rozprávkový, ako sa očakávalo, to však tejto verzii príbehu Charlesa Dickensa dodáva na originalite.

V podobnom psychologickom duchu prekvapil aj Willy Wonka Johnnyho Deppa v Charlie a továreň na čokoládu. Príbeh o chlapcovi, ktorá nazrie do čarovného sveta je v podstate rovnaký, ako to bolo v Exprese, avšak tentoraz ide o značne roztomilejšie a dojímavejšie prevedenie. Dokonca aj pesničky majú šťavu.

Spolupráca Depp/Burton vyprodukovala aj Nožnicovorukého Edwarda. Tajomný príbeh je smutný, romantický, úsmevný, temný... Chlapec s nožnicami miesto rúk výstižne poukázal na ľudské zlo i silu lásky, a to bez akéhokoľvek pátosu. Režisér Tim Burton vo svojej najlepšej forme nám vysvetlil, čo je to vlastne Emo.

A Burton do tretice. Predvianočná nočná mora je síce pod taktovkou Henryho Selicka, ale dark atmosféra a hudba Dannyho Elfmana nás nenechajú na pochybách, kto je producentom tohto uleteného muzikálu. Vianoce v prevedení kostlivcov sú prirodzene trochu morbídne, ale rovnako aj výnimočné.

A keď už sme pri tých animákoch, určite si nenechajte ujsť úderný kraťas Tučniaci z Madagaskaru: Vianočná misia. Ďalším DreamWorks bonusom, ktorý stojí za pozretie, je Kung Fu Panda slávi sviatky. A pokojne odporučíme ešte aj Šťastný a veselý Madagaskar (Shrekove prvé Vianoce sú však len na vlastné nebezpečie).

Filmový svet je plný príbehov o Santovi a väčšinou nestoja za veľa. Ak by ste si chceli vychutnať trochu tej pravej americkej vianočnej zábavy, skúste siahnuť po Santa má brata s Vinceom Vaughnom, ktorý je v úlohe Freda Clausa občas naozaj vtipný. Okrem Paula Giamattiho či Kevina Spaceyho príde dokonca aj Superman...

Ak by vám to nestačilo, pokojne nazrite aj do mainstreamových vôd. Láskou nebeskou či Smrtonosnou pascou určite nič neskazíte.

Šťastné a veselé...