Ovipositor (úryvok)

10.11.2010 17:35

(In: Fantázia 2010 - Antológia fantastických poviedok, 2010, Quark 4/2011, Rádio Devín - Letné čítanie s Fantáziou, 2013) Blízka budúcnosť. Teroristické útoky v Bratislave. Hrdina na úteku. René Sagan sa zo všetkých síl snaží ukrývať pred bezpečnostnými zložkami, a tak trochu zabúda na to, že aj protivládni aktivisti by ho radi našli.

René Sagan nahnevane hodil štôs reklám a vládnych novín do koša. Podobná nádielka ho čakala každý deň, keď prišiel z práce – čo bolo zadarmo, toho sa nedalo zbaviť.

Unavene sa posadil v kuchyni za stôl a dal si variť čaj. Dnes bol poriadne uťahaný.

Na zvuk zvončeka odpovedal neslušnou nadávkou, no po treťom zazvonení namrzene odkráčal k dverám. Neznášal, keď ho hneď po robote niekto otravoval.

Vo dverách stáli dvaja muži vo vojenských kombinézach. Po teroristických útokoch v Bratislave neboli ozbrojení vojaci v meste nič nezvyčajné. Na ochrannom plexiskle ich prílb sa odrážala Reného strhaná tvár.

„René Sagan?“ položil vojak zbytočnú otázku – na fólii v jeho ruke sa jasne črtala Reného podobizeň. „Potrebujeme, aby ste išli s nami.“

Zabuchnuté dvere určite neboli odpoveďou, s akou by bol ozbrojený muž spokojný.

René zrazu ožil. Prebehol domom a malým okienkom kúpeľne preliezol na susediaci pozemok. Praskavý zvuk za ním svedčil o rozbití vchodových dverí, ťažký dupot vojakov ho nasledoval.

Vedel, že vo svojich ochranných kombinézach sa neprepchajú cez kúpeľňové okno, a tak bude mať aspoň nejaký náskok.

Malá explózia, ktorá urobila v stene dieru, však predpokladaný náskok jednoznačne znížila. Ozbrojenci liezli cez otvor von.

Bodaj by sa na vás celý dom zrútil, obetoval v duchu príbytok, keď preskakoval plot oddeľujúci ďalší pozemok. Od dreva oplotenia sa práve odrazili dva gumené projektily. Prebehol cez bránku na cestu, a hneď zabočil do jednej z bočných uličiek, kde bol takmer na polovici budovy nastriekaný nápis E.G.R.I. – jedno z hesiel novodobých teroristov.

Ruky mu pravidelne kmitali pozdĺž tela, nemal odvahu na čo i len jeden pohľad dozadu. Povinný lokalizátor mal (nelegálne) zablokovaný, takže ho môžu sledovať, len kým ho vidia. Dúfal, že naňho nepošlú vojenskú tryskoptéru...

Keď vbiehal už asi do tretej úzkej uličky, riskoval rýchle obzretie – jeden z dvojice sa práve objavil na jej začiatku.

Druhý ozbrojenec sa zjavil pred ním. René v plnom behu do vojaka vrazil a napriek jeho mohutnej postave ho zvalil na zem. Dokonca mu, viac náhodou ako šikovnosťou, vytiahol z puzdra pištoľ.

A René hneď aj pálil. Gumené projektily súpera mierne odsotili, avšak ani trochu nepoškodili ochranný odev. Naopak, ťažká vojenská rukavica vôbec nestlmila nasledujúci úder, ktorý pripravil Reného o vedomie.


Fantázia 2010 - Antológia fantastických poviedok
Autor obálky: Miroslav Regitko
Prevedenie: Brož
Počet strán: 200
Rozmer: 105 X 175
Rok vydania: 2010
ISBN 978-80-969236-5-6