Predestination

17.12.2014 10:05

Kultový autor Robert A. Heinlein je filmovým fanúšikom známy hlavne vďaka hororu Vládcovia bábok a military sci-fi Vesmírna pechota. Možno aj práve preto, že posledne menovaný projekt chytá nový dych (vydarený animák Starship Troopers: Invasion a plánovaný remake pôvodného filmu), nastal čas, aby filmové plátno schytalo ďalšiu dávku autorovej fantázie. Teda, plátno...

Celkom chápem, prečo sa film u nás do kín nedostal. Dévédéčko alebo blúrej mu skrátka sadne viac. Už len preto, že z veľkej časti ide o príbeh typu: prišiel chlapík do baru a začal rozprávať svoj príbeh. Barman sa ho občas niečo opýta a on hovorí ďalej. O svojom detstve, prvej láske, zamestnaní... Skrátka nič akčné. Presne ako sme zvyknutí skôr z televíznej produkcie.

Z počiatku je zaujímavé hlavne to, že chlapík začne rozprávanie slovami: „Keď som bol ešte malé dievča...“ Samotný jeho osud už taký nevšedný nie je. Lenže je nevyhnutné, aby ho divák vedel. Aby príbeh o cestovaní v čase a hľadaní masového vraha začal dávať zmysel a napokon nabral neuveriteľné obrátky.

Režisérske duo Michael a Peter Spierigovci zaujali svojím predošlým opusom Svitanie (ako sa už stalo zvykom, pripisujem zátvorku a konštatujem, že nie je reč o Twilight ságe). Ich „upírsky Matrix“ ukázal, že vedia natočiť štýlový akčný film plný temnej atmosféry. A že nevedia písať dobré scenáre. Predestination je úplne iný.

Predovšetkým, Predestination má dobrý scenár, respektíve námet (Heinleinova poviedka Všechny tvé stíny), kde tajomná agentúra pátra po nebezpečnom teroristovi. Jednoduchá zápletka je postačujúco rozpracovaná a v pohode nesie celý film. Režiséri tak mohli naplno využiť svoj zmysel pre detail a drobnosťami dokresliť futuristické vyznenie, aj keď sa dej odohráva v minulosti. Je vyslovene prekvapujúce ako je príbeh (z ktorého zámerne viac neprezrádzam) šikovne rozprávaný a postupne odkrývaný.

Nie som veľký fanúšik (hollywoodskeho) cestovania v čase. V takom X-Men: Budúca minulosť mi prišlo vyslovene hlúpe, v Zdrojovom kóde len znesiteľné, v Na hrane zajtrajška bolo aspoň vtipné. Predestination sa, samozrejme, tiež nevyhne nejakým paradoxom, ale aj vďaka svojej komornosti pôsobí omnoho uveriteľnejšie.

Malý film, od ktorého nikto nič nečakal, a ja mám pocit, že prináša všetko. Snáď okrem veľkolepých akčných scén. Ak si však dokážete vychutnať aj netrikové sci-fi založené na budovaní atmosféry a poctivo vystavanom príbehu, určite budete spokojní.

Hodnotenie: 80%

Predestination
Austrália, 2014, 97 min.
Réžia: Michael Spierig, Peter Spierig
Scénár: Michael Spierig, Peter Spierig
Hrajú: Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor

Na DVD a Blu-ray od 26.11.2014 (Bonton)

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Predestination

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok