Garth Ennis, Lewis Larosa, Tom Palmer: Punisher - Na začátku

03.02.2012 19:00

Nie som nejaký extra komiksový šialenec, ale niektorých hrdinov mám skrátka rád. Napríklad taký Lobo, to je sympaťák, aj napriek svojmu sadizmu. V celku sa mu páči aj Preacher plný šialených postáv. A Batman, to je skrátka klasika. Punisher: Na začátku mi prišiel ako mix všetkých spomínaných, tak som po ňom siahol.

Tohto chlapíka som poznal hlavne vďaka filmom. Ten z Dolphom Lungrenom nie je žiadny zázrak, ale ako slušné osemdesiatkové béčko ho akceptujem. Verzia s Thomasom Janeom je na tom trochu horšie, ale obsahuje jednu skvelú scénu (tá kde Punisher dostáva nakladačku). Posledný film s Rayom Stevensonom má pre zmenu fajn atmosféru, ale chýba mu originalita.

V tomto kreslenom príbehu je Frank Castle v podstate dôchodca, ale nepriateľov likviduje s účinnosťou Terminátora. V podstate to nie je žiadny prequel, ako by sa mohlo zdať z názvu, minulosť tu však zohráva zaujímavú úlohu. Síce sa neobjavia žiadne šokujúce skutočnosti, ale spomienky dobre slúžia pre charakterizáciu a uveriteľnosť konania hlavného hrdinu.

Ide jednoduchý hutný príbeh, v ktorom scenárista Ennis celkom rozumne posunul Punishera trochu do úzadia. Ak sa deje niečo fakt husté, Punisher je pri tom, ale inak hrdina dosť veľa času strávi na stoličke, počas „vypočúvania“.

A kto je vlastne Punisherovym súperom? Všetci. Veď heslom hlavného (anti)hrdinu je, že na držku musia dostať všetci, aby si niekto nebodaj nemyslel, že niekomu nadŕža. A tak sa ho všetci snažia dostať. A aby sa k nemu odstali, musia sa pustiť do seba aj navzájom...

Kresba je pekne drsná, Punisher (aj napriek šedinám) nevyzerá vôbec ľudsky, krv strieka prúdom. Trochu mi však vadili práve to „digitálne“ krvácanie. Som predsa len odchovaný na klasických ťahoch červenou farbou. Dialógy sú občas menej prirodzené, ale to je spôsobené hlavne tým, že Punisher drží takmer stále klapačku.

Vedľajšie postavy sú napísané tak, aby ste si ich zapamätali, aj keď je ich možno aj trochu priveľa. Nebyť však ich, nedržali by ste v ruke knihu, ale len hrubší zošit. Čo je vyslovene skvelé, je záver, ktorý je pevne ukotvený v predošlých náznakoch a dodáva komiksu hlbší rozmer.

Rýchla jednohubka, ktorá pobaví hlavne svojou akciou i mlčanlivým hrdinom so svojskými zásadami. Medzi klasiky sa zrejme nezaradí. Nevadí.

Hodnotenie: 70%

Geléria

Punisher: Na začátku
Scenár: Garth Ennis
Kresba: Lewis Larosa
Vydavateľstvo: BB/art, Crew, 2008
Preklad: Šimon Španihel

Diskusná téma: Punisher: Na začátku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok