Rozhovor s Erikom Bošnákom

27.02.2012 19:22

O necelé dva týždne príde do kín slovenský film Immortalitas. Ide o postkatastrofickú fantasy o záchrane sveta, kde o triky a akciu nebude núdza. Dokáže tento projekt konečne zmeniť tvár slovenskej kinematografie? Aj o tom sme sa rozprávali s režisérom Erikom Bošnákom.

 



MK: Ako sa zrodila myšlienka vytvoriť Immortalitas?

EB: Prvotnou ideou bolo vytvoriť žánrový film. Chceli sme vytvoriť niečo iné a pokúsiť sa vyrozprávať príbeh inou formou, na akú je slovenský divák pri domácej tvorbe zvyknutý.

MK: Od začiatku ste plánovali, že pôjde o celovečerný projekt?

EB: Na začiatku bol Immortalitas zamýšľaný ako krátkometrážny film. Ale postupom času, ako sa projekt vyvíjal, nás začali podporovať rôzni ľudia, ktorým sa zapáčila myšlienka skúsiť vytvoriť takýto netradičný film. A tak sa s toho vykľul celovečerák :).

MK: Ako sa vám podarilo prepracovať film k distribútorovi Film Europe? Nie je u nás práve zvykom, že by sa „študentský projekt“ dostal do kín…

EB: Film Europe nás oslovili na základe teaseru, ktorý sme zverejnili na internete. Naozaj si veľmi vážim, že dali priestor mladým ľuďom a dôverovali nám.

MK: Prečo ste si zvolili mix sci-fi, fantasy a hororu?

EB: Mám rád tieto žánre. A zdalo sa mi zaujímavé skúsiť natočiť niečo v tomto duchu. Dáva to veľký priestor kreativite tvorcov. Pretože pri takomto žánri musíte vo všetkých zložkách, či už zvuku alebo obraze, vytvárať prakticky všetko úplne nanovo.

MK: Aj vo vašich krátkometrážnych filmoch sa často objavuje mytológia, hororové prvky, filozofia. Považujete sa za žánrového režiséra?

EB: Neviem k tomuto momentálne zaujať jednoznačne stanovisko. Stále sa ešte ako autor hľadám a vyvíjam. Môžem ale povedať, že v budúcnosti by som sa rád dopracoval k tvorbe žánrových filmov.

 



MK: Kedysi to bolo Nič nekrváca večne, neskôr (zatiaľ nedokončená) Fabrika smrti, teraz Immortalitas. Čím to je, že sa u nás vždy až po niekoľkých rokoch objaví takýto väčší „popkultúrny“ projekt?

EB: Myslím si, že generácia mladých filmárov vyrastala práve na popkultúre a postmoderne. Je preto pochopiteľné, že v dnešnej dobe sa aj u nás nájdu odvážlivci, ktorí sa rozhodnú pustiť sa do takejto veci.

MK: Vďaka pomerne dostupnej technike dnes môže natočiť film takmer každý. Považujete to za výhodu alebo za prekliatie?

EB: Za výhodu považujem hlavne to, že sa mladí ľudia takto môžu dostať k slovu. Samozrejme rizikom je, že sa dostavajú na trh aj zlé veci, ale ľudia sa učia a skúšajú. To je podstatné, poučiť sa na svojich chybách a vyvíjať sa ďalej. Kto sa nepopáli, ten sa nikdy neposunie vpred.

MK: Máte na konte niekoľko ocenení. Nakoľko myslíte, že takéto súťaže ovplyvňujú mladú filmovú tvorbu?

EB: Myslím si, že začínajúcim autorom pomôže návšteva filmových festivalov. Môžu sa konfrontovať s kolegami a odbornou verejnosťou.

MK: O Immortalitas sa veľa hovorí aj v súvislosti s 3D formátom, v kine však bude 2D verzia. Ako je to teda s prvým slovenským trojrozmerným filmom?

EB: My sme 3D pôvodne vôbec neplánovali. Oslovila nás ruská spoločnosť FD Prime studio, ktorým sa zapáčila idea celého projektu a rozhodli sa podporiť nás – ako študentov. Do filmu ale vstúpili až v postprodukčnej fáze a film sa tak iba skonvertoval do 3D. Ale keďže je celý natočený 2D a navyše je dosť temný, 3D v kine na veľkom plátne nevyniklo tak, ako sa zamýšľalo. Preto sme sa rozhodli, že bude lepšie pustiť do kín klasickú 2D verziu a 3D ponúknuť do TV a DVD, pretože sa trend 3D televízorov v poslednom čase dosť rozmáha.

 



MK: Ako vás nakrúcanie Immortalitas ovplyvnilo? Zmenilo to váš pohľad na tvorbu filmov?

EB: Hlavne to zmenilo mňa ako autora, pretože som sa naučil strašne veľa vecí. Pochopiť všetko okolo toho by bez tohto filmu trvalo oveľa dlhšie. Bola to vynikajúca škola a štartovací mostík.

MK: Ako vnímate doterajšie ohlasy filmových fanúšikov?

EB: Všelijako. Sú ľudia, ktorí nás od začiatku kritizujú, že to nemá šancu na úspech, že takýto film nemôže v našich podmienkach vzniknúť. My sme sa ale nikdy ani nechceli hrať na Ameriku. Na to nie sú jednak skúsenosti a ani financie. Podstatou bolo ukázať mladým ľuďom, že ak sa chce, dá sa vytvoriť všetko. Netreba sa báť a namiesto frflania treba ísť za svojím a nevzdávať sa. Aj keď je to často ťažký boj. Ale samozrejme je aj veľa ľudí, ktorí nám fandia a podporujú nás. A som im za to nesmierne vďačný.

MK: Kde sa vidíte o niekoľko rokov? Plánujete sa naplno venovať filmu, prípadne robiť videoklipy, reklamy?

EB: Momentálne s mojou filmovou rodinou točíme dosť veľa klipov. Je to kreatívne a zábavné, je to zasa niečo iné ako tvorba filmov. Človek na tom dokáže dosť uletieť. Navyše je to jedna z možnosti ako si privyrobiť a nezapredať sa nejakej treťoradej televíznej mašinérii. Ale prvoradou pre nás samozrejme zostáva filmová tvorba. Momentálne pracujeme na už našom druhom celovečernom filme. Natočili sme krátky gangsterský film DELTA (trailer, film), ktorý zaujal mnoho ľudí a sponzorov. Takže teraz pracujeme na celovečernej verzii tohto filmíku.

MK: Čo robíte, keď nepracujete na filmoch?

EB: Snažím sa oddychovať a užívať si život :) Hrozná odpoveď :D Ale nie, vypnúť sa je veľmi dôležité, aby človek načerpal nových síl a neprerástlo mu to všetko cez hlavu. Aj keď, pravdupovediac, niekedy to nie je také jednoduché. Vždy nosím so sebou diár, do ktorého si zapisujem nejaké nápady, keď ma niečo inšpiruje, takže sa dá povedať, že do veľkej miery pracujem neustále :).

MK: Zmení sa na slovenskej filmovej scéne niečo po premiére Immortalitas?

EB: Hlavne dúfam, že rozvíri trocha vody. A prídu ďalší mladí autori a novými témami a že po dlhom čase tu budú vznikať aj iné filmy, ako depkárske melodrámy.

Ďakujem za rozhovor.

 

Publikované na www.fandom.sk

Foto www.immortalitas.sk

Diskusná téma: Rozhovor s Erikom Bošnákom

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok