Smrtiaca nenávi2ť

04.01.2007 11:25

 

Hnusný rapkajúci zvuk, čierna mačka a dom presiaknutý nenávisťou nás pred dvoma rokmi vtisol do kresiel a producentom  vtisol do vrecka celkom peknú sumu peňazí. Pokračovanie bolo nevyhnutné. Nevyhnutné?

 

Takashi Shimizu sa stal ikonou hororu vďaka dvom japonským filmom Jo-on, ktoré následne natočil aj pre kiná (Ju-on: The Grudge). Keď prišla ponuka na americkú verziu, nezaváhal a opäť sa popasoval s témou kliatby, ktorá sa zrodí pri násilnej smrti.

 

Smrtiaca nenávi2ť je síce pokračovaním dva roky staršej americkej sestričky, no prepojenie je pomerne slabé a film samotný sa vôbec nesnaží rozvíjať novú zápletku. Postavy sa pohybujú vo svete ukázanom v jednotke, no nič nové divákovi nepovedia ani neukážu. Grudge 2 využíva niekoľko motívov z japonského Ju-on: The Grudge 2 , ale inak je originál úplne iný (a podstatne lepší) film.

 

Aubrey (Amber Tamblyn) prichádza do Japonska, aby svoju sestru – hrdinku prvej časti - priviedla domov. Všetko sa samozrejme skomplikuje a dievča, napriek varovaniu, navštívi dom, v ktorom to všetko začalo... A tu vlastne končí príbeh. Všetko ostatné sa odvíja podľa zabehnutej schémy „kto sa stretol s kliatbou, má problém“.

 

Horor bez príbehu by nebol ničím extra výnimočným – napríklad klasika Pulse (minulý rok Američanmi zremakeovaná) pracovala tiež len s napätím a rozvíjala iba jeden jednoduchý nápad. Lenže Grudge 2 je už šiestym filmom, ktorý režisér na túto tému natočil, a tak cítiť, že už je „vystrieľaný“ a vlastné nápady ho po toľkej recyklácii zabíjajú.

 

Film pracuje na princípe vyvražďovačky, čo je pri horore o duchoch poriadny prešľap. Na množstvo pekných herečiek sa síce dobre pozerá, ale neustále odškrtávanie zo zoznamu pomerne rýchlo začne nudiť. Pokiaľ nepríjemné zvuky a vlasaté prízraky s omietkovým makeupom v jednotke fungovali, tu si už človek skôr spomenie na Michaela Jacksona a občas sa aj pousmeje nad „hereckým“ prejavom duchov. Na (príjemne) nepríjemnom pocite sa v prvej časti podieľalo aj prostredie neznámeho Japonska, tu sa však mysteriózna atmosféra vytratila - vďaka dejovej línii odohrávajúcej sa v Amerike. Všetko tu už bolo, nič nedokáže prekvapiť.

 

V závale výrazných blondínok a hercov s orientálnymi rysmi pôsobí Amber Tamblyn neuveriteľne nenápadne a napriek tomu, že sa snaží dať svojej postave nejakú hĺbku, nemá na to priestor (a zrejme ani schopnosti). Jej postava sa len potáca z miesta na miesto bez toho, aby na niečo dôležité prišla. Vo finále samozrejme objaví pravdu, no deje sa to spôsobom náhleho „osvietenia“ ako to bolo v jednotke.

 

Jednotlivé dejové línie príbehu sa v závere síce spoja, no nijako to nepomáha zahladiť dojem, že ide len o niekoľko pozliepaných scénok. Horor pôsobí rovnako ako príšerný distribučný názov –  zbytočne a prekombinovane.

 

Grudge 2 je film, ktorý diváka nevystraší, ale nemožno mu uprieť schopnosť vzbudiť pocity nenávisti... voči tvorcom. Ostáva otázkou, či toto bolo jeho úlohou.

 

Hodnotenie: 40%

 

The Grudge 2

USA, 2006, 95 min

Réžia: Takashi Shimizu

Hrajú: Amber Tamblyn, Arielle Kebbel, Edison Chen, Sarah Michelle Gellar, Jennifer Beals, Jenna Dewan, Shaun Sipos, Joanna Cassidy, Eve Gordon, Sarah Roemer, Ryo Ishibashi, Teresa Palmer, Christopher Cousins

 

Publikované na: www.fantazia.sk