Správcovia osudu (The Adjustment Bureau)

12.03.2011 16:51

David Norris je mladý politik, ktorý stretne osudovú ženu v červenom. Všetko je fajn, ale čo ak nešlo o osud, čo ak to všetko niekto naplánoval? Veru áno, opäť sú tu Oni.

  Film podľa poviedky Philipa K. Dicka sa rozhodol vylepšiť skóre adaptáciám tohto fenomenálneho spisovateľa. Ak totiž nerátame (Otvor oči/Vanilkové nebo) máme tu 4 dobré (Blade Runner, Total Recall, Minority Report, Temný obraz) a 4 nepodarené sfilmovania (Screamers, Impostor, Výplata, Next). Tvorcovia na to išli prekvapivo. Natočili romantický film...

Nedávno zabodovalo Nolanovo scifíčko Inception, ktoré spracovávalo jeden jednoduchý nápad a jednu osudovú lásku. Režisér George Nolfi mal v rukách podobný materiál, až na to, že základná zápletka – nech je akokoľvek sympatická – nemá šancu utiahnuť celovečerný film. A tak sa do popredia tlačí vzťah dvoch ľudí, ktorí si nie sú súdení, teda nemali by si byť súdení... Veď chápete, čo tým myslím.

Tomu je podriadená aj prvá vysvetľujúca polovica filmu, ktorá je natočená sviežo a hravo. Mattovi a Emily to pristane, záporáci pôsobia ľudsky (tí démonickí ešte čakajú na svoj čas), svižná hudba a sem tak nejaké akčná vsuvka tiež pomáhajú.

Situáciu okolo narušeného Plánu je podávaná striedavo z pohľadu obetí a lovcov, čo divákovi pomáha zapudiť pocit, že, že príbeh je plytký. Temná zápletka pôsobí ako korenie a dôležitejšie ako akcia či atmosféra sa stáva charizmatickosť jednotlivých správcov (Terence Stamp je rovnako pôsobivý ako bol Frank Langella v The Box). To, čo filmu v konečnom dôsledku dodáva na napätí, je láska.

Témy zo Smrtihlava (muži v klobúkoch, naprávanie ľudského správania, hrdina rozhodnutý poraziť systém...) sú všetky tu, ale Správcovia osudu fungujú hlavne vďaka pocitom, aké diváci zažívali napríklad pri finále Denníku Bridget Jonesovej. Skrátka držíte hrdinom palce, aby ušli tým druhým a skončili v náručí. Navyše záver je opäť natočený šikovne a akčne.

Prvý normálny film natočený podľa Dicka. A vôbec nevadí, že femme fatale má čerevné šaty len na plagáte.

Hodnotenie: 80 %

Diskusná téma: Správcovia osudu (The Adjustment Bureau)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok