Tepuy

01.09.2007 20:11

Ikona slovenského dokumentárneho filmu, Pavol Barabáš, ponúka divákom  „cestu do hlbín zeme“. Prostredie prastarých jaskýň je tentoraz cudzie aj pre samotného režiséra...

 

Expedícia na stolovú horu Chimanta sa uskutočnila v roku 2005 a okrem uznávaného prírodovedca a objaviteľa Charlesa Brewera Caríasa sa jej zúčastnili a aj slovenskí a českí jaskyniari. Skupina dobrodruhov si dala za úlohu preskúmať jeden z najstarších jaskynných systémov našej planéty.

 

Zábery na najmohutnejšiu jaskyňu sveta v kremencových horninách okúzlia diváka hneď na začiatku, čomu výdatne pomáhajú vzrušené komentáre účastníkov. Adrenalínový začiatok výpravy navodí zimomriavky a prirodzene vzbudzuje chuť objavovať a spoznávať. Nadšenie a romantika však rýchlo nadobúda tvár reality a divoké prostredie Venezuely sa stáva tým najtvrdším súperom.

 

Barabáš sa v „cudzom“ prostredí tmy a ničoty očividne necíti vo svojej koži, napriek tomu sa snaží z temnoty podzemia vyťažiť čo najviac. Našťastie, vďaka hľadaniu pokračovania jaskynného komplexu, mal možnosť natočiť množstvo materiálu na svetle – v nepríjemnej „zelenine“ stolovej hory. Neustále nebezpečie udržiava pozornosť, napokon však divák začne trpieť miernou klaustrofóbiou a apatiou, čo našťastie splynie s pocitmi beznádeje výskumníkov a dokument paradoxne pôsobí sugestívnejšie.

 

Z Tepuy cítiť barabášovskosť, no film sprevádza mierna neistota, ktorú režisér úplne nevykryl ani osvedčenými prostriedkami ako je efektná hudba, patetickosť či skvelý marketing...

 

Hodnotenie: ***

 

TEPUY

SLOVENSKO, 2006, 64'

RÉŽIA, SCENÁR, KAMERA: Pavol Barabáš

HUDBA: Michal Novinski

 

slovenská premiéra: 13. 9. 2007

 

Odporúčame: Amazonia vertical

Varujeme: Fanúšikov Indiana Jonesa

 

Napísané pre: časopis Blokbaster