The Hobbit (1977)

12.12.2012 13:56

Už čoskoro príde veľký štart trilógie Hobbit od Petra Jacksona. Nezaškodí si pripomenúť aj predošlý pokus o sfilmovanie predohry k Pánovi prsteňov.

Tolkienov príbeh sa v našich končinách udomácnil pomerne skoro. Na Slovensku vyšiel knižný Hobbit dokonca ešte o čosi skôr ako v Českej republike a to v roku 1973. V roku 1989 nahral Slovenský rozhlas aj rozhlasovú hru. Napriek tomu sa (americkému) animovanému filmu z roku 1977 nepodarilo dodnes preraziť.

Režiséri Jules Bass a Arthur Rankin Jr. vytvorili kultový vianočný animák Mestom chodí Santa Claus. Keďže u nás bol vždy Dedo Mráz a nie Santa (v spomínanom filme je Mráz vlastne záporák), museli si obaja filmári na prvý tuzemský úspech počkať. A hneď sa stali nesmrteľnými. Pretože snáď len Leví kráľ spôsobil taký ošiaľ ako ich Posledný jednorožec.

Aj preto je zarážajúce, že ani po rokoch sa Hobbitovi nedostalo ani náznaku zaslúženého docenenia. Áno, tento filmík je v pohode. Tvorcovia sa držia predlohy, takže Gandalf príde za Bilbom, Bilbo sa s trpaslíkmi vydáva na dobrodružnú výpravu, stretne Gluma, Elronda, Smauga...

Prostredie a architektúra sú aj z dnešného pohľadu Tolkienovské, tak ako to poznáme z ilustrácii v knihách či z Jacksonovej prsteňovej trilógie. Úplne iná situácia je s postavami. A zrejme aj hlavný dôvod, prečo dnešní fanúšikovia Stredozeme nemajú k tejto verzii práve vrelý vzťah. Bilbo vyzerá staro a nie príliš sympaticky, Gandalf je strašidelný, elfovia a orcovia sú takmer rovnako odpudiví, Glum vyzerá ako krysa krížená so žabou a Smaug má vlčiu hlavu...

Animácia je logicky zastaralá, miestami sa však blíži až k prostoduchosti South Parku. Trpaslíci (Oin, Gloin, Dori, Nori, Ori, Bifur, Bofur, Bombur, Dvalin, Balin, Thorin, Kili, Fili) sa zjavne snažia vysporiadať s Handovou Snehulienkov (to je tá od Disneyho, režíroval David Hand), ale nemajú dosť priestoru ani dosť vizuálnych rozdielov.

Napriek tomu si myslím, že ide o znesiteľný film. Scenár je dobrý, pesničky sú šikovne zakomponované (a minimalizované), všetky dôležité momenty predlohy ostali na svojom mieste. Záver síce nemá pompézne vyvrcholenie, ale skvelá téma rozbroju hrdinov tam je.

Film má príjemných ani nie 80 minút, takže je len logické, že tu nenájdeme žiadne extra dlhé súboje. Niekomu sa možno bude zdať vyriešenie bitky hodením kameňa alebo jediným seknutím meča zvláštne, mne to však vyhovovalo. Keď si budem chcieť vychutnať akciu, pustím si animovaného Pána prsteňov, ktorý vznikol rok po Hobbitovi a to už je klasický akčný veľkofilm.

Hobbit je robený pre deti (rovnako ako predloha) a scenár má všetky originálne prvky knihy. Jeho vizuálne poňatie je však značne odlišné od dnešného pohľadu na Tolkienovo dielo. (Technické prevedenie je slabé, ale to ako tunajší maliar znázornil Gluma či Smauga nemožno považovať za chybu.) Keďže mne sa vždy zdalo nevhodné, aby na hraného (a vlastne aj toho animovaného) Pána prsteňov čumeli sedemročné decká, uvítal som trochu infantilnejší prístup k rozprávkovej fantasy.

Hodnotenie: 60 %.

 



The Hobbit
USA, 1977, 77 min.
Réžia: Jules Bass, Arthur Rankin Jr.
Hrajú: Orson Bean, John Huston, Otto Preminger, Cyril Ritchard, Brother Theodore, Richard Boone

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: The Hobbit (1977)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok