Thomas Harris: Červený drak

26.07.2011 12:33

 

Prvý film s Hannibalom Lecterom. Prvá kniha. Kým film (kde hral Hannibala Brian Cox a vyšetrovateľa William L. Petersen z CSI: Las Vegas) bol tak trochu nenápadný, román považujem za najlepší z Harrisovej kanibalskej série.

 

Úžasné vtiahnutie do príbehu, skvelé vytvorenie atmosféry, famózna práca s postavou záporáka. Podobne ako pri Mlčaní jahniat, netreba zabúdať, že hlavným zloduchom nie je Hannibal. Samozrejme, tu je to Červený drak.

 

Detektív Graham vyšetruje vraždy, do toho sa pripletie prípad s Lecterom. Hannibal je v base a svojsky „pomáha“ pri vyšetrovaní. Harris tu dokázal na malom priestore vytvoriť napínavé scény týkajúce sa napríklad aj záchodového papiera.

 

Vyšetrujúci policajt je sympaťák (škoda, že Starlingová zarobila viac peňazí a neskôr ho vtlačila z hry), najdôležitejším elementom knihy je však Francis/Červený drak. Spoznáte jeho minulosť, jeho myšlienky, jeho posadnutosť. Dokonalé vykreslenie psychológie spôsobuje, že maniakovi a vrahovi takmer držíte palce, aby ho nechytili. (Prečo niečo podobné nevyšlo pri Hannibal: Zrodenie zla?).


Harris vie úžasne opísať prostredie vyšetrovania ako aj vnútorný svet postáv. Keď sa k tomu pridá napätie a nekompromisnosť akcií, dostávam jeden z najlepších trilerov, aké som kedy čítal.

 

Červený drak sa číta dobre na dovolenke a pri tom je tam stále niečo hlbšie, čo hon na vraha dostáva do polohy skutočne kvalitnej literatúry.

 

90%

Diskusná téma: Thomas Harris: Červený drak

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok