To správne sci-fi 2 alebo Kyberpunk v anime

21.11.2010 00:40

Kybepunk bol vždy spojený s japonskou kultúrou. Vidíme to v knihách Williama Gibsona, rovnako ako v Matrixe či Blade Runnerovi. Spisovatelia ako aj režiséri sa často inšpirujú svojimi animovanými kolegami, pretože len málokde sa dá nájsť toľko originálnych tém a myšlienok ako práve v anime.

Kultový film (podľa kultovej mangy) Akira vznikol v roku 1988. A hneď zo začiatku to Japonci zobrali pekne od podlahy. Dych berúce akcie, nekompromisná brutalita, úžasné režisérske nápady. Tajný vojenský projekt sa vymyká z pod kontroly a umelá inteligencia si nárokuje na skutočnú existenciu...

O tri roky neskôr vznikol o niečo nenápadnejší projekt pod názvom Cyber City Oedo 808. Nejde ani tak o jeden film ako tri samostatné príbehy o trojici zločincov, ktorí sa „rozhodnú“ spolupracovať s políciou. Scenáre sú jednoduché, rozoberajú však zaujímavé témy týkajúce sa kybernetického života a hlavní antihrdinovia im dodávajú šmrnc originality. Vďaka nesmrteľnej spoločnosti Mido sme sa pred rokom dočkali aj zaujímavo nadabovanej DVD verzie.

Hranice medzi človekom a strojom skúmajú aj trojdielne A.D. Police Files z roku 1990. Príbeh o dvojici policajtov všetrujúcich niekoľko vrážd súvisiacich so stratou ľudskosti, kyborgami a podobnými záležitosťami si vyslúžil aj o šesť rokov mladší remake a o tri roky potom aj seriál A.D. Police: To Protect and Serve.

Dvojdielny film (2 x 27 minút) Battle Angel je síce trochu jenoduchý, ale cítiť z neho potenciál. Hlavná hrdinka je kyborg a moc si zo svojej minulosti nepamätá. Je však rozhodnutá narobiť poriadky v totalitnom svete, kde sa ľudia členia na kasty. Pôvodná manga je podstatne rozsiahlejšia a zrejme aj preto o jej sfilmovaní básni James Cameron už cez desať rokov (snáď to dopadne lepšie ako Avatar :-)).

Ďalším štvordielnym zlepencom je Casshan: Robot Hunter. Pre americké publikum bol však upravený do jedného filmu. Aby toho nebolo málo, mlátička je prerábkou Neo-Human Casshern (Casshan) z roku 1973 (ktorý bol v 2008 prerobený ako Casshern Sins). Podľa tohto názvu už ľahšie uhádnete spojitosť s hranou mega akčnou nakladačkou Casshern. Takže ide o neo-ľudí a legendárny bojovník Casshan je jedným z nich a okolnosťami je donútení postaviť sa proti ľudstvu...

Armitage III má zaujímavú tému konfliktu medzi Marsom a Zemou ako aj zápletku okolo androidov (tretej rady - preto trojka v názve) dokonale podobajúcich sa na ľudí. Vyšetrovanie vrážd zostrojených bytostí je zaujímavé predovšetkým vďaka dobe vzniku filmu (1994). Štvordielne anime je tiež známe aj v upravenej a predabovanej verzii pod názvom Armitage III: Poly Matrix.

Ghost in the Shell (dlhé roky trestuhodne neuvedený do našej oficiálnej distribúcie) patrí asi k najznámejšiemu animovanému kyberpunku. A to nielen kvôli takmer erotickej titulkovej scéne. Pomerne jednoduchý príbeh o hone na nebezpečného hackera má totiž zaujímavé filozoficko-poetické podfarbenie, čo v spojení so špičkovou akciou vyznieva ohromne originálne (a Matrixu značne uberá z jeho wow efektu). Sekcia 9 urobila prvý krok pre zápis do filmovej histórie.

S trochu menej tradičnou (takmer old school Disneyovskou) animáciou to skúsil Metropolis. Atmosferický a občas groteskný detektívny príbeh o konflikte medzi robotmi a ľuďmi ponúka predovšetkým úžasne vizuálne finále a silné posolstvo. Alternatívny názov Robotic Angel je viac ako výstižný. Je to neuveriteľné, ale práve toto anime sa u nás dostalo na DVD už v roku 2002.

Téma androidov ako aj osídlovania Marsu sa vrátila na scénu vďaka Armitage: Dual Matrix. Schopnosť rodiť detí už nie je výsadou ľudí a zopár občanov to značne znervózňuje. Únos dcéry naopak značne znervózni Naomi Armitage...

Veľmi zaujímavým zjavením bol Cowboy Bebop. Seriál je v podstate space operou, ale má silné kyberpunkové vyznenie. Partia lovcov odmien prežíva najdivokejšie dobrodružstvá a pri tom odkrývajú úlomky vlastne minulosti. Svieža kombinácia sci-fi, romantiky, westernu i špecifického japonského humoru. Ako to už býva zvykom, po úspechu seriálu prišiel aj samostatný film. Cowboy Bebop: Knockin` on Heaven`s Door využíva všetky tromfy seriálu a pridáva na temnosti.

Android Kikaider: The Animation je ďalší seriál, vďaka ktorému vznikol film (resp 4-dielne OVA) Kikaider 01: The Animation. Akčný guláš, kde hlavný hrdina putuje krajinou a bojuje za záchranu sveta poteší, ale určite nešokuje. Zaujímavé je však to, že ide o nové verzie seriálov zo sedemdesiatych (!) rokov Kikaida: Android of Justice (Android Kikaider) a Kikaider 01.

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex na to išiel opačne a nadviazal na úspech filmu. Slušne rozvinul témy predlohy a napokon vznikol samostatný fenomén, ktorý po dvoch rokoch získal aj druhú sériu, neskôr aj filmy vychádzajúce z prvej (The Laughing Man) a druhej (Individual Eleven) sezóny a napokon aj samostatný film (Solid State Society).

Appleseed síce vznikol už v roku 1988, ale až jeho verzia z roku 2004 vzbudila zaslúžený ohlas. Príbeh síce ani v jednom prípade nepatrí k oscarovým, ale až dravá a dokonalá animácia dokázala využiť potenciál konfliktu medzi ľuďmi a kyborgami. Vo svojej dobe išlo určite o akčnú špičku.

Na ekologickú strunu zabrnkal Wonderful days (Sky Blue) s neopakovateľným distribučným názvom Zkáza Ecobanu. (Napriek tomu, vďaka, Mido). Svet sa kvôli znečisteniu zmenil a ľudia sú nútení žiť v uzavretom meste, ktoré však do okolia stále produkuje škodliviny. Hlavný hrdina je však rozhodnutý opäť uvidieť modrú oblohu a postaviť sa vodcom Ecobanu. Napriek miernej naivite, veľmi príjemný a akčný príbeh, ktorým aj Kórejci ukázali, že žánru rozumejú.

Okrem toho, že bratia Wachowskí ukázali jednej celej generácii, že kyberpunk môže byť aj životný štýl, úspech ich filmu priviedol na svet aj Animatrix. Súbor príbehov svojou komplexnosťou a rozmanitosťou prístupov skvelo rekapituluje vývoj anime a ukazuje, že aj do krátkometrážnych filmoch sa vmestí dávka poetiky či filozofie.

V roku 2004 sa na scénu vrátil Ghost in the Shell pod názvom Innocence. Akcia a technické pozadie je opäť úžasné, no tentoraz ide o značne existenciálnejšiu výpoveď. Filozofická rovina je zaujímavo kombinovaná so zápletkou okolo sexuálnych robotov.

Vexille (Vexille 2077) je ďalším osvetovým zásahom pre Mido. Nejedná sa síce o špičku žánru a scenár je značne zrecyklovaný, napriek tomu zápletka okolo politicky a vojensky izolovaného Japonska ponúka dostatočnú dávku dravej akcie.

Krátky video film Full Metal Panic! The Second Raid vychádza zo seriálu a je pre jeho fandov. Ťažko ho hodnotiť samostatne, určite ale poslúži ako slušná upútavka.

Appleseed: Ex Machina (resp. Appleseed Saga: Ex Machina) je rovnako vizuálne a akčne prepracovaný ako jeho predchodca. Pribudli zaujímavejšie vzťahy i zápletky ale základná premisa je stále dosť jednoduchá. Tvorcovia sa prostredníctvom emócii pokúsili o určitú hĺbku, a čiastočne im to aj vyšlo. Oproti jednotke má Ex Machina nevýhodu, že už nemá čím po technickej stránke prekvapiť, ale atmosférou je to sympatický krok smerom ku GITS.

Sekcia 9 dala o sebe vedieť ešte aj v roku 2008. Ghost in the Shell 2.0 je síce „len“ technicky vylepšená verzia pôvodného filmu, vzhľadom na aktuálne trendy v animácii a nesmrteľnosť fenoménu GITS to bol však logický krok. Mimochodom na rok 2011 je plánovaná hraná podoba tohto kultu.

Astro Boy je ďalším filmom, ktorý vychádza z kultového seriálu (a samozrejme aj mangy). Ide o americko-japonsko-čínsky mix, ktorý sa pokúsil osloviť aj (alebo predovšetkým) detské publikum. A práve tento boj v podstate prehral (Pixar je momentálne príliš "in" vďaka plecháčikovi Wall-E a nedávno sme tu navyše mali ešte aj podobných Robotov od Twentieth Century Fox). Napriek tomu nejde o žiadne fiasko a postavička, ktorá sa na obrazovky pravidelne vracia už od roku 1963 si určite zaslúži miesto v tomto článku.

Nedávno sme tu mali ešte Baton, ktorý tvoria tri dvadsať minútové filmy. Kultový režisér Ryuhei Kitamura (napr. Azumi) stavil na retro štýl a viac ako animáciou zaujme atmosférou a zmyslom pre akciu. Budúcnosť, roboti, cenné informácie v nájdenej hlave... Nebude z toho kult, ale je to slušne odvedená práca.

A to je všetko. Našlo by sa určite ešte množstvo zaujímavých seriálov (napr. šialený Desert punk alebo psychologický Texhnolyze), ale púšťať sa do rozboru seriálového kybersveta by sa vďaka aktuálnemu množstvu a obľúbenému miešaniu žánrov nezaobišlo bez menšieho harakiri autora, preto sme aj v tomto článku spomenuli len tie, ktoré nejako súvisia so samostatnými filmami. Nie všetky tu uvedené anime spĺňajú najprísnejšie kritéria, ale je celkom zaujímavé, že na rozdiel od filmového prehľadu kyberpunku, tu nemáme žiadnu katastrofu. Snáď to tak bude aj naďalej...
 

Publikované na: www.sarden.cz

Diskusná téma: To správne sci-fi alebo Kyberpunk v anime

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok