Total Recall

20.08.2012 14:06

 Quaid pracuje ako opravár robotov a jeho nudná práca mu lezie na nervy. Keď sa rozhodne, že si nechá implantovať dobrodružné spomienky tajného agenta, zistí, že má omnoho viac problémov, ako tušil...

Nový Total Recall nie je remakom Verhoevenovej klasiky. Je to nový film „na motívy poviedky Zapamätáme si to za vás so zľavou“, avšak pomerne vtipne žmurká na predošlú verziu. A čo je ešte viac potešujúce, nebojí sa občas zahrať na Minority Report i Blade Runnera.

Zápletka okolo hrdinu, ktorý možno je špión a možno nie, je fanúšikom žánru známa. Napriek tomu sa režisér Len Wiseman rozhodol o podobnú adaptáciu, aká vznikla pred dvadsiatimi rokmi. Scenáristi totiž pôvodný Dickov námet aj tentoraz rozširujú o tému vzbúrencov, ktorí chcú zvrhnúť nastolený systém. Akurát nepôjde o Mars, ale o Austráliu a hrdinova manželka je o niečo v lepšej forme než tomu bolo naposledy.

To, čo najviac poteší, je Kate Beckinsale, ktorá ide tvrdo po svojom manželovi (ak vôbec je jej manžel). Zabudnite na Angelina Jolie v Salte, zabudnite na Kristannu Loken v treťom Terminátorovi, až teraz tu je poriadny kus ženy, ktorej veríte, že vás dokáže zničiť. Práve s Kate súvisí aj pompézna akcia i zaujímavé noirové upršané prostredie, kde sú pri súbojoch a naháňačkách skvelo využité kulisy preľudneného mesta.

Colin Farrell nič nekazí a zvláda presne to, čo pred pár rokmi Tom Cruise v Minority Report – je na úteku a je v tom dobrý. Naopak Jessica Biel je len tieňom, ktorý okamžite vyfučí z hlavy. A tu nastáva prvý problém. Príbeh je totiž z veľkej miery založený na trojuholníku Farrell/Biel/Beckinsale. Ak neveríte slzám, neveríte ani láske medzi hrdinami...

Čo je ešte o niečo väčší problém, je Pád. Ide o „výťah“, ktorým všetci cestujú medzi Anglickom a Austráliou. Na futuristický film z množstvom technických vychytávok (autá, zbrane, telefóny) ide totiž o dosť slabú kulisu (mapka zobrazujúca prechod okolo zemského jadra je vyslovene smiešna). Tunel cez zemeguľu je dôležitý aj pre dejovú líniu konfliktu sever-juh. A opäť je smiešne, že nikoho vo filme nenapadne, že táto jediná cesta ma aj zopár nevýhod, predovšetkým tú, že stačí jedna výbušnina a prichádzajúci nepriateľ skončil.

Total Recall nenudí a jeho vizuálne poňatie skvelo kombinuje všetko to, čo máme na drahých sci-fi radi. Ide však predovšetkým o popcornový blokbaster v štýle štvrtej Smrtonosnej pasce či Ja, robot, akurát tu nájdete omnoho viac nedotiahnutých nápadov (scenárista Kurt Wimmer už v Salte ukázal, že mu dochádzajú zaujímavé témy a už len vŕši jeden neuveriteľný zvrat na druhý).

Nová verzia má určite bližšie k Dickovej temnej vízii než film z roku 1990, len je škoda, že ide „len“ o dobre vyzerajúcu akčnú jazdu, kde hlavná záporáčka ťahá celý film a samotný konflikt skutočnosť vs. ilúzia sa vezie niekde na konci tohto vlaku. Možno by bolo na čase skúsiť spracovať predlohu Philipa K. Dicka v trochu komornejšom duchu...

Hodnotenie:
Film je lepší ako Screamers, Next a Výplata. Film je rovnako dobrý ako Impostor. Film je slabší ako Blade Runner, Minority Report, Temný obraz, Správcovia osudu i pôvodný Total Recall.

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Total Recall

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok