Všemocný (Limitless)

15.08.2011 13:54


Občas sa stane, že nejaký dobrý film preletí kinami a vy si to ani nevšimnete. Presne toto sa mi stalo pri Všemocnom. Našťastie teraz prichádza na DVD.

Zápletka je pomerne jednoduchá. Mozog využívame len asi na 20 %. Ako by ste zareagovali, keby vám niekto ponúkol malú tabletku, ktorá spôsobí, že dokážete využívať celú mozgovú kapacitu? Zrazu by bolo všetko možné. Je toto americký sen?

Príbeh síce nie je komplikovaný, ale je dobre napísaný a hlavný hrdina koná neustále pod tlakom okolností. V jednom momente ste v šedivých uliciach veľkomesta a vzápätí ste na pláži, aby ste sa o chvíľu ocitli na party na streche mrakodrapu. Rýchly spád veľmi dobre podfarbuje kamera ako aj celkové vizuálne poňatie filmu. Občasne dobre pustená pesnička tiež poteší.

Scenár má samozrejme aj niekoľko vedľajších zápletiek, ale nejako extra ich nerozvíja – sú tu skôr len ako korenie, ktoré naznačuje, ako ľahko sa veci môžu skomplikovať. Svojou priamočiarosťou a hravosťou Všemocný občas pripomenie Správcov osudu.

Bradley Cooper je sympaťák sám o sebe, Abbie Cornish má v sebe niečo z Nicole Kidman a aj keď Robert DeNiro nie je využitý na 100 %, jeho postava biznismana film určite nekazí. A ak sa budete pekelne sústrediť, možno spoznáte aj predstaviteľku Bathoryčky.

Režisér Neil Burger už v Iluzionistovi ukázal, že sa dokáže s prehľadom pohybovať na hranici medzi SF a „obyčajným“ trilerom, no teraz sa mu (hlavne vďaka drogovému podtextu) podarilo vytvoriť o niečo originálnejšie poňatý film.

Všemocný nie je nijaká psychologická sonda, ale zábavným spôsobom nadhodí zaujímavé otázky typu: Ako je to so všetkými tými úspešnými ľuďmi, ktorí sa objavia z ničoho nič? Celkom by ma zaujímalo, čo vytvorilo napríklad z dreveného Sama Worthingtona hviezdu hrajúcu v najväčších hollywoodskych produkciách...

Celkovo ide o zábavný film, ktorý dokáže aj z jednoduchého príbehu vyťažiť maximum. Nejde o žiadnu revolúciu žánru, ale určité poteší všetkých fanúšikov filmovej SF. Mňa osobne film bavil trochu viac ako podobne lineárny Zdrojový kód.

Hodnotenie: 75 %

Limitless
USA, 2011, 105 min.
Réžia: Neil Burger
Hrajú: Bradley Cooper, Robert De Niro, Abbie Cornish, Anna Friel

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Všemocný (Limitless)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok