Vymedzený čas (In Time)

21.11.2011 20:40

Neviem, ak to vidíte vy, ale pre mňa je tento rok plný filmových prekvapení. Nemyslím tým nejaké extra pecky, hovorím o Zdrojovom kóde, Správcoch osudu, Všemocnom, Zrodení planéty opíc. Jednoduché filmy s jedným nápadom, ktoré síce nelámu rebríčky najlepších filmov všetkých čias, ale v podstate nič zásadné nekazia. Teraz tu máme ďalšiu záležitosť z podobného súdka.

 

Andrew Niccol je pojem aj napriek tomu, že má na konte len pár filmov. Lenže či už je reč o Truman Show, Gattace alebo S1m0ne vždy šlo o výnimočné projekty, ktoré možno skalným SF fanúšikom neprišli až také originálne, ale vždy mali zaujímavé prevedenie a dokázali osloviť aj nežánrových divákov.

 

Niccol tentoraz stavil na herecké duo Justin Timberlake a Amanda Seyfried. Spevák už celkom slušne bodoval napríklad v Alpha Dog, pre dievčinu z Mamma Mia! to mala byť prvá „poriadna“ úloha. A bola to dobrá voľba. Predovšetkým Amanda je v úlohe famme fatale prekvapivo účinná. Herecké obsadenie skvelo okorenili Olivia Wilde (Tron: Dedičstvo) a vždy zaujímavý Cillian Murphy (Sunshine). A určité poteší aj malá úloha pre Johnnyho Galeckiho (Teória Veľkého tresku).

 

Zápletka je tak trochu jednoduchá. Žijeme 25 rokov. Ak chceme, môžeme si odpracovať (vyhrať/ukradnúť/požičať) ďalší čas. Takto si môžeme život predlžovať naveky, navyše máme istotu, že už stále budeme vyzerať ako v dvadsaťpäťke. Otázka znie: Čo by ste robili, keby ste sa prebudili a mali zrazu k dispozícii celé storočie? Mohli by ste skúsiť zmeniť svet...

 

Sci-fi motív je zaujímavý predovšetkým vďaka drobnostiam: pôžičky, úrokové sadzby, časové zóny, strážcovia času... Ale keďže film je z veľkej časti založený na úteku hlavného hrdinu („priveľa času v nesprávnych rukách“), nie je práve veľa miesta na poriadne dotiahnutie všetkých detailov. Divák si tak musí sám vysvetliť, prečo je platený prechod cez časové zóny len jednosmerný, prečo si z policajného auta môže ktokoľvek zobrať dennú časovú mzdu strážcu, prečo čas v bankách uskladňujú na prenosných médiách a nie na nejakých serveroch...

 

Ak sme spomínali Všemocného alebo Správcov osudu, Vymedzený čas zvolil pri podobných ingredienciách trochu iný, vážnejší prístup. Rozhodol sa totiž pracovať s posolstvom. Už samotná téma je skvelou paralelou k nášmu finančnému svetu, Niccol však svoj film poňal ako vzburu proti systému a z toho prameniace hrdinstvo trochu škrípe v kontexte so skorumpovanou budúcnosťou. Nemyslím tým ani tak čistotu hlavného hrdinu, ako skôr prostredie, v ktorom sa boj za spravodlivosť dohráva (ľudia v ghette si pekne a slušne berú čas od charitatívnej organizácie a nikoho nenapadne ukradnúť si všetok čas len pre seba).

 

Nie je to ďalšie efektné Equilibrium, nie sú to ani krívajúci Náhradníci. Je to príjemný a štýlovo natočený film, ktorému by prospelo trochu viac prepracovanosti a nadhľadu, ale keďže ide o režiséra Gattacy, mnoho jeho fanúšikov prepáči drobné nedostatky a budú sa tešiť zo sympatickosti, ktorá z filmu srší.

 

Hodnotenie: 70%

 

In Time

USA, 2011, 109 min

Réžia: Andrew Niccol

Hudba: Craig Armstrong

Hrajú: Justin Timberlake, Alex Pettyfer, Olivia Wilde, Amanda Seyfried, Johnny Galecki, Cillian Murphy

Diskusná téma: Vymedzený čas (In Time)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok