Alan Grant, John Arcudi, Doug Mahnke, Rafael Garrés: Lobo versus Maska a další řežba

25.09.2016 13:11

Lobo je frajer. A správny frajer sa nebojí žiadnej výzvy. Aj preto prijíma fušku za miliardu kreditov. Stačí, keď chytí ultra šialeného galaktického teroristu. Veľký šéf sa tak vrhne do pátrania. A likvidovania, mučenia, vraždenia, demolovania... Ale nepohrdne ani spievaním country...

Čím viac sa do celosvetového povedomia dostávajú rôzne komiksové postavy, tým viac mlátičiek nám pribúda. Stačí, keď sa stretnú známe postavy a rozdajú si to... Teda, niekomu to stačí. A my ostatní len tŕpneme v obavách, ako bude vyzerať napríklad hraná Liga spravodlivých, keď už v doterajších animovaných (70 minútových) verziách išlo väčšinou o značne prostoduché príbehy.

Lenže Lobo je Lobo. A jeho tvorcovia si plne uvedomujú, čo píšu (resp. nepíšu), a neboja sa vlastný scenár okomentovať priamo pred čitateľmi („Autori nemali deň... ...takže určite uvidíme veľa zbytočného násilia.“). Navyše Maska je dostatočne veľký psychopat a dostatočne ťažko zlikvidovateľný psychopat, aby to bola fakt švanda.

Drsný humor, hlášky a sebaparodovanie je perfektne podchytené detailnou kresbou a pestrými farbami. Všetky brutality (a absurdity, perverznosti, nechutnosti, bizarnosti či úchylnosti) si tak čitateľ môže dokonale vychutnať, navyše akcia má skvelú dynamiku.

Príbeh samotný je, povedzme že epizodický, ale na rozdiel od iných (Soudce Dredd, Deadpool: Drákulova výzva) to vôbec nevadí, nakoľko aj samotný Lobo nemá problém spomenúť, že ho už štve jeho zadrbávanie sa po celom vesmíre (predovšetkým na miestach ako Anál sveta), miesto toho, aby konečne našiel veľkého zlého záporáka a zhrabol svoju odmenu.

Lobo vs. Maska je jednou z najlepších komiksových mlátičiek. A i keď ide asi o najmenej dejový lobácky príbeh, dokáže svojou bezprostrednosťou a vynaliezavosťou baviť od začiatku až do konca. Navyše v závere budete mať pocit, že „scenár“ má predsa len aj nejaký zmysel.

Druhý príbeh, Lobo: Spoutaný, už možno budú viacerí poznať. Okrem správnej dávky väzenského sadizmu a humoru prináša aj príjemné porovnanie vizuálu starého a nového Loba. Možno aj preto tentoraz nevadí určitá neostrosť a starší štýl kresby, čo bol miestami problém pri Kostějovi a spol.

Za zmienku stoja aj výborné popisky na obálke, vrátane názvu celého booku, ale aj vtipný rozhovor s tvorcami a šikovná práca s prekladom amerických gagov, vďaka čomu neustále viete, že život (ani ten komiksový) netreba brať príliš vážne.

Lobo sa vrátil v modernej a doteraz snáď najlepšej forme. Ale stále tak, ako ho máme radi z minulosti: bez cenzúry, bez zábran a bez zmyslu pre hrdinstvo a demokraciu.

Hodnotenie 90%


Lobo versus Maska a další řežba
Scenár: Alan Grant, John Arcudi
Kresba: Doug Mahnke, Rafael Garrés
Preklad: Pavel Dort
Redakcia: Boris Hokr
Vydavateľ: CREW
Počet strán: 124
Rok vydania: 2016

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Alan Grant, John Arcudi, Doug Mahnke, Rafael Garrés: Lobo versus Maska a další řežba

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok