Ať vejde ten pravý (Let Me In)

31.05.2012 18:05

Legendárne štúdio Hammer je späť v hre a po Intímnej pasci či Žene v čiernom prichádza s ďalším pokusom rozvíriť hororové vody.

Švédski spisovatelia sú stále v kurze, a tak je len logické, že americkí filmári sa pokúšajú o sfilmovanie ich bestselerov. Je to o to jednoduchšie, že v poslednej dobe ich zvyknú predbehnúť samotní severania, a tak Amíci v podstate nerobia adaptáciu knihy, ale remake už existujúceho filmu. Fincherovi Muži, ktorí nenávidia ženy boli pre časť publika dokonalým trilerom, pre zvyšok najzbytočnejším filmom roka. Vydal sa Ať vejde ten pravý inou cestou?

Na prvý pohľad sa oproti švédskej verzii nezmenilo vôbec nič. Šikanovaný chlapec, osemdesiate roky, sídlisko, na ktoré sa prisťahuje mladé dievča s otcom. A zrazu začínajú miznúť ľudia. A krv tečie prúdom rovno do plastového kanistru...

Niežeby krv a akcia neboli súčasťou aj predošlého filmu, ale tentoraz je zjavné, že tvorcovia sa sústredili práve na hororovú časť príbehu. Hlavný hrdina síce len pozvoľna odhaľuje pravdu o svojich nových susedoch, ale už od prvých náznakov je jasné, že zabíjanie tu bude hrať značne dôležitejšiu úlohu. Škoda. Vzhľadom na účasť Hammeru sa to síce dalo čakať, ale vďaka pár drobnostiam (viac krvi, viac trikov, viac vrčania) sa úplne zmenilo vyznenie filmu. Len pripomeniem, že severský originál u nás distribuovala Asociácia slovenských filmových klubov.

Atmosféra je hlavne vďaka hudbe budovaná slušne, detské výkony sú fajn, ale akosi chýba chémia medzi jednotlivými postavami (predovšetkým vedľajšie postavy sú úplne mimo hru) a kompaktnosť narúšajú už vyššie spomenuté nechutnosti. Osemdesiate roky v USA sú značne nudné a pre európske publikum nehrajú žiadnu úlohu (žiadna socialistická nostalgia ako v prípade predošlej verzie). Dokonca ani školské šikanovanie nemá to správne realistické vyznenie (a už je filmov s touto tematikou ozaj priveľa).

Ak ste nevideli švédsky originál, možno tu nenájdete žiadne hrubé chyby, ale ak ste ho videli, nedajbože čítali predlohu, ostanete nemo civieť. Na prvý pohľad je totiž všetko tam, kde má byť, ale ako celok to akosi nesedí... Rozhodne sa oplatí zhliadnuť obe verzie, pretože na ich porovnaní pekne vidieť, aká tenká je hranica medzi artovým filmom a priemerným hororom.

PS: Na reklamných plagátoch a obale DVD nájdete citát Stephena Kinga. Neverte mu.

Hodnotenie: 60%

Ať vejde ten pravý (Let Me In)
Veľká Británia / USA, 2010, 116 min
Réžia: Matt Reeves
Scenár: Matt Reeves, John Ajvide Lindqvist
Hudba: Michael Giacchino
Hrajú: Elias Koteas, Chloë Grace Moretz, Richard Jenkins, Sasha Barrese
Distribútor: Magic Box

Na DVD od 16.mája 2012

 

Napísané pre www.sarden.cz

Diskusná téma: Ať vejde ten pravý (Let Me In)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok