Babylon A. D.

23.12.2009 20:51

Už uplynulo osem rokov od vtedy ako neznámy svalnatý chlapík s chrapľavým hlasom prisľúbil fanúšikom SF krajšiu budúcnosť. Možno to tak neplánoval, ale fakt, že čistokrvné zábavné béčko Čiernočierna tma sa stalo kultovkou, má na svedomí výlučne on. A spravil to na tie časy tým najmenej očakávaným spôsobom - nakopal všetkým zadok a odletel do vesmíru. A uznajte sami, že takáto drzosť skrátka zaväzuje.

 

Vin Diesel napokon dotvoril trilógiu o Riddickovi, no keďže je do nej zahrnutý krátkometrážny animák, a Riddickove kroniky mali byť skôr začiatkom ako koncom ságy, čakalo sa, čo bude ďalej. Príde ďalší antihrdina?

 

Prišiel. A jeho základné črty sú neuveriteľne podobné tomu z dnes už všetkými velebenej Tmy. A o čo ide?  Nájomný prevádzač Thoorop, ktorý „má gule a drží slovo“ sa necháva najať na akciu, na ktorej má dostať mladé dievča z Ruska do Ameriky. Jasné, že v tom bude háčik...

 

Na tento film sa čakalo hlavne kvôli Vinovmu návratu, mal byť však aj lístkom späť do prvej ligy pre smoliarskeho režiséra Mathieu Kassovitza, ktorého strhla z výslnia Purpuroých riek lavína v podobe Gothiky. Ak bol Kassovitz niekedy v niečom dobrý tak v odpisovaní. A keď to vyšlo s detektívkou, prečo nie aj s akčným filmom? Oživiť zaprášený mothefuckerovský image Vin Diesela na módnej schéme sci-fi s posolstvom je predsa stávka na istotu...

 

Babylon A. D. je predovšetkým stávka na špecifickú skupinu fanúšikov. Tých, ktorí milujú Vina (aj v Kokaínovom karteli/Osamelom pomstiteľovi) a tých, čo sa vedia tešiť aj z obohratých sci-fi nápadov (ako to bolo svojho času pri Carpenterových Útekoch z NY a LA). Ostatní budú frflať na dve veľké pokazené akcie, kde Michelle Yeoh vôbec nevynikla, na triviálny príbeh presunu z bodu A do bodu B, na nevyváženosť emócií, na prudké prechody z realistického sci-fi ku kaskadérskej exhibícii atď.

 

No a čo? Toto si zrejme povedali tvorcovia po skúšobných projekciách, kde im určite vytkli spomínané veci. Pretože inak si neviem vysvetliť, ako by mohli dať do tohto filmu úvodne titulky v úplne rovnakom štýle sprejovej šablóny ako mali podobne ladení ale omnoho „artovejší“ Potomkovia ľudí.

 

Tento film skrátka vznikol pre tú časť fanúšikov, ktorí ocenia ten doslovný výsmech. Okrem toho, že po spomínaných titulkoch nasleduje rozstrelenie lebky brokovnicou, na svojom konci Babylon ešte otvorenejšie, priamo ústami Thooropa, posiela svoj uemelecký predobraz do...

 

Už uplynuli dva roky, čo k nám zavítalo skvelé SF Som legenda a od vtedy nás kiná kŕmia nablýskanými veľkofilmami ako nový Star Trek či 2012 alebo nepodarkami v štýle štvrtého Terminátora. Jediná možnosť ako uhasiť smäd po poctivej akčnej fikcii zaváňajúcej kyberpunkom je ubrať z vlastných nárokov a užívať si „starú školu“ v podobe Klonov alias Náhradníkov. (Ak vám stačil Willis, budete spokojný aj s Dieslom).

 

Otázkou ostáva, prečo sa naši distribútori, rozhodli uviesť tento film rok po svojej premiére. Možno čakali, kým Avatar skoncentruje záujem o sci-fi... možno len vyčkávali, kým zabudneme na nie práve lichotivé prvé recenzie... Nech je ako chce, je dobre, že Babylon je tu a máme možnosť si vychutnať toto menej výrazné scifíčko na veľkom plátne. Veď Vin Diesel je len jeden.

 

PS Ak vás nedostane film, tak zaručene reklama na Coca-Colu Zero :-)

 

Hotnotenie: 60 %

 

Babylon A. D.

USA / Francúzsko, 2008, 90 min

Réžia: Mathieu Kassovitz

Hrajú: Vin Diesel, Michelle Yeoh, Gérard Depardieu, Charlotte Rampling

 

Publikované na: www.sarden.cz