Bez soucitu (From Paris with Love)

04.05.2010 16:29

Napriek tomu, že Jonathan Rhys Meyers exceloval v Match Pointe a momentálne hviezdi v seriáli Tudorovci, dokázal sa do akčného filmu prepašovať len ako vedľajšia postava v M:I 3. Teraz dostal konečne šancu na takmer hlavnú úlohu. Je tu totiž ešte John Travolta a tvorcovia sa tvária, že odštartovali novú buddy sériu.

 

Aj keď sú obaja hlavní hrdinovia obsadení viac ako zaujímavo, najväčším ťahákom bol režisér Pierre Morel. Po prekvapivo svižnom Okrsku 13 a nekompromisne akčnom 96 hodín, však nedokázal svoju vychádzajúcu hviezdu zdvihnúť vyššie. Scenár mu neumožnil rozpútať (aspoň trochu) zmysluplnú akciu a tam kde sa snažil vyvolať spomienku na Tvárou v tvár, ukázal svoje béčkové korene oveľa viac, ako zamýšľal.

 

Schéma vyťukaný nováčik vs. otrlý profík pripomenie Test či Training Day, ale nikto sa z tohto spojenia nesnaží vyťažiť čo i len zrnko originálnosti. V konečnom dôsledku je konfrontácia rôznych pováh stiahnutá na úroveň komediálnej série Taxi, len tentoraz má humor nepríjemne brutálnu (miestami až primitívnu) príchuť.

 

Ak sa vám zdá, že som spomenul málo filmov, nebojte sa budem pokračovať. Paríž sa totiž snaží tváriť rovnako živelne ako séria Kuriér, vzápätí však zatiahne brzdu, aby sa pokúsil vyvolať spomienku na serióznu akciu Ronina či Francúzskej spojky. Na jednu stranu je to pochopiteľné – mnohí očakávali, že pôjde o akčný film roku – tvorcovia však dali na sebe príliš poznať, že sa chcú odlíšiť od štandardných bessonovských vypaľovačiek (ešte napr. Bozk draka, Wasabi, Odtrhnutý z reťaze, Yamakasi).

 

Máme tu ďalšie francúzske akčné béčko, ktoré je rovnako dobré/zlé ako tie predošlé, len tentoraz nemá toľko jednoduchosti a priamočiarosti, aby získalo status akéhosi (pre mňa nie vždy pochopiteľného) kultu, ako sa to stalo pri Odtrhnutom z reťaze či 96 hodinách. Priznám sa, bol by som radšej keby Bessonovo scenáristicko-producentské nadšenie preskočilo na (po rokoch opäť dobré) video filmy Jean - Claude Van Damma, (stále obstojného) Wesleyho Snipesa či (aj dnes občas bodujúceho) Stevena Seagala. Potom by sa áčkoví herci i scenáristi mohli venovať tomu, čo sa kedysi volalo poriadny akčný film.

 

 

Hodnotenie: 55%

 

From Paris with Love

Francúzsko, 2010, 92 min.

Réžia: Pierre Morel

Hrajú: Jonathan Rhys Meyers, John Travolta, Kasia Smutniak, Amber Rose Revah, Melissa Mars, Farid Elouardi, Chems Dahmani

V kinách ČR od 17. 6. 2010

Diskusná téma: Bez soucitu (From Paris with Love)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok