Birdman Shigor: Kronika konce světa

30.05.2009 19:40

Čo budete robiť, keď svet zo dňa na deň skončí a väčšina ľudstva podľahne neznámej epidémii?

Keď nič iné, určite si spomeniete na Resident Evil, 28 dní potom či Som legenda...

 

Spomenul si aj autor pomerne úspešnej Mise, která musela selhat a v najnovšom príspevku edície Pevnost nám prináša bezútešný pohľad na našu budúcnosť. Birdman Shigor ostáva verný science fiction, ale tentoraz je to skôr postkatastrofický triler s hororovými prvkami.

 

A je to pekne rýchla a adrenalínová jazda zničenými českými mestami. Kniha je písaná vo forme denníka, kde hlavný hrdina rovnako ako čitateľ nevie, čo sa stalo a ani nemá moc času to zisťovať – nastal koniec sveta a on musí v prvom rade prežiť vo svete plnom mŕtvych a sem tam aj nejakých nemŕtvych.

 

Dej sa odvíja väčšinu knihy deň po dni a skvelo korešponduje s tlakom udalostí, ktoré dopadajú na hlavného hrdinu. Čitateľ sa s polu s ním zrazu ocitá v spoločnosti militantného polomaniaka a gaučového psíka a vzápätí buduje pevnosť vybavenú guľometmi a vlastnou elektrárňou...

 

Pomedzi to stihne prehodiť pár slov o Dni Trifidov, Mad Maxovi či Stalkerovi. Priznanie inšpiračných zdrojov je osviežujúce a dáva nám jasne najavo, že autor sa nesnaží získať Pulitzerovu cenu, aj keď k mrazivej Ceste Cormaca McCarthyho nemá až tak ďaleko, ako by sa na prvý pohľad zdalo.

 

Shigorov štýl písania nie je nejako výnimočný, ale vďaka nehrdinskému hrdinovi má Kronika akýsi ľudský nadhľad a strohosť zápiskov ženie dej rýchlo dopredu a na tých správnych miestach dokáže šokovať i dojať. Je až zarážajúce ako pri tomto spôsobe budovania príbehu vylieza na povrch pravé chlapské priateľstvo či uveriteľný strach z vlastnej existencie.

 

Ak by sa dala kniha označiť jedným slovom, tak je to úplnosť. Sú tu všetky potrebné(!) žánrové klišé, dostatok dejových zvratov, akcie, ako aj jemná dávka filozofie. Skrátka, všetko na čo si pri pojme postkatastrofický román predstavíte, tu je.

 

Áno, Kronika konca sveta je možno len zozbieranie toho najlepšieho z podobných kníh, filmov a počítačových hier, ale je to konečne tá správna kombinácia obľúbených ingrediencíí, ktorú nutne zhltnete za jeden deň, pretože patrí ku knihám, od ktorých sa neodchádza. A navyše je taká... naša...

 

Edícia Pevnosť doteraz priniesla mnoho zvučných mien žánru SF, no ani jeden z „favoritov“ ma nepotešil tak ako Bird... ale dokelu... Jiří Matyskiewicz. Z jeho knihy totiž cítiť nadšenie a radosť z písania a už teraz netrpezlivo očakávam jeho ďalšiu knihu...

 

Hodnotenie: 70 %

 

Kronika konce světa

Shigor, Birdman

Nakladateľ: Epocha

Obálka: Jiří Husák

Redakcia: Tomáš Němec, Blanka Kroupová

Rok vydania: 2009

Počet strán: 248

Rozmer: 110 x 165

Prevedenie: paperback

Cena: 129 Kč

 

Publikované na: www.sarden.cz